Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam en het helpt moisture, ofwel vocht, in de huid vast te houden en de natuurlijke huidbarrière te herstellen. Het is een zogenaamde glycosaminoglycaan, een molecuul dat met name bestaat uit suikers. In het mensenlichaam vormt het een structureel component van de huid, voor huidverzorging wordt het vaak synthetisch nagebootst. Naarmate we ouder worden, zal de hoeveelheid hyaluronzuur dalen waardoor je huid vocht verliest. Terwijl je die dorstlesser juist goed kunt gebruiken. Het is daarom belangrijk om dit voorraadje aan te vullen. Kies wel voor het juiste hyaluronzuur-product of behandeling en breng het op de juiste manier aan. Zo kun je je huid weer tot leven wekken en terugbrengen naar zijn voormalige glorie.
WAT IS HYALURONZUUR?
"Pure hyaluronzuur – hyaluronic acid op Engelstalige verpakkingen – is een zeer effectieve stof waarmee vocht in de huid kan worden aangetrokken én vastgehouden. Vooral dat laatste, dat vocht vasthouden, is van belang voor een mooie, gladde huid. De term hyaluronzuur roept wetenschappelijke connotaties op. Laat dit je niet afschrikken. Het is een wetenschappelijk succesvol bevonden ingrediënt, maar gelukkig is het niet zo complex om te duiden: door dermatologen wordt HA (hyaluronzuur) wel aangemerkt als ‘een van de grote geheimen’ achter een gelijkmatige, gezonde huid. Een bold statement, maar hyaluronzuur heeft dan ook een krachtige werking. Het maakt zijn reputatie, beschreven in tal van beautyartikelen, absoluut waar. Laten we beginnen met wat getallen rondom hyaluronzuur: hyaluronic acid is ertoe in staat maar liefst 1000 keer (!) zijn eigen gewicht in water vast te houden. En één gram hyaluronzuur kan maar liefst zes liter water bevatten! Dit betekent dat dit bejubelde ingrediënt niet alleen veel water ofwel vocht kan toevoegen aan de huid, maar HA er ook voor zorgt dat vocht als het ware wordt verzegeld in de huid. Is je huid goed gehydrateerd, goed ‘gevuld’, dan ziet deze er strakker, steviger uit. Ook fillers (injectables) ofwel rimpelvullers hebben als basis hyaluronzuur, een lichaamseigen gel. Het volume lijkt door HA letterlijk toegenomen in de huid voor een frisse aanblik. Hyaluronic acid is hiernaast een bijzonder intelligent bestanddeel, want het houdt rekening met het vermogen van de huidcellen om hydratatieniveaus zelf efficiënt te reguleren. Hogere hyaluronzuur-waardes in de huid staan gelijk aan een huid die steviger is. En dat is te zien! "
WAT DOET HYALURONZUUR VOOR JE HUID?
Het aanbrengen van een ‘zuur’ (in hyaluronzuur) op de huid klinkt misschien wat contraproductief, maar dat is het zeker niet. Nu wordt hyaluronzuur weleens verward met salicylzuur (met een exfoliërende ofwel afschilferende werking op de bovenste huidlaag), maar die twee ingrediënten kunnen niet verder uit elkaar liggen. Hyaluronzuur heeft niets van doen met ook maar enige vorm van agressieve afschilfering of peeling. Hyaluronic acid is juist een natuurlijke, lichaamseigen stof die ons lijf dus zelf aanmaakt. Geproduceert om de extracellulaire matrix van de huid gezond te houden. Extracellulaire matrix? In de biologie wordt dit ook wel toegelicht als een driedimensionaal netwerkje van extracellulaire macromoleculen, waaronder collageen, enzymen en glycoproteïnen. Dit trio zorgt voor structurele en biochemische ondersteuning aan omringende cellen, waaronder huidcellen! Het krachtige bestanddeel hyaluronzuur heeft zulke positieve effecten dat het zeer populair is geworden binnen de cosmetische wereld. Gebruik hyaluronzuur en het effect op de huid is als volgt: een verhoogde stevigheid (van bijvoorbeeld ‘hangende wangen’ met de jaren), opnieuw gedefinieerde elasticiteit, hernieuwd volume. Wie wil dat nu niet.
WELKE HYALURONZUUR KOPEN?
Voor optimaal resultaat pure hyaluronzuur én in het juiste percentage. Ons lichaam produceert dus van nature hyaluronzuur. Tot de leeftijd van 20 jaar ontwikkelt deze organische werking van hyaluronic acid zich tot 100%, ideaal! Helaas neemt vanaf het 40<sup>e</sup> levensjaar de natuurlijke productieactiviteit van hyaluronzuur in het lichaam af. Tijdens elke levensfase en voor elk huidtype is het slim om jezelf van een extra dosis hyaluronzuur te voorzien, voor een doorlopend stralende, stevige huid. Houd er verder rekening mee dat hyaluronzuur maar een korte levenscyclus heeft op de huid, met een afbraaksnelheid van 30% tot 50% om de 24 uur. Ja, een razendsnelle omloop. De combinatie van deze twee factoren (hoeveelheid hyaluronzuur afhankelijk van leeftijd en omloopsnelheid) dragen onvermijdelijk bij aan de verandering van de extracellulaire matrix. Die manifesteert zich op zijn beurt door tekenen van huidveroudering te vertonen, waaronder een slappere huid, minder gedefinieerde gelaatstrekken en meer lijntjes en rimpels. Daarom is er zeker naarmate de jaren verstrijken een extra boost nodig. Cosmetische producten van bijvoorbeeld SkinCeuticals op basis van hyaluronzuur in de samenstelling van een crème of serum. Dit kan een doeltreffende bondgenoot zijn om de hydratatieniveaus voor huidgezondheid hoog te houden. In veel huidverzorging vind je hyaluronzuur in percentages van 0,25 tot 2,5 procent, maar voor noemenswaardige voordelen wil je uitgaan van op zijn minst 1 procent hyaluronzuur in de formule. 1% pure hyaluronzuur is de hoogste concentratie om de vochtwaardes van de huid op peil te houden. Ook van belang: hyaluronzuur-moleculen zijn doorgaans te groot om in de buitenste huidlagen door te dringen. Kies daarom een product (zoals die van SkinCeuticals) met een variatie aan molecuul-formaten om er alles uit te halen. Kleinere molecuultjes kunnen dieper doordringen in de huid. Nog een bonus: hyaluronzuur wordt goed verdragen door alle huidtypen, inclusief de meest gevoelige.
WAAROM HYALURONZUUR SERUM OF MOISTURIZER?
Het mooie aan specifiek een hyaluronzuur serum is dat het optreedt als zowel een moisturizer als een rimpelbehandeling. (Het is niet voor niets een van de belangrijkste ingrediënten in injectable fillers.) Een serum is bovendien zeer geconcentreerd, waardoor je veel kunt bereiken met weinig. Je kunt het aanbrengen op de droge delen van je huid, maar smeer het vooral ook eens op plekken waar zich fijne lijntjes verzamelen. Van rimpels op het voorhoofd tot rimpels rondom de ogen, zoals kraaienpootjes. Het is vooral belangrijk dat je de routine vasthoudt, zodat je na een paar jaar terug kan kijken en zien hoezeer je huid erop vooruit is gegaan met behulp van kwalitatieve hyaluronzuur. Al heb je geen jaren nodig voor resultaat, meestal zie je na een week gebruik al verschil. Dep het serum over een gereinigde huid (bijvoorbeeld na het douchen) en wacht dertig seconden voordat je andere huidverzorgingsproducten aanbrengt. Zo gun je je huid een momentje het serum goed te absorberen.
HYALURONZUUR BEHANDLING: WAT ZIJN DE OPTIES?
In tal van huidverzorging is hyaluronzuur verwerkt, maar de vraag is welke het beste is voor jouw huidtype en -wensen. Hyaluronzuur wordt wel dé remedie genoemd voor een droge, doffe huid. Is je huid gedehydrateerd, gevoelig, grauwig met een onregelmatige teint en structuur? Dan kan de H.A. Intensifier je huid een aangename hyaluronzuurboost geven die het vast nodig heeft. Een multifunctioneel serum met drievoudige werking: het stimuleert de synthese en voorkomt de afbraak van hyaluronzuur om het oppervlak te hydrateren. Stimuleren, voorkomen, hydrateren! De resultaten zijn gelijk zichtbaar op je huid. Met hogere hyaluronzuur-waardes wordt de extracellulaire matrix uitgebalanceerd en de stevigheid van je huid in ere hersteld. Hiernaast worden rimpels en fijne lijntjes optisch uitgevaagd. Naast een veerkrachtig gezicht wordt tot slot de teint verfijnd. Natuurlijk is hyaluronzuur ook geschikt voor een gecombineerde of vette huid (want raakt je vette huid vochtarm dan gaat deze meer talg aanmaken en dit werkt juist averechts op ongewenste onzuiverheden), maar pak dan SkinCeuticals vetvrije Hydrating B5 erbij. Zowel hydrateren als exfoliëren? Dat is een optie met de Retexturing Activator, een serum dat de omloop van huidcellen versnelt en de vochtbalans optimaliseert voor een gladde, stralende teint. Selecteer een hyaluronzuur-formule voor jouw specifieke huidbehoeftes. Wie last heeft van een zeer gevoelige ofwel probleemhuid: kies voor Phyto Corrective die eveneens ontstekingsremmend werkt. Van deze specifieke formule, Phyto Corrective, bestaat ook een masker: het intensief kalmerende Phyto Corrective Masque met botanische extracten. Een hyaluronzuurmasker geeft je huid gelijk een dorstlessende boost! Denk ook aan het Hydrating B5 Masque, een hooggeconcentreerd gezichtsmasker dat de vochtarme en gestreste huid optimale hoeveelheden hyaluronzuur en vitamine B5 biedt.
WAT IS DE ERVARING MET HYALURONZUUR?
Hyaluronzuur is geschikt voor elk (zelfs een gevoelig) huidtype. Net zoals bij elk nieuw huidverzorgingsproduct wil je weliswaar kalmaan beginnen met het gebruik van hyaluronzuur. Breng het eens per dag aan om te zien hoe je huid erop reageert. Het is zeer uitzonderlijk dat je huid hevig reageert, want hyaluronzuur is natuurlijk een lichaamseigen stof. Als je bemerkt dat je huid echt voordeel haalt uit de aanvullende hydratatie, breng het dan zowel ’s ochtends als ’s avonds aan. In de ochtend kan hyaluronzuur je huid extra vocht bieden om het te verzachten voor overdag. In de avonduren zal hyaluronzuren het vocht dat je gedurende de dag hebt verloren mooi aanvullen. Reinig (en tone) je gezicht zoals je doorgaans doet. Volg je reguliere huidverzorgingsroutine totdat je moisturizer toevoegt. Breng een dun laagje hyaluronzuur-serum aan op een vochtige huid. Als je huid al wat vochtig is van (zuiver) water dan geef je het hyaluronzuur-serum de kans beter geabsorbeerd te worden. Hyaluronzuur werkt door vocht vast te houden, dus je moet het iets geven om mee aan de slag te gaan. Je kunt afsluitend een hyaluronzuur crème smeren, die bovenop het huidoppervlak zit om dat vocht te verzegelen. Zo krijg je het beste resultaat.