Hoofdinhoud

Een vette huid? Dit zijn de oorzaken en behandelingen

Mizani Prime Day Deals

Een vette huid, ofwel een huid met overactieve talgklieren, is niet iets om te vrezen. Sterker nog, mensen met een vette of gemengde huid krijgen doorgaans minder snel rimpels omdat het talg de huid als het ware smeert. Zie het als een interne moisturizer ofwel dagcrème. Het is dus zaak om je niet te verzetten tegen je genen, maar deze juist te omarmen en je huid goed te verzorgen. Een T-zone die extra glimt met bijvoorbeeld een vet voorhoofd en een vette neus, een volledig glimmende huid of puistjes kunnen voorkomen worden. Met de juiste gezichtsverzorging voor een vette huid en andere vette huid tips verander je die olieachtige glans juist in een stralende huid met felbegeerde glow. Gebruik die extra olie dus in je voordeel. Die talg is daar namelijk voor een reden: om de huid te beschermen tegen de elementen en om deze soepel te houden. Kies voor een specifieke dagcrème voor een vette huid die niet-comedogeen (betekenis: verstopt de poriën niet en helpt de talgproductie hierdoor verminderen) is.

WAT IS EEN VETTE HUID?

Een vette huid is het resultaat van de overproductie van talg uit de talgklieren. Deze klieren bevinden zich onder het huidoppervlak. Talg is een olieachtige stof gemaakt van vetten. Talg is geen slecht nieuws, omdat het je huid helpt beschermen en hydrateren. Het houdt ook je haar glanzend en gezond.

WAARAAN KUN JE EEN VETTE HUID HERKENNEN?

Een vette huid kan op elke leeftijd voorkomen. Het wordt dus veroorzaakt door een overmatige afscheiding van talg, een olieachtige substantie die onze huid hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Te veel van dit talg kan weliswaar acne veroorzaken en te weinig talg kan een droge, gebarsten huid veroorzaken. De belangrijkste kenmerken van een vette huid zijn: - Glanzend oppervlak; - Zichtbare puistjes; - Minder zichtbare rimpels; - Zichtbare en vergrote poriën; - Make-up verdwijnt sneller.

WAARDOOR ONTSTAAT EEN VETTE HUID?

Een vette huid is vaak genetisch bepaald. Als een van je ouders een vette huid heeft, heb je zelf waarschijnlijk ook overactieve talgklieren. Verder komt een vette huid vaker voor in warme, vochtige klimaten. De kans is ook groter dat je huid in de zomer meer talg aanmaakt dan in de herfst of winter. Soms kunnen poriën vergroten als gevolg van leeftijd, gewichtsschommelingen en eerdere puistjes. Grotere poriën hebben ook de neiging om meer talg te produceren. Een vette huid kan eveneens worden veroorzaakt door het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten voor jouw huidtype. Denk aan te zware crèmes die niet niet-comedogeen zijn. Het is een mythe dat een hydraterende crème een vette huid veroorzaakt. Bij acnebehandelingen, zoals die met salicylzuur of benzoylperoxide, kan een goed vochtinbrengend serum of crème voorkomen dat je huid uitdroogt. Kies wel voor de juiste formule speciaal voor een vette huid. Aangemerkt als lichtgewicht, op waterbasis, olievrij en niet-comedogeen.

HET VOORKOMEN VAN EEN VETTE HUID

Je wordt geboren met een bepaald huidtype, dus deze verandert in principe niet meer gedurende je leven. Vrouwelijke hormonen (bijvoorbeeld tijdens de overgang) kunnen je huid wel droger maken. Voor het voorkomen van een té vette huid (want met een verzorgde vette huid ofwel eentje die goed in balans is, is helemaal niks mis) kun je onderstaande verzorgingstips opvolgen. Hiermee bedien je een vette huid optimaal zodat deze in goede conditie blijft, niet glimt en geen puistjes produceert.

HOE VERZORG JE EEN VETTE HUID?

Wat te doen tegen een vette huid: voor het optimaal verzorgen van een vette huid kun je de volgende vette huid tips erop naslaan.

REINIG’S OCHTENDS EN’S AVONDS

Vooral een vette huid die gevoelig is voor onzuiverheden wil je het liefst ’s ochtends en ’s avonds goed reinigen. Hierdoor krijgt de opbouw van overtollig talg en onzuiverheden in de poriën minder kans. Tip: reinig ook na een stevige sportsessie om puistjes zoveel mogelijk te voorkomen.

EXFOLIEER

Alfa-hydroxyzuren (zoals glycolzuur en melkzuur) en bèta-hydroxyzuren (zoals salicylzuur) doen het al jaren goed omdat ze simpelweg werken, zeker bij een vette, onzuivere huid. Deze milde exfoliants verwijderen dode huidcellen, ruimen verstopte poriën op en verwijderen slechte bacteriën. Deze peeling is vooral belangrijk voor een vette huid, omdat dit huidtype meer kans heeft op puistjes. Overdrijf het echter niet. Kies een stap in je routine om AHA's of BHA’s in op te nemen. Het liefst op zones van je gezicht die extra glimmen. Aanrader: Glycolic 10 Renew Overnight.

GEBRUIK EEN MATTERENDE MOISTURIZER

Vooral ’s middags kan een vette huid ineens een extra glanslaagje vertonen. De T-zone ziet er dan extra vet uit. Kies daarom voor matterende producten, zoals een matterende dagcrème: SkinCeuticals Daily Moisturizer werkt.

PRODUCTEN VOOR EEN VETTE HUID

Voor de beste resultaten is het belangrijk om consistent te zijn. Je eerste instinct bij een vette huid kan misschien zijn om je huid te strippen van zoveel mogelijk talg, maar te veel astringente producten kunnen je huid irriteren en vochtarm maken. Hierdoor maak je het uiteindelijk erger. Kies dus met zorg gezichtsproducten voor specifiek een vette huid.

REINIGER VOOR EEN VETTE HUID

Kies voor een exfoliërende gel-cleanser zoals SkinCeuticals Blemish + Age Cleanser verrijkt met drie zuren om de poriën grondig te reinigen. Terwijl de Glycolic Renewal Cleanser ook een aanrader is voor een vette, gecombineerde ofwel gemende huid: de mild schuimende reinigingsgel bevat een hoge concentratie glycolzuur (8%) voor het effectief exfoliëren van de huid.

TONER VOOR EEN VETTE HUID

Een fijne toner kan veel doen voor je vette huid: na het reinigen, waarbij een cleanser zorgt voor een schone lei en poriën vrijmaakt, zorgt een toner er namelijk voor dat de talgproductie uitbalanceert en de poriën verder worden ontdaan van vuil. Tip: de Blemish + Age Toner met maar liefst drie exfoliërende zuren ideaal voor een vet en gecombineerd huidtype.

ANTIOXIDANTSERUM VOOR EEN VETTE HUID MASKER VOOR EEN VETTE HUID

Af en toe een kleimasker is een verademing voor een vette, gecombineerde huid. SkinCeuticals’ Clarifying Clay Mask is een niet-drogend huidmasker met een combinatie van kaolien en bentoniet (de allerbeste klei uit de aarde), plantaardige extracten en mineralen om de huid te kalmeren en een hydroxy zuurmengsel om op milde wijze te exfoliëren en de huidtextuur te verfijnen.

DAGCRÈME VOOR EEN VETTE HUID

Vaak wordt gedacht dat een vette huid geen dag- of nachtcrème nodig heeft, maar het tegendeel is waar. Ook een vette huid kan vochtarm raken en eenmaal in vochtarme staat zal de huid meer talg produceren om dit tekort op te vangen. Vervolgens raken de poriën nog sneller verstopt. Hydrateren is dus van groot belang voor een vette huid. Kies voor een matterende crème zoals de Daily Moisture van SkinCeuticals, het vetvrije hydraterende serum Hydrating B5 met intensief hydraterend hyaluronzuur of de Metacell Renewal B3 met niacinamide dat zowel hydrateert als de talgproductie reguleert.

Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring