Melasma staat voor een zwangerschapsmasker – waar zwangere vrouwen onder invloed van hormonale schommelingen vatbaar voor zijn – en pigmentatie waaronder donkere pigmentvlekken op bijvoorbeeld de bovenlip of het voorhoofd. Het zijn weliswaar niet alleen zwangere vrouwen die melasma kunnen krijgen. Deze aandoening verschijnt meestal als donkere plekken op de huid die worden blootgesteld aan de zon. Er bestaat ook een significant verschil tussen melasma en andere soorten pigmentvlekken. Voor je jouw pigmentvlekken behandelt, is het handig om te weten wat voor vlekken op het gezicht je nu precies hebt. In dit artikel lees je alles over een zwangerschapsmasker en ook hoe je deze pigmentatie kunt (laten) verwijderen.
WAT IS MELASMA?
Melasma is in eerste instantie een door hormonen veroorzaakte aandoening – in tegenstelling tot andere pigmentvlekken die door UV worden opgewekt. Het is eigenlijk de combinatie hormonen en daarbij onbeschermde blootstelling aan de zon waardoor melasma goed zichtbaar wordt in de vorm van vlekken op het gezicht.
Pigmentvlekken door melasma duiken meestal op aan de zijkanten van de wangen, halverwege het voorhoofd, bovenlip en kin, evenals op de onderarmen. Het wordt in feite niet veroorzaakt door blootstelling aan de zon, maar het kan er wel door worden verergerd. Melasma komt van binnenuit, waardoor het lastiger te behandelen kan zijn dan andere vormen van pigmentvlekken.
WELKE HORMONEN VEROORZAKEN EEN ZWANGERSCHAPSMASKER?
"Wat een zwangerschapsmasker veroorzaakt is het hormoon oestrogeen, verhoogde oestrogeenspiegels om precies te zijn. Wanneer je anticonceptie slikt (de meest gangbare varianten) en tijdens de zwangerschap stijgen oestrogeenspiegels. Dit hormoon verhoogt de productie van melanine, dat verantwoordelijk is voor het donkerder worden van de huid. Daarom hebben vrouwen meer kans op zwangerschapsmasker als ze met de pil beginnen of zwanger worden. In het laatste geval staat het eigenlijk bekend als chloasma, ofwel het 'zwangerschapsmasker'. Dat is ook de reden waarom vrouwen deze donkere vlekken veel vaker krijgen dan mannen. Volgens de American Academy of Dermatology is zelfs 90 procent van de mensen met melasma vrouw. Mensen met een donkere huidskleur hebben ook meer kans op melasma. Hoewel het door hormonen wordt opgewekt, betekent dit niet dat je dan maar in de zon wil gaan liggen bakken. Zonlicht kan melasma flink verergeren, omdat blootstelling aan de zon beschermende melaninecellen activeert. Hierdoor wordt het oppervlak van de huid over het algemeen donkerder. Daarom is het voor zwangere vrouwen die huidverkleuringen en pigmentvlekken willen verminderen misschien nog wel belangrijker om goed met zonbescherming te smeren. Tekenen dat je te hoge oestrogeenspiegels zou kunnen hebt (naast pigmentatie):
- opgeblazen gevoel;
- zwelling en gevoeligheid borsten;
- lager libido;
- onregelmatige menstruatie;
- meer last van premenstrueel syndroom (PMS);
- stemmingswisselingen;
- hoofdpijn;
- angst- en paniekaanvallen;
- gewichtstoename;
- haaruitval;
- koude handen of voeten;
- moeite met slapen of vermoeidheid;
- geheugenproblemen.
Als je zeker wil zijn van de staat van je hormonen dan kun je altijd een hormoontest via de huisarts of via bijvoorbeeld een orthomoleculair voedingstherapeut doen.
WAT TE DOEN TEGEN EEN ZWANGERSCHAPSMASKER
De vraag is nu natuurlijk wat te doen tegen een zwangerschapsmasker als je hiermee te maken hebt. Het goede nieuws: een zwangerschapsmasker heeft de neiging te verbeteren zodra de oestrogeenspiegels dalen. Bijvoorbeeld wanneer je niet langer zwanger bent, na de overgang of wanneer je stopt met anticonceptie. Het heeft weinig nut om melasma te willen bestrijden tijdens de zwangerschap, want het vervaagt meestal nadat je bent bevallen. Is dat niet het geval dan kun je er wel bepaalde remedies en producten voor inzetten.
Smeer zonnebrandcrème
Wat in ieder geval belangrijk is als je gevoelig bent voor pigmentvlekken: bescherm je huid met een hoogwaardige breedspectrum SPF. Draag dagelijks zonbescherming (zelfs op regenachtige dagen en binnenshuis, waar UV-straling nog steeds je huid kan beschadigen), draag een grote hoed of zonnebril en vermijd zonlicht in zijn geheel tijdens piekuren (meestal van tien uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s avonds). De Brightening UV Defense SPF 30 of iets zwaarder geschut de Advanced Brightening UV Defense Sunscreen SPF 50 van SkinCeuticals beschermt tegen UVA- en UVB-straling maar egaliseert ook de huidtint.
Neem hydrochinon op recept
Een meer proactieve benadering is je dermatoloog vragen naar een voorgeschreven medicijn tegen melasma, genaamd hydrochinon. Dit is de beste plaatselijke behandelingen voor melasma, die wordt geleverd als een crème, lotion, gel of vloeistof. Je kunt het in vrij verkrijgbare vorm vinden, maar in die formulering zit een concentratie van 2%. Het receptformulier bied je tot 5% geconcentreerd ingrediënt en dat is veel effectiever.
Stel een specifieke huidverzorgingsroutine samen
Retinoïden zoals Retin-A (op recept) en glycolzuur kunnen de pigmentproductie helpen verminderen. Kies voor een huidverzorgingsroutine waardoor pigment wordt opgelicht en vervaagd. Je kunt het uiterlijk van pigmentvlekken vervagen met producten die oplichtende ingrediënten bevatten, zoals kojinezuur, salicylzuur, arbutine en zoethoutextract. Een voorbeeld: SkinCeuticals Advanced Pigment Corrector met verschillende zuren en het Discoloration Defense Serum met tranexaminezuur dat hardnekkige verkleuringen tegengaat. In de categorie retinol heeft SkinCeuticals verschillende retinol-producten met een lagere tot hogere concentratie retinol die doeltreffend helpen tegen pigment. Probeer ook thuis andere exfoliërende producten die de bovenste laag dode huidcellen verwijderen, zoals glycolzuurcrème Glycolic 10 Renew Overnight en C E Ferulic met ferulinezuur. Hiernaast zit er in dit product vitamine C. Vitamine C is eveneens een geweldig ingrediënt voor egaliseren en tegen pigmentatie. Het Phloretin CF-serum is een vitamine C serum met 10% L-ascorbinezuur. De 2% Phloretin in dit product remt bovendien pigmentvorming, werkt synergetisch met vitamine C en ferulinezuur om een breedspectrum aan fotobescherming te bieden. Door te exfoliëren kunnen gezonde huidcellen regenereren en blijft je teint stralen ondanks de pigmentatie.
Probeer een invasieve laser- of peelingbehandeling
Heb je last van ernstige pigmentatie? Dan kun je voor een diepe peeling of laserbehandeling uitgevoerd door een huidspecialist kiezen om melasma te verminderen. Het kan geen kwaad vragen te stellen voordat overgaat op een peeling of laserbehandeling tegen melasma. Praat ook nog eens met je huidspecialist over het opnieuw bepalen van een huidverzorgingsroutine die pigmentvlekken oplicht.