Hoofdinhoud

DE WETENSCHAP EN WERKING VAN SALICYLZUUR VOOR JE HUID

Mizani Prime Day Deals

Salicylzuur exfolieert niet alleen het huidoppervlak maar ook diep in de porie. Het helpt bij acne, hardnekkige mee-eters, huidveroudering en pigmentatie. Lees meer.

Zuren – van salicylzuur, een BHA, tot Glycolzuur - een AHA – exfoliëren je huid grondig. Exfoliëren is belangrijk naarmate we ouder worden, omdat je hiermee dode huidcellen verwijdert en je huid zodoende als het ware vernieuwt. De huid van iemand in de twintig ‘ververst’ veel sneller dan van iemand in de veertig. Nog een resultaat van huidveroudering: onregelmatig afschilferen van dode huidcellen, waardoor de huid er ruw, droog en dof uitziet. Middels exfoliëren ga je dit proces tegen. AHA of BHA, welke exfoliant is het beste voor jou? Salicylzuur (ook bekend onder de Engelse noemer salicylic acid) heeft verschillende toepassingen, maar in huidverzorging werkt het vooral bijzonder goed tegen acne. Dankzij diens ontstekingsremmende, antibacteriële en dus die exfoliërende eigenschappen. Salicylzuur zalf en een salicylzuur peeling worden geregeld voorgeschreven tegen onzuiverheden. Het dringt diep door in de porie, waar het ontstekingen oplost, maar tegelijkertijd op het huidoppervlak, waar het onder meer pigmentvlekken vervaagt. Percentages van 0,5 tot 2 zijn doorgaans mild genoeg om thuis te gebruiken. Is salicylzuur geschikt voor jouw huid? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
 

WAT IS SALICYLZUUR?

Salicylzuur is een beta-hydroxyzuur (BHA), een mild exfoliërend bestanddeel dat geregeld wordt ingezet ter behandeling van acne, maar ook bij een doffe en rijpere huid. Eentje die over de jaren minder is gaan stralen. Het actieve bestanddeel salicylic acid is van nature afkomstig uit de wilgenbast. Wilgenbast wordt wel de “aspirine uit de natuur” genoemd, en het wordt ook verwerkt in bijvoorbeeld paracetamol. In vergelijking tot in wateroplosbare alfa-hydroxyzuren, kan het in olie-oplosbare salicylzuur door de olie ofwel talg in de huid heendringen. Het verdunt die talg en vuil zodat dit gemakkelijk naar het oppervlak kan drijven waar je reiniger het met gemak wegwast. Met salicylzuur kun je een doffe, dode huidcellenlaag uit de weg ruimen zodat er vrij baan wordt gemaakt voor een nieuw, stralende huid, het velletje eronder
 

WAT DOET SALICYLZUUR VOOR JE HUID?

Salicylic acid is geschikt om poriën mee te ontstoppen en een acne-gevoelige huid doelgericht mee te behandelen. In tegenstelling tot AHA (zoals glycolzuur) bindt een beta-hydroxyzuur zoals salicylzuur zich aan olie ofwel talg, niet aan water. Salicylzuur is de meest bekende BHA in huidverzorging, die zelfs tot in diepere huidlagen exfolieert. Aangezien het bestanddeel in olie oplosbaar is, kan salicylzuur door de ophoping van bacteriën, talg en dode huidcellen in de porie heen breken en het talg oplossen. Zo worden poriën vrijgemaakt en ontstekingen zoals pukkeltjes voorkomen. BHA’s dringen dus dieper door in de huid dan AHA’s, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor een vette of acne-gevoelige huid. Ter opsomming doet salicylzuur het volgende voor je huid:
- Salicylzuur dringt door en exfolieert zachtjes de bovenste huidlagen;
- Salicylzuur werkt ontstekingsremmend;
- Salicylzuur minimaliseert grote, grove poriën;
- Salicylzuur vermindert de verschijning van fijne lijntjes en rimpels;
- Salicylzuur vermindert zichtbare roodheid en kalmeert een gestreste huid;
- Salicylzuur vermindert de hoeveelheid talg in de poriën;
- Salicylzuur verkleint factoren in de huid die mogelijkerwijs acne kunnen uitlokken;
- Salicylzuur heeft door het exfoliërende effect ook een pigment-remmende werking.
 

SALICYLZUUR ALS EXFOLIANT

Salicylzuur is een BHA en daarmee een desmolytisch ingrediënt. Dit betekent dat het zich richt op bepaalde eiwitbindingen in de huid, bekend als desmosomen. Deze desmosomen (hoorncellen in onze huid zijn aan elkaar verankerd door desmosomen) zorgen ervoor dat dode cellen aan de huid blijven kleven in plaats van afschilferen. Het natuurlijke afstotingsproces van de huid kan defect raken door ouderdom, zonschade en problemen zoals acne en overtollig talg. Exfoliëren helpt dit natuurlijke vermogen te herstellen. Hierbij is salicylzuur uniek omdat het niet alleen de verbindingen tussen de dode huidcellen op het oppervlak losmaakt, maar ook diep in de poriën. Hier vermengen gebruikte cellen zich met olie en vuil dat onder het oppervlak vast is komen te zitten. Doe je hier niks mee dan leiden deze ophopingen tot een doffe, ruwe huid en verstopte poriën, de uitgelezen voedingsbodem voor acne symptomen.
 

SALICYLZUUR TEGEN ACNE

Salicylzuur richt zich – in tegenstelling tot bijvoorbeeld benzoylperoxide – eerder op de verschillende oorzaken van acne dan op de acne zelf. Salicylzuur doodt in feite geen bacteriën, de BHA lost dode huidcellen, die verstopt raken door acne, op het huidoppervlak en in de poriën op. De combinatie van een teveel aan talg, een ophoping van dode huidcellen die de poriën verstoppen en bacteriën dragen bij aan acne. Salicylic acid verwijdert ook talg op het huidoppervlak (matterend voor het gezicht, dus) en egaliseert de huidstructuur.
 

SALICYLZUUR TEGEN MEE-ETERS

Salicylzuur op zich werkt goed tegen zowel mee-eters als zogenaamde ‘witte kopjes’. Bij laatstgenoemde type mee-eters wordt de verstopte porie niet blootgesteld aan lucht. Die zogenaamde whiteheads liggen dieper en daarom zijn ze een stuk lastiger te verwijderen dan mee-eters, ofwel blackheads. Mee-eters kunnen uiteindelijk ontstoken raken door bacteriën en hierdoor ontstaan puistjes. Aangezien salicylic acid niet daadwerkelijk bacteriedodend is, heeft het een minder groot effect op bestaande pukkels. De meeste mensen met een combinatie van mee-eters en puistjes (door acne) kunnen hun voordeel halen uit een combinatie van salicylzuur en benzoylperoxide. Het is alleen wel heel belangrijk om deze samen in de juiste dosering en op de juiste manier te gebruiken. Vraag hierbij altijd om advies van je huidtherapeut.
 

WAAR MOET JE BIJ SALICYLZUUR OP LETTEN?

Salicylzuur is het beste geschikt voor mensen met een vette en gevoelige huid. Heb je een gevoelige huid wees dan voorzichtig, want deze BHA kan uitdrogend werken. Het advies: gebruik salicylzuur 's avonds, tenzij je' s nachts een retinoïde gebruikt. Retinoïden waaronder retinol (en trouwens ook harde scrubs) en salicylzuur wil je beslist niet tegelijkertijd gebruiken, om de kans op irritatie en uitdroging te voorkomen. Dit kan zelfs een extreem geïrriteerde huid veroorzaken. Gebruik je salicylzuur in de ochtend vergeet dan niet met een goede SPF te smeren. Het belangrijkste ingrediënt dat moet worden vermeden bij het gebruik van benzoylperoxide en salicylzuur is retinoïde. Ben je allergisch voor aspirine of ontstekingsremmende medicijnen die pijn verminderen? Dan kun je ook beter geen BHA smeren. Gebruik salicylzuur nooit op open huidwondjes of eczeem. Laatste tip: hydrateer (zelfs een zeer vette huid) goed bij het gebruik van salicylzuur. Hiervoor kun je ook een niet-comedogene moisturizer gebruiken, zoals de Metacell Renewal B3. Deze moisturizer is geschikt voor een vette huid die poriën niet verstopt.
 

PRODUCTEN MET SALICYLZUUR

Voordat we ingaan op crèmes, lotions en reinigers met salicylzuur is het handig een vereiste voor de formule in acht te nemen. Hier wordt bij de formulering van alle SkinCeuticals salicylzuur-producten uiteraard rekening mee gehouden. Voor exfoliëren dient een salicylzuur peeling namelijk binnen het pH-bereik te liggen dat het meest effectief is. Producten die op je huid blijven zitten, zoals een salicylzuur crème, hebben bij uitstek een pH tussen de 3 en 4. Ideaal voor effectiviteit maar ook mild genoeg voor de huid, wiens pH-waarde van nature zuur is. Producten die je weer afspoelt (zoals een reiniger) mogen een hogere pH-waarde hebben. Het exfolieert vervolgens iets minder maar je huid zal er wel de verzachtende en kalmerende voordelen van genieten. Naast pH is concentratie van belang. Voor exfoliëren en het behandelen van verstopte poriën en een ruwe textuur: pak er een exfoliant bij met 1 - 2% concentratie. SkinCeuticals biedt bijvoorbeeld de Blemish + Age Defense, een vetvrij serum om het ontstaan van onzuiverheden én tekenen van huidveroudering te verminderen. Volgens onderzoek nemen pustulen (pukkeltjes) af met 62%, comedonen (mee-eters) met 52%, verminderen fijne lijntjes met 39% en zijn er maar liefst 61% minder rimpels te zien bij regelmatig gebruik. Hierin zit 1,5% salicylzuur BHA. Heb je meer serieuze of hardnekkige problemen met je poriën en huidveroudering? Dan kan een concentratie van 4 tot 9% een groot verschil maken. Blemish + Age Cleanser en Blemish + Age Toner met 5% glycolzuur zijn een huidreiniger en toner tegen verstopte poriën. Het exfolieert en verbetert de huidteint. Deze huidverzorging is ook inzetbaar als voorbereiding op chemische peelings. Met een lager salicylzuur-percentage heb je minder exfoliatie te pakken, maar ook minder kans op irritatie en het brengt de huid wel mooi tot rust. SkinCeuticals Advanced Pigment Corrector, een multi-actie concentraat, gaat zichtbare hyperpigmentatie tegen. Naast 0,3% salicylzuur zit hier weliswaar ook pigment-remmend hydroxyfenoxy propionzuur (helpt huidverkleuring vervagen) en de natuurlijke polyfenol-antioxidant ellaginezuur in.
 

Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring