Hoofdinhoud

Word je regelmatig wakker met vervelende donkere kringen onder je ogen? Je bent niet alleen. Veel mensen hebben last van dit probleem, wat vaak zorgt voor een vermoeide en oudere uitstraling. Gelukkig hoef je je hier niet bij neer te leggen. In dit artikel bespreken we verschillende soorten donkere kringen, de mogelijke oorzaken en – het belangrijkste – hoe je er voorgoed vanaf komt. Tijd om die vermoeide ogen in te ruilen voor een heldere en jeugdige blik!

Hoe ontstaan donkere kringen onder je ogen?

Donkere kringen onder de ogen zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden en geslachten treft. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze behoorlijk afbreuk doen aan iemands zelfvertrouwen. Maar hoe ontstaan donkere kringen nu eigenlijk? Nou, het zit zo: de dunne en gevoelige huid rondom onze ogen is veel gevoeliger voor pigmentatie dan de rest van ons gezicht, en dat vormt de kern van het probleem.

Het gebied rond de ogen heeft een laag collageenniveau en is gevoeliger voor de bewegingen van de oogleden.

Naarmate we ouder worden, neemt het collageen in onze huid geleidelijk af en verliest de huid aan elasticiteit. Dit leidt dikwijls tot de vorming van donkere kringen. Andere mogelijke oorzaken van donkere kringen zijn genetica, slaapgebrek, stress, allergieën en dehydratatie.

Donkere kringen onder de ogen worden soms verward met wallen, maar er is zeker een verschil. Wallen ontstaan in de regel door vochtophoping onder de ogen, terwijl donkere kringen veroorzaakt worden door hyperpigmentatie (bruine vlekjes). Hoewel het over totaal verschillende huidproblemen gaat, komen de twee vaak gelijktijdig voor.

Hoe ontstaan donkere kringen onder de ogen?

Donkere kringen onder de ogen worden vaak geassocieerd met slaapgebrek, toch zijn er ook andere mogelijke oorzaken. De volgende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen

Slaaptekort en vermoeidheid

De oorzaak achter donkere kringen gaat vaak verder dan alleen slaaptekort. Ook een verstoord bioritme kan veel schade veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer je vaak laat gaat slapen of op onregelmatige uren werkt

Nachts activeert ons lichaam de herstel- en regeneratiemechanismen van de huidlagen. Als je tijdens die uren niet genoeg slaapt, wordt dit herstelmechanisme dus ook niet geactiveerd. Zorg ervoor dat je minstens 8 uur per dag slaapt en bij voorkeur vóór middernacht naar bed gaat.

Natuurlijk verouderingsproces

Door de jaren heen verliest de huid rondom onze ogen aan vetweefsel, collageen en elastine. Hierdoor wordt de huid dunner en gevoeliger voor omgevingsfactoren. Vandaar dat oudere mensen – zelfs met een gezond eet- en slaappatroon – vaak last hebben van donkere kringen onder hun ogen.

Om het verouderingsproces een halt toe te roepen, is het belangrijk om de herstelmechanismen van je huid extra te ondersteunen. Dit kan met dermatologische crèmes, carboxytherapie, maar ook met depigmenterende peelings.

Andere oorzaken van donkere kringen onder de ogen:

 • Allergische reacties op omgevingsfactoren, medicatie of make-up
 • Vermindering van vetweefsel rond de ogen
 • Ijzertekort, bijvoorbeeld door bloedarmoede
 • Overmatige blootstelling aan zonlicht
 • Roken
 • Dermatitis
 • Schildklierproblemen
 • Genetische aanleg

Soorten donkere kringen onder de ogen

Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een herkenbaar probleem, maar wist je dat er vier verschillende soorten donkere kringen bestaan?

Door jouw specifieke type te herkennen, kun je veel makkelijker de juiste oplossing vinden. Met de juiste behandeling zeg je je donkere kringen definitief vaarwel en verkrijg je een jeugdiger en frisser uiterlijk.

Donkere kringen onder de ogen

Ingevallen ogen - ook wel holle ogen genoemd - ontstaan door het verlies aan vet en collageen in de huid rondom de ogen. Dit kan het gevolg zijn van veroudering of gewichtsverlies.

Donkere kringen onder je ogen laten je er vaak ouder en vermoeider uitzien dan je werkelijk bent. Gelukkig zijn er genoeg cosmetische en chirurgische behandelingen mogelijk om dit probleem aan te pakken. Geen fan van chirurgische ingrepen? Dan kan je kiezen voor de AOX+ Eye Gel, die vitamine C bevat.

Ook een gezonde levensstijl speelt een onmisbare rol bij het verminderen van donkere kringen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende nachtrust, hydratatie, niet roken of overmatig drinken, en natuurlijk je huid beschermen tegen de zon. Gezichtsoefeningen kunnen aanvullend werken waarbij de bloedsomloop gestimuleerd wordt en het gebied onder je ogen verstevigt.

Gepigmenteerde donkere kringen onder de ogen

Gepigmenteerde donkere kringen onder de ogen zijn het gevolg van overproductie van melanine, vaak veroorzaakt door genetica, hormoonwisselingen, UV-straling en de leeftijd. Al deze factoren kunnen donkere kringen in de hand werken.

Vermijd absoluut wrijven of krabben aan de huid, want dit kan de donkere kringen alleen maar erger maken. Wil je je huid kalmeren? Probeer dan serums en/of crèmes. Het kan even duren voordat je echte resultaten merkt, maar met consistent gebruik zul je na een paar weken al een verschil merken.

Een laatste tip: kleine, eenvoudige aanpassingen in je dagelijks leven kunnen een groot verschil maken. Denk aan het gebruik van zonnebrandcrème om verdere pigmentatie te voorkomen, voldoende slapen, genoeg water drinken en een evenwichtig voedingspatroon.

vitamin C molecule

Vasculaire donkere kringen

Vasculaire donkere kringen herken je aan hun blauwe, soms paarse kleur. Ze ontstaan door verwijde bloedvaten die zichtbaar onder de dunne huid lopen. Vasculaire verkleuring is een veelvoorkomend huidprobleem, vooral bij mensen met een lichte huidskleur. Er bestaan verschillende manieren om deze donkere kringen te verminderen, waaronder huidverzorgingsproducten met cafeïne.

Huidverzorgingsproducten met cafeïne kunnen de bloedvaten rond de ogen helpen vernauwen, waardoor donkere kringen onder de ogen verminderen.

Nog een mogelijkheid is het gebruik van een koud kompres op je huid, bijvoorbeeld een koude lepel of een verfrissend oogmasker. Dit helpt de bloedvaten te vernauwen en ontstekingen te verminderen.

Merk je geen verbetering? Dan kan je een professionele behandeling overwegen. Lasertherapie is een behandeling die de collageenproductie stimuleert en de doorbloeding bevordert. Injecteerbare fillers daarentegen helpen om de huid op te vullen. Dit type behandeling mag alleen door een professional worden uitgevoerd.

Oppervlakkige of tijdelijke donkere kringen

Oppervlakkige donkere kringen zijn de meest voorkomende vorm, veroorzaakt door zwelling of ontsteking rondom de ogen. De huid wordt dunner en doorschijnend door het verlies van collageen en vetweefsel onder de huid. Deze donkere kringen hebben meestal een blauwe of paarse kleur.

Er zijn verschillende factoren die aan de bron kunnen liggen van donkere kringen. Denk aan huidveroudering, blootstelling aan de zon, roken, slaapgebrek en vermoeidheid. Dus als je van die donkere kringen af wilt, hou je dus beter rekening met bovenvermelde factoren. Daarnaast zijn er behandelingen beschikbaar om donkere kringen te tackelen.

Om donkere kringen te verbergen, is make-up nog altijd de meest voor de hand liggende oplossing. Gebruik een gele of perzikkleurige concealer - afhankelijk van de kleur van de kringen - om paarse of blauwe tinten te neutraliseren. Maar onthoud dat make-up slechts tijdelijke resultaten biedt. Voor een langdurige en persoonlijke oplossing kun je het beste advies vragen aan een professionele huidspecialist.

Hoe verhelp ik donkere kringen?

Wil je voorgoed af van je donkere kringen? Het lijkt misschien kansloos, maar dat hoeft niet zo te zijn. Voordat je het probleem kunt aanpakken, moet je eerst de onderliggende oorzaak achterhalen. Zowel erfelijke als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van donkere kringen. Zodra je de echte oorzaak kent, is de eerste stap gezet naar een jeugdiger en levendiger uiterlijk.

Door professionele huidverzorging te combineren met aanpassingen in je levensstijl, zul je echt resultaat zien. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en vermijd slechte gewoontes zoals roken en ongezonde voeding. Combineer met gerichte crèmes en serums voor de oogcontouren en je zal er heel snel de vruchten van plukken!

Tip: Ga voor producten met ingrediënten zoals vitamine C, cafeïne en retinol om je huid op te helderen en wallen te verminderen.

Hoe verminder ik wallen onder mijn ogen?

Heb je naast donkere kringen ook last van wallen onder je ogen? Dan zijn er niet alleen eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine mogelijk, maar ook professionele behandelingen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van mogelijke aanpassingen in je levensstijl:

 • Slaap gemiddeld 7 à 9 uur per dag.
 • Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon met nutriënten zoals vitamine C en antioxidanten.
 • Kies voor lokale behandelingen met ingrediënten zoals kojinezuur, vitamine C en azelaïnezuur. Deze ingrediënten hebben een bewezen effect bij het verminderen van wallen.
 • Injectiebehandelingen met hyaluronzuur of Bloedplaatjesrijk plasma (PRP) zijn behandelingen om vetweefsel onder de ogen te genereren, aangezien vochtverlies een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van donkere kringen.
 • Chirurgische ingrepen: Als je niet lang wilt wachten op zichtbaar resultaat, kan een operatie in uitzonderlijke gevallen een optie zijn.

AOX+ EYE GEL


Om donkere kringen onder je ogen flink te verminderen, kun je opteren voor het AOX+ EYE GEL. Dit krachtige serum combineert vitamine C, floretin en ferulinezuur met bloedsomloopbevorderende ingrediënten zoals ruscus en cafeïne. Dit helpt donkere kringen, wallen en fijne lijntjes te verminderen. Langdurig gebruik van dit serum kan je oogcontouren aanzienlijk verhelderen.

Het AOX+ EYE GEL Oogcontour Serum helpt niet alleen bij het verminderen van donkere kringen, maar ook bij het bestrijden van rimpels. Dit komt door de hoge concentratie antioxidanten, die vrije radicalen onschadelijk maken en de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Dit serum integreren in je dagelijkse huidverzorgingsroutine is heel eenvoudig. Breng 's ochtends en 's avonds, na het reinigen en tonifiëren van je gezicht, een kleine hoeveelheid van de crème aan op de huid rond je ogen. Je zult een duidelijk verschil opmerken in het gebied rond je ogen, waardoor je huid er stralender en jeugdiger uitziet.

A.G.E. ADVANCED EYE


A.G.E. ADVANCED EYE oogcrème biedt een krachtige oplossing voor wie last heeft van donkere kringen. Deze oogcrème combineert een unieke mix van ingrediënten en helpt vochtverlies in de oogcontouren tegen te gaan. Het verbetert ook diepe rimpels rond de ogen terwijl het de gevoelige huid hydrateert en voedt.

Met een zorgvuldig samengestelde combinatie van ingrediënten is A.G.E. EYE COMPLEX de ideale oogcrème om donkere kringen en wallen onder de ogen te bestrijden:

 • Flavonoïden en peptiden die, naast het verminderen van donkere kringen, de teint en stevigheid van de huid verbeteren.
 • Bosbessenextract, met een hoog antioxidantvermogen, verbetert ook de kwaliteit van collageen.
 • Proxylane, een actief ingrediënt dat het hyaluronzuurgehalte in de huid verhoogt, rimpels vermindert en de elasticiteit verbetert.

Deze unieke formule herstelt de glans, elasticiteit en stevigheid van de huid, met een jeugdig en stralend uiterlijk als resultaat.

EYE BALM

De EYE BALM crème met Rode Koraal (bloedkoraal) biedt een krachtige oplossing tegen wallen onder de ogen. De crème verbetert het comfort van de oogcontouren en de algehele uitstraling van de huid. Deze crème bevat een krachtige mix van unieke ingrediënten die vochtverlies, huidverslapping en de schadelijke effecten van vrije radicalen bestrijden. Het resultaat? Een verminderde zichtbaarheid van rimpels en wallen onder de ogen.

Dit serum is ideaal voor mensen met een droge en gevoelige huid. Het kalmeert de huid en herstelt essentiële lipiden om de huidbarrière te herstellen. Het vermindert ook wallen en verbetert de tekenen van huidveroudering rond de ogen, zoals fijne lijntjes, rimpels en verslapping.

5 tips om donkere kringen onder de ogen te verhelpen

Wil je zo snel mogelijk af van die vervelende donkere kringen onder je ogen? Hier zijn een enkele handige tips:

 1. Een verfrissend kompres: Breng een koud kompres aan op de probleemzone, zoals bevroren theezakjes of een koude lepel. Dit helpt de bloedvaten te vernauwen en vermindert zwellingen. Je kan ook schijfjes komkommer of aardappel gebruiken. Ze bevatten natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die de huid rond de ogen kalmeren.
 2. Make-up: Gebruik een concealer die past bij je huidskleur, liefst met een gele of perzikkleurige ondertoon. Deze tinten helpen bij het neutraliseren van de blauwe of paarse tinten van donkere kringen. Breng de concealer onder de ogen aan in de vorm van een omgekeerde driehoek en blend het zachtjes uit met een vochtige spons of penseel.
 3. Drainerende massage: Overweeg een professionele drainerende massage, gericht op het stimuleren van het lymfestelsel en het verminderen van ontstekingen veroorzaakt door de ophoping van gifstoffen. Je kunt ook eenvoudig thuis een soortgelijke massage proberen. Volg deze stappen: tik zachtjes met je wijsvinger onder je ogen, vanaf de slaap tot aan de traanbuis. Plaats je wijsvinger onder je oog, in de richting van de traanbuis, en maak een zachte golfbeweging; het is belangrijk om het alleen in deze richting te doen. Dit kan helpen om de ophoping van gifstoffen te verminderen en je ooggebied te revitaliseren.
 4. Drink voldoende water en beperk je zoutinname: Overmatig zout kan leiden tot vochtretentie in de zachte weefsels van je lichaam, ook in de zone rond de ogen. Om die vervelende wallen effectief te verminderen, is het belangrijk om dagelijks 2 tot 3 liter water te drinken en je zoutinname te beperken.
 5. Verzorg je allergieën: Pollen, stof of bepaalde medicijnen, kunnen ontstekingen van de bloedvaten rond de ogen veroorzaken, wat resulteert in donkere kringen. Anderzijds kan verstopping leiden tot vochtophoping en zwellingen. Als je hier last van hebt, raadpleeg dan een allergoloog of KNO-arts voor een gepaste behandeling.

Combineer deze tips met de hoogwaardige huidverzorgingsproducten van SkinCeuticals, speciaal ontwikkeld voor de huid rond je ogen. Je zult versteld staan van hoe snel je donkere kringen en wallen vervagen.


Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring