Hoofdinhoud

De beste ingrediënten om acne te verhelpen en voorkomen

Mizani Prime Day Deals

Niet alle acne is hetzelfde – de ene vorm van acne komt door hormonen of hygiëne, de ander door genen, de ene persoon heeft hevige acne-symptomen, de ander alleen af en toe een overdaad aan pukkeltjes of mee-eters rond bijvoorbeeld de kaaklijn. Hoe kom je van puistjes af, is een veelvoorkomende vraag. Het is belangrijk om te bekijken wat voor onzuiverheden jij hebt om deze goed te behandelen. Kennis is macht, zo gaat het gezegde, en in dit verhaal duiden we exact welk ingrediënt kan helpen bij jouw type acne en puistjes kan voorkomen. Als je weet met wat voor pukkel je te maken hebt, is de eerste stap al gezet. Welke bestanddelen te vermijden, welke juist wel erbij te pakken en in welke combinatie. Ingrediënten zoals salicylzuur die doordringen in de porielijn en daar alle rotzooi opbreken, niacinamide wat vooral ook kalmerend werkt op rode pukkeltjes en retinol dat terugkeer voorkomt. Volgens dermatologen zijn dit een aantal van de beste ingrediënten om acne tegen te gaan. Ontdek hoe jouw acne te identificeren en hoe ermee om te gaan, van mee-eters tot onderhuidse pukkels en cystische acne.

ACNE BEHANDELEN

Wat te doen tegen acne verschilt per persoon. In essentie is elke huid hetzelfde – iedereen heeft te maken met hormoonschommelingen, talgproductie en acne-veroorzakende bacteriën in de huid die van tijd tot tijd onzuiverheden veroorzaken. Maar bij sommige mensen zijn de talgklieren overactief en meer gevoelig voor dit soort triggers, waardoor er een grotere en vaker voorkomende ontstekingsrespons op gang wordt gebracht. Allereerst: knijp of pluk niet zelf aan je pukkel! Uitknijpen is nooit een goed idee. Tenzij een specialist dit met zorg doet. Cystische acne-pukkeltjes kunnen zelfs helemaal niet worden uitgeknepen, omdat het probleem zich diep onder de huid bevindt. Voor het behandelen van acne kun je aan de slag met specifieke ingrediënten voor acne thuis of een afspraak maken met een dermatoloog of huidtherapeut. Zorg ervoor dat je bij een gecertificeerd huidexpert langsgaat voor dit soort behandelingen en advies. Hiernaast heeft SkinCeuticals een anti-acne lijn voor volwassen en jongeren, waarmee de talgproductie wordt teruggedrongen en de huid wordt geëxfolieerd. Exfoliëren helpt tegen acne en vermindert ook de verschijning van rimpels. Deze acne producten helpen ook de schade door pukkeltjes en veroudering, zoals grote, grove poriën en een ruwe huidtextuur, te corrigeren.

WELKE INGREDIËNTEN WERKEN ECHT TEGEN ACNE

In het geval van cystische acne – teken: grote, rode en hardnekkige pukkels, vaak in grote getalen – gaan acne-favorieten zoals salicylzuur en benzoylperoxide waarschijnlijk niet helpen. Maak vooral een afspraak met je dermatoloog of huidtherapeut voor een behandelplan op maat. Vaak komt cystische acne op dezelfde plek voor en het is moeilijk ervan af te komen. Ben je zo’n cystische pukkel eindelijk kwijt dan vult deze zich op een bepaald moment weer met talg en keert deze terug als een soort eeuwig aanhoudende puist. Je hebt wellicht zwaarder geschut nodig, zoals orale medicatie en antibiotica bovenop formules die je direct op de huid smeert. Voor andere vormen van een vette huid, onzuivere huid en acne-gevoelige huid met pukkeltjes en mee-eters kunnen de volgende ingrediënten veel doen.
 

SALICYLZUUR OF GLYCOLZUUR TEGEN ACNE

Salicylzuur werkt heel goed tegen mee-eters, whiteheads (‘witte mee-eters’, met het kopje onder de huid) en bij hormonale acne. Bekende acne-ingrediënten, salicylzuur en benzoylperoxide, zijn bijvoorbeeld effectief in de weken voordat je je menstruatie krijgt, en dus bij hormonale pukkeltjes. Kies bijvoorbeeld voor een salicylzuur reiniger  en een gezichtsserum als verzorging en puistjesbehandeling in één. In het Blemish + Age Defense-serum van SkinCeuticals zit bijvoorbeeld salicylzuur, maar ook dicarbonzuur, citroenzuur én glycolzuur. Al deze genoemde zuren werken doelgericht op puistjes. Salicylzuur zit ook in het antioxidantserum Silymarin CF - een dagelijks vitamine c serum speciaal ontwikkeld voor de vette, onzuivere huid. Je kunt ook met je arts bespreken of je die hormonen onder controle kunt houden met medicijnen. Een teken van hormonale acne: plotseling (en dus rondom je menstruatie) veel pukkeltjes rondom de kin en kaaklijn. Whiteheads, een typisch pukkeltje met een witte stip in het midden die weliswaar diep in de huid zit, is in feite een geblokkeerde porie. Hierbij kan een glycolzuur peeling je geheime wapen zijn: de Glycolic 10 Renew Overnight laat je met een waarde van maar liefst 10% glycolzuur ’s nachts zijn werk doen om de celomzet te bevorderen. Een krachtige, effectief exfoliërende nachtcrème. In het geval van mee-eters, ook geblokkeerde poriën maar dan met een zwart puntje, is exfoliatie bovendien het antwoord. Glycolzuur is een krachtig fruitzuur, afgeleid van suikerriet, dat de opbouw van dode huidcellen minimaliseert.
 

BENZOYLPEROXIDE TEGEN ACNE

Doorgaans kun je benzoylperoxide krijgen via je huisarts. Het is wel een vrij agressief ingrediënt dus smeer je huid er niet zomaar mee vol, want dan kan het ook acne-littekentjes veroorzaken. Dit acne-ingrediënt werkt vooral goed bij ontstekingsgevoelige acne, zoals papulen en pustulen (zie pustulen als een grotere vorm van whiteheads). Denk aan zones met kleine, rode pukkeltjes die maar niet uitkomen. Ze worden veroorzaakt door bacteriën, om specifiek te zijn de bacterie P. acnes die ontsteking in de hand werkt. Benzoylperoxide kan acne-veroorzakende bacteriën uitschakelen en ontstekingen terugdringen. Onderhuidse pukkels (die vaak heel pijnlijk zijn en als een soort ballonnetje onder je huid opblazen waar de druk maar aanhoudt) wil je absoluut niet uitknijpen! Naast een cortisone-injectie kan het volgende recept helpen: koel de plek en breng dan een salicylzuur-gel, benzoylperoxide-gel en één procent hydrocortison-crème aan. Deze combinatie kalmeert de huid, doodt bacteriën en trekt een teveel aan talg uit de pukkel – allemaal nodig om deze acne tegen te gaan.
 

VITAMINE B3 TEGEN ACNE

Niacinamide (ookwel nicotinamide) is een vorm van vitamine B3. Vitaminen uit deze groep staan vooral bekend om hun rustgevende en helende eigenschappen. Het kan ook helpen bij hevige acne, met name ontstekingsgevoelige vormen zoals papulen en pustulen. Niacinamide helpt bij het opbouwen van cellen in de huid en beschermt ze ook tegen omgevingsstress, zoals zonlicht, vervuiling en gifstoffen. Het mooie aan niacinamide: het vermindert vergrote poriën en het hydrateert de huid tegelijkertijd. Misschien denk je dat een vette huid geen moisturizer nodig heeft, maar een vette huid dient juist gehydrateerd te worden zodat deze niet vochtarm raakt. Treedt dit laatste op dan geeft het lichaam namelijk een seintje af om nog meer talg aan te maken. Het tegenovergestelde van wat je wil. Kies voor een waterlicht serum met niacinamide in het geval van een vette huid en acne.
 

RETINOL TEGEN ACNE

Retinoïde is de overkoepelende term voor alle vitamine A-derivaten (inclusief retinol) en het wapent je huid tegen onder meer cystische acne en het vermindert pustels ofwel papels en zowel mee-eters als onderhuidse verstoppingen. Retinoïden versnellen en reguleren het afstoten van overtollig talg en vuil in je talgklieren. Zonder worden de klieren lui, werpen dode huidcellen niet effectief af en raken vervolgens verstopt. Bacteriën beginnen zich te voeden met al het vuil en voor je het weet heb je een zee aan pukkels. Zorg ervoor dat je huid zich van dode huidcellen blijft ontdoen – met andere woorden, exfolieer met onder meer retinol! – en de acne-veroorzakende bacteriën hebben niks om zichzelf aan tegoed te doen. Als je een retinoïde op de huid gebruikt, geeft dit andere huidproducten ook de kans om beter opgenomen te worden en dus hun werk te doen. In een notendop vermindert retinol uitbraken van acne door te voorkomen dat dode huidcellen poriën verstoppen. Een vitamine A-afgeleide zoals retinol in producten werkt bij anti-aging en acne problemen. Het vermindert pukkeltjes, rimpels en pigmentvlekken.
 

KLEI TEGEN ACNE

Natuurlijke soorten klei reinigen de huid. In aanvulling hierop absorberen ze als een magneetje overtollig talg en verminderen de glans op een vette, acne-gevoelige huid. Klei is rijk aan heilzame mineralen, het heeft de capaciteit om acne-veroorzakende onzuiverheden te verwijderen met diens absorberende, exfoliërende en adstringerende eigenschappen. Hiermee pakt het niet alleen de hoofdoorzaken van acne aan, maar behandelt het ook aanhoudende symptomen die een huid gevoelig voor puistjes teisteren. De beste kleimaskers voor een acne-gevoelige huid zijn die bentonietklei bevatten, met antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, evenals witte of kaolienklei die de huid doelgericht zuiveren en onzuiverheden diep uit je poriën kunnen verwijderen.
 

PRODUCTEN TEGEN ACNE

Voor volwassen acne heeft SkinCeuticals de Blemish + Age Defense-lijn, met een verfrissende en pH-herstellende toner, vervolgens een reiniger en tot slot een serum. Doelgerichte formules voor een jeugdige of volwassen huid die last heeft van puistjes. In een klinisch onderzoek onder toezicht van een dermatoloog met 50 proefpersonen gedurende acht weken (leeftijdsgroep 25-50 jaar) verminderde Blemish + Age Defense in de vierde week de talgproductie met 39% en verbeterde het fijne lijntjes met 28%. Hierin zit een combinatie aan zuren: dicarbonzuur, LHA, salicylzuur, glycolzuur en citroenzuur. Voor het beschermen van de huid tegen vrije radicalen, maar het tegelijkertijd aanpakken van onzuiverheden en overtollig talg is de Silymarin CF jouw go-to antioxidant serum voor in de ochtend. Voor een diepe reiniging en om poriën te verfijnen is een kleimasker natuurlijk de klassieker. Die van SkinCeuticals bevat bentoniet- en kaolienklei naast een mengsel van appelzuur, melkzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur en glycolzuur én kalmerende aloë en kamille. Verwen en kalmeer je huid er eens mee op een vrije zondagmiddag. Het is ook heel belangrijk om een acne-gevoelige huid volop te hydrateren, hoewel die vette glans je misschien anders doet vermoeden. Kies voor een niet-comedogene crème. Een andere niet-comedogene emulsie die elke dag gebruikt kan worden is de Metacell Renewal B3, met vitamine B3 of niacinamide. Wil je retinol tegen acne uitproberen? Bouw het gebruik dan rustig op. Begin bijvoorbeeld met Retinol 0.3 en daarna kan je met een gewende huid overschakelen naar eerst de 0.5 en uiteindelijk de 1.0, een nachtcrème met retinol die tekenen van huidveroudering, grove en grote poriën en onzuiverheden op den duur minimaliseert.

Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring