Hoofdinhoud

Wat te doen aan acne op verschillende delen van je gezicht?

Mizani Prime Day Deals

Acne is een huidaandoening die niet alleen voorkomt in je tienerjaren, maar juist ook (weer) kan opspelen als je volwassen bent. Er zijn verschillende typen acne, van inflammatoir tot hormonaal. Acne is dus niet zomaar acne. Hoewel de onderliggende oorzaak gelijk is, namelijk poriën die verstopt raken door een overschot aan talg, vuil en dode huidcellen, ontstaat acne op verschillende plaatsen in het gezicht vaak om verschillende redenen. Dat vraagt dus ook om verschillende oplossingen. Acne is een huidziekte, puistjes en mee-eters zijn hier symptomen van. Verstoppende factoren zoals dode huidcellen, make-uprestjes, stof en talg kunnen een plug vormen. Die blokkade veroorzaakt vervolgens een mee-eter of het bekende puistje. Tel daar bacteriën bij op en de comedoon raakt ontstoken en er wordt een papel (een rood pukkeltje) of pustel (papel gevuld met pus ofwel een wit kopje) gevormd. De meest ernstige vormen van acne zijn nodulaire en cystische pukkels, die diep onder het huidoppervlak worden gevormd en littekens kunnen achterlaten. Nu zijn er ook nog tal van omgevings- verzorgings- en leefstijlfactoren waardoor je huid sneller onzuiverheden laat zien op bepaalde regio’s van het gezicht. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste zones waar acne vaak opduikt, wat dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt en wat je er het beste aan kunt doen.

ACNE OP JE VOORHOOFD

Pukkeltjes op het voorhoofd kunnen optreden bij vrijwel iedereen met een vette huid. Je kapsel kan het probleem verergeren. Zo kan een pony bijvoorbeeld je voorhoofd acne verbergen, maar het maakt de onzuiverheden zelf alleen maar erger. Dit komt omdat er vuil, olie en haarproducten worden vastgehouden door die pony. Dit heeft uiteraard niet zo’n beste uitwerking op de onderliggende huid. Puistjes op het voorhoofd kunnen ook worden veroorzaakt door gist van de hoofdhuid die in de poriën langs de haarlijn belandt. Wanneer in dat gebied ook overtollig zweet en talg ophopen, verschijnen er puistjes. Dit type gistpuistjes zal waarschijnlijk niet ontstoken raken. Het zorgt er wel voor dat de huid op je voorhoofd ‘hobbelig en ruw’ aanvoelt.

VOORHOOFD PUKKELTJES BEHANDELEN

Zogenaamde schimmelacne op het voorhoofd kan worden behandeld met een op zwavel gebaseerde reiniger, die op recept verkrijgbaar is via de huisarts. Sommige mensen boeken ook succes in het doeltreffend behandelen van deze schimmelacne met behulp van een roosshampoo, dankzij actieve ingrediënten zoals seleniumsulfide. Voorkom voorhoofdpuistjes van elke aard door zware haarproducten zoals stylingcrèmes te vermijden.

NEUS ACNE

Puistjes op de neus zijn doorgaans aan de kleine kant en niet ontstoken. Er komen doorgaans geen grote cysten op de neus voor, maar eerder mee-eters. Mee-eters komen vaker voor bij mensen met een zeer vette huid. Nu zitten er ook meer talgklieren rond de neus dan op andere delen van het gezicht, waardoor het een bijzonder talgrijke zone is ongeacht je huidtype. Met een vette huid raken die poriën nog sneller verstopt, resulterend in de bekende zwarte puntjes.

NEUS MEE-ETERS BEHANDELEN

Probeer liever niet zelf mee-eters op je neus te verwijderen door erin te knijpen. Liever kies je voor mild, chemisch exfoliëren met ingrediënten zoals salicylzuur, melkzuur of glycolzuur. Denk aan: Blemish + Age Defense met salicylzuur. Zo ontstop je de poriën geleidelijk en voorzichtig. Helpt dit niet dan kan een goed product met retinol ook nog helpen, of een chemische peeling die je boekt via de dermatoloog of huidexpert via een goede salon.

WANG ACNE

Het is onbekend wat acne op de wangen veroorzaakt, maar er zijn een paar mogelijke redenen. Deze acne kan te wijten zijn aan je dagelijkse gewoonten. Alles wat langdurig tegen je huid wordt gedrukt, kan een opeenhoping van talg, bacteriën en dode huidcellen veroorzaken resulterend in acne. Houd hierbij rekening met je telefoon, kussens, lakens en zelfs je handen (als je je gezicht de hele dag vasthoudt of aanraakt). Ga dit eens goed na om te kijken of je deze ‘brandhaarden’ kunt vermijden.

WANG PUKKELTJES BEHANDELEN

De oplossing voor dit probleem, onzuiverheden op de wangen, is relatief eenvoudig: houd alles wat je gezicht raakt overdag – van handen tot telefoon – zo schoon mogelijk of vermijd contact volledig. Dit vermindert de hoeveelheid bacteriën en talg die ongewenst worden geïntroduceerd aan de huid. Let op: rosacea dat kleine, rode, acne-achtige bultjes oproept, komt vaak voor op de wangen. Heb je zonder enig succes geprobeerd de pukkeltjes als acne te behandelen en bemerk je hiernaast veel roodheid en gevoeligheid? Het kan rosacea zijn. De moeite waard om hiervoor eens een bezoek bij de dermatoloog of huidtherapeut/expert in te plannen. Tot slot is het belangrijk om je huid tweemaal daags goed te reinigen bij elk type acne. Met een dagelijks exfoliërende reiniger met glycolzuur of de Blemish + Age Cleanser van SkinCeuticals.

ACNE OP KIN, KAAKLIJN OF RONDOM DE MOND

Pal op de kin, rondom de lippen en bij de kaak komen ook vaak pukkeltjes voor. Meestal wordt dit veroorzaakt door veranderingen en fluctuaties in hormoonspiegels. Dit wordt daarom hormonale acne genoemd, dat kan opspelen of verergeren rondom bijvoorbeeld je menstruatie.

KIN EN KAAK PUKKELTJES BEHANDELEN

Bij de huisarts wordt voor hardnekkige onzuiverheden in dit gebied vaak anticonceptie voorgeschreven, maar ga je liever voor de natuurlijke route dan zou je ook eens een afspraak kunnen maken met een orthomoleculair voedingsdeskundige. Deze expert kan je adviseren welke voeding te eten om hormonale acne tegen te gaan en je hormonen uit te balanceren.

Een andere vorm van medicatie tegen kaaklijnacne is spironolacton, die de productie van androgenen, ofwel mannelijke hormonen, onderdrukt die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne langs de kaaklijn en kin. Vraag altijd eerst om advies bij je huisarts en dermatoloog. Het kan ook helpen om andere doeltreffende strategieën tegen acne toe te passen. Van regelmatig reinigen en exfoliëren tot je telefoon en kussenslopen goed schoonhouden.

Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring