Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Alles over acne en verschillende soorten puistjes
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Alles over acne en verschillende soorten puistjes

  Pukkeltjes, bultjes, mee-eters, acne. Het kan iedereen overkomen, op elk moment, op elke leeftijd, en er is niet maar één factor waardoor overkoepelend acne ontstaat. Acne wordt geschaard onder een van de huidaandoeningen die veel mensen wereldwijd treft.

  Retinol


  Pukkeltjes, bultjes, mee-eters, acne. Het kan iedereen overkomen, op elk moment, op elke leeftijd, en er is niet maar één factor waardoor overkoepelend acne ontstaat. Acne wordt geschaard onder een van de huidaandoeningen die veel mensen wereldwijd treft. In dit artikel bieden we je alle kennis om de juiste huidverzorgingskeuzes te maken om je acne – van rode pukkeltjes zoals papels tot gistbultjes – zo goed mogelijk te behandelen. Zowel papels als pustels reageren doorgaans goed op acne-behandelingen waarbij zuren zoals salicylzuur een hoofdrol spelen. Acne kan de kop opsteken wanneer talgklieren tijdens de puberteit worden geactiveerd, gestimuleerd door mannelijke hormonen van de bijnieren bij zowel meisjes als jongens. Toch houdt het hier niet altijd op. Puisten in gezicht op latere leeftijd (noem het acne tarda, inderdaad vertraagde acne) is niet meer dan normaal. Soms komt het eens per volle maan voor, soms is de acne heviger met een serieuze onderliggende reden die niet genegeerd mag worden. Tenminste, als je de huid van gezicht of lichaam op den duur glad en stralend wil houden.

  Wat zijn puistjes?

  Een puistje is in feite een soort comedo (mee-eter, ofwel gedilateerde haarfollikel) die ontstaat doordat overtollig talg en dode huidcellen vast komen te zitten in de poriën van de huid. In verergerde staat kan het zich ontwikkelen tot een puistje of papels. Nu bestaan er namelijk verschillende soorten rode en witte puistjes in het geval van huidaandoening acne: van papels tot pustels.

  Wat is het verschil tussen puistjes en acne?

  Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan. Diep onder de huid zijn je poriën verbonden met kliertjes die een olieachtige substantie aanmaken, ook wel bekend als sebum ofwel talg. Zodra een porie verstopt en de boosdoener, de P. acnes bacterie, in de porie vermenigvuldigt, reageert het immuunsysteem door er witte bloedcellen op af te sturen om de infectie tegen te gaan. Intussen raakt de omringende zone ontstoken, rood en gezwollen. Rode pukkeltjes, ontstekingsgevoelige acne. In tegenstelling tot mee-eters, een uiting van een type acne dat niet gekarakteriseerd wordt door roodheid en ontsteking. De twee meest veelvoorkomende vormen van ontstekingsgevoelige acne in het gezicht zijn papels en pustels.

  Wat voor soorten puistjes en pukkels zijn er?

  Je hebt papels en pustels. Papels zijn kleine roze of rode koepelvormige bultjes die gemakkelijk op de huid te zien zijn. Ze hebben duidelijke randen en deze papels kunnen in verschillende vormen voorkomen, meestal op het gezicht. Soms clusteren deze papels samen om een uitslag te vormen die ruw aanvoelt als ware het schuurpapier. Een pustel in het gezicht is de medische term voor het klassieke puistje. Pustels lijken in de kern op papels, behalve dat ze zijn gevuld met geelachtig vloeibaar pus met een geel of wit centrum. De pus bestaat uit dode witte bloedcellen die door het lichaam zijn gestuurd om infecties te bestrijden. Het is inderdaad een soort puistje gevuld met bloed, maar dan zichtbaar als witte vloeistof.

  Pukkels door ontstekingen en verstoppingen

  Voordat een pukkeltje zich vormt, zijn er doorgaans drie zaken aanwezig waardoor een verstopping en onderhuidse ontsteking in de huid ontstaat.

  1. Dode huidcellen: deze hopen zich op aan de oppervlakte (keratine) laag van de huid. Sommigen van deze dode huidcellen kunnen de porie blokkeren, waardoor een plug ontstaat of verstopt raakt. 2. Overmatig talg: hormonen, voeding, stress en genen kunnen er allemaal voor zorgen dat je talgklieren te veel olie produceren. Door deze overmaat aan talg kunnen dode huidcellen aan het huidoppervlak blijven plakken, waardoor er een broedplaats ontstaat voor bacteriën. Als een porie verstopt is met dode huidcellen, raakt deze talg ook gevangen onder het huidoppervlak.
  3. P. Acnes bacterie: wanneer overtollige talg zich op het huidoppervlak bevindt of vastzit in een verstopte porie, bloeit een specifiek type bacterie (P. Acnes) op. Hierdoor raakt het gebied ontstoken en ontstaat er pus.

  Puistjes door voeding

  Vaak wordt er geroepen dat tieners vooral pizza, chocola, vet en junkfood waaronder gefrituurde snacks kunnen laten staan om acne te vermijden. Deze voedingssoorten zijn inderdaad niet best voor je algehele gezondheid (en dat kan vervolgens gereflecteerd worden in de huid) maar ze veroorzaken of verergeren acne niet direct. Verschillende onderzoeken hebben daarentegen aangetoond dat zuivelproducten en voeding met een hoge glycemische waarde (waardoor je bloedsuikerspiegel in één keer sterk omhoogschiet) wel acne kan uitlokken. Een voorbeeld hiervan: magere merk. Dit bevat namelijk groeihormonen die in vet oplosbaar zijn. Aangezien er geen vet in magere melk zit, lossen deze groeihormonen niet op. De hormonen die vervolgens achterblijven in het lichaam kunnen resulteren in acne. Probeer bij hevige acne liever eens wat ongezoete amandel- of havermelk.

  Puistjes door stress

  In tijden van stress stijgen je stresshormonen en activeren hiermee talgklieren om meer olie te produceren, wat vervolgens uitbarstingen van acne kan veroorzaken. In het bijzonder emotionele stress triggert een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol. Toegenomen cortisol in het lichaam lokt een systematische respons uit in het lichaam waardoor reacties van het immuunsysteem kunnen worden beïnvloed en het spijsverteringssysteem kan worden onderdrukt, alsook het voortplantingssysteem en groeiprocessen. Reden genoeg om aanhoudende stress zoveel mogelijk te vermijden. Die ene deadline is je mooie, gladde huid, maar al helemaal je gezondheid op de lange termijn niet waard. Wat betreft puistjes werkt cortisol als volgt: toegenomen cortisolwaardes verstoren hormoonwaardes die de sebum- ofwel talgbalans reguleren en resulteren vervolgens in verstopte poriën en de ontwikkeling van acne. Puisten door stress kunnen op elk moment en op elke leeftijd voorkomen. Met name bij volwassenen vanwege stress op bijvoorbeeld het werk of thuis, bij jongere volwassenen op school. Doorgaans ontstaat genoemde stressacne op de meest talgrijke plekken in je gezicht: de T-zone. Wat stressacne ook weggeeft: vaak gaat het gepaard met roodheid en vervelende sensaties van jeuk.

  Hormonale puistjes

  Hormonen spelen een vergelijkbare rol als cortisol, maar het verschil zit hem in timing. Heb je vooral last van uitbraken van puistjes rondom je menstruatie? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk eerder bij hormonen dan bij stress. Hormonale veranderingen, voornamelijk verhoogde androgeenwaardes, hebben hetzelfde effect op de talgklieren. De beste manier om het verschil te zien tussen eerdergenoemde hormonale en stresspukkeltjes is om je acne-triggers eens in de gaten te houden: bijvoorbeeld na een periode van stress versus meer regelmatig met je maandelijkse menstruatiecyclus. Tijdens de overgang ofwel menopauze kunnen puistjes vanwege hormonen ook opspelen. Vaak komen hormonale puistjes voor op de kin en kaaklijn. Het kunnen pijnlijke cysten zijn, die keer op keer op dezelfde plek terugkomen waardoor ze chronisch worden omdat er zoveel talg wordt verzameld binnen een paar dagen of weken. De reden dat de pil ofwel anticonceptie voorheen wel vaker werd voorgeschreven door huisartsen bij acne die hevig opspeelt rondom de menstruatie is dat het hormonen en dus hormonale puistjes kan onderdrukken.

  Gist bultjes

  Gistbultjes of gistpuistjes, het wordt ook wel fungal acne genoemd dat lijkt op hormonale of bacteriële acne. Weliswaar verschilt de onderliggende oorzaak, het ontstaan van puistjes. Hier is namelijk sprake van een overgroei aan gist rondom de haarfollikels. De technische term: pityrosporum folliculitis of malassezia folliculitis. Deze gist bultjes verschijnen als ontstoken, jeukende, acne-achtige uitbraken die in feite met pus gevulde bultjes zijn, vaak op de T-zone waaronder voorhoofd, neus, kin, borst, maar ook op de rug. Teken aan de wand: fungal acne kan aardig jeuken, reguliere acne niet. Andere tekens: gistpuistjes zijn doorgaans uniform in vorm en formaat, en het verschijnt in clusters van kleine witte pukkeltjes. Dit soort pukkeltjes kunnen ook ontstaan na het scheren bij ingegroeide haren.

  Wat voor soorten acne zijn er?

  Acne vulgaris is een huidziekte, de vorming van comedonen, papels, puisten, knobbeltjes en/of cysten als gevolg van obstructie en ontsteking van haarzakjes en de bijbehorende talgklier. Nu bestaan er verschillende soorten acne, met verschillende oorzaken. Van ineens veel puistjes tot stelselmatig. Het is in elk geval belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen in overleg met je huisarts, dermatoloog of huidtherapeut. Mild maar goed reinigen is ook altijd van belang bij elk type acne. SkinCeuticals biedt hiervoor speciale acneproducten. Voor mannen: wees ook voorzichtig met scheren en daarbij gebruikte scheerproducten, want puistjes na het scheren kunnen ontstaan door te veel wrijving.

  Acne tarda

  Acne tarda (acne voor volwassenen) wordt gedefinieerd als acne die zich ontwikkelt (acne met late aanvang) of aanhoudt (aanhoudende acne) na de leeftijd van 25 jaar. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen. De klinische kenmerken zijn vrij specifiek: inflammatoire acne in het onderste gezichtsgebied of macrocomedonen (microcysts) verspreid over het gezicht.

  Acne inversa

  Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidziekte. Het veroorzaakt pijnlijke, steenpuistachtige knobbeltjes die zich onder de huid vormen. Het beïnvloedt vaak gebieden waar de huid tegen elkaar wrijft, zoals bij je oksels en liezen. De knobbeltjes worden ontstoken en pijnlijk. Ze breken vaak open, waardoor abcessen ontstaan die vocht en etter afvoeren. Acne inversa wordt trouwens ook wel acne ectopica genoemd onder dermatologen.

  Acne fulminans

  Acne fulminans of acne maligna is een zeldzame huidaandoening die zich voordoet als een acute, pijnlijke en hemorragische klinische vorm van acne. Het wordt al dan niet geassocieerd met symptomen zoals koorts en polyartritis. Acne fulminans kan ook botlaesies en laboratoriumafwijkingen veroorzaken.

  Acne keloidalis

  Acne keloidalis nuchae (AKN) is een aandoening die wordt gekenmerkt door folliculaire papels en puisten die hypertrofische of keloïdachtige littekens vormen. AKN komt meestal voor op de hoofdhuid en achterste nek. Opvallend: het ontwikkelt zich bijna uitsluitend bij jonge, Afro-Amerikaanse mannen.

  Cystische acne

  Cystic acne is de meest ernstige vorm van acne. Het ontwikkelt zich wanneer cysten zich diep onder je huid vormen. Onderhuidse ontstekingen, dus, die pijnlijk kunnen zijn. Het zijn doorgaans geen harde puistjes, maar vrij zacht. Dit kan het gevolg zijn van een combinatie van bacteriën, talg en dode huidcellen die vast komen te zitten in je poriën. Hoewel iedereen acne kan ontwikkelen, komt cystische acne vooral voor bij mensen met een vette huid.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer