Hoofdinhoud

Wat is Vitamine K?

Mizani Prime Day Deals

Als je aan vitamines denkt dan komen waarschijnlijk de bekende bij je naar boven: vitamine C, D, E. Dit zijn veelvoorkomende en krachtige vitamines in onder meer huidverzorging van SkinCeuticals. Sinds kort wordt een nieuwe vitamine, namelijk vitamine K, aangeprezen als goed voor je huid. Zet vitamine K met antioxidant- en anti-inflammatoire werking bijvoorbeeld in om je immuunsysteem een boost te geven of om rimpeltjes te verminderen.

Dit minder bekende huidverzorgingsingrediënt in de vitaminewereld wordt vooral geprezen omdat vitamine K het lichaam helpt bij het genezingsproces van wonden. Nu is de vraag of het ook kan helpen bij anti-aging.

Ook bekend als phytonadione, kan vitamine K als supplement worden ingenomen en ook via onze voeding worden geconsumeerd. Waar zit vitamine K in: voedingsmiddelen met veel vitamine K zijn onder meer bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, kool en broccoli. Weetje: Japanse vrouwen krijgen gemiddeld veel meer vitamine K binnen dan wij door het eten van zeewier. Deze onbekende ‘antioxidant’ is in vet oplosbaar, dus mensen met een vetarm dieet hebben waarschijnlijk lagere vitamine K-waardes.

Alcohol kan, zelfs met mate, het vermogen van ons lichaam om vitamines op te slaan ook verminderen en antibiotica kunnen invloed hebben op hoe we onder meer vitamine K absorberen. Nu is er veel minder onderzoek gedaan naar de effecten op huid en welzijn van vitamine K dan van andere doeltreffende antioxidanten zoals <a></a><a>vitamine C</a>. Maar in dit artikel leggen we je precies uit wat voor voordeel jij mogelijkerwijs uit vitamine K kunt halen en of je bijvoorbeeld een vitamine K crème wil kopen.

WAAR IS VITAMINE K GOED VOOR?

 

Voor de ontdekking van vitamine K en diens rol op menselijke fysiologie werd in 1943 de Nobelprijs uitgereikt. De belangrijkste functie van vitamine K is het activeren van proteïnen in het lichaam. Proteïnen die essentieel zijn als het gaat om de bescherming van het hart en die ervoor zorgen dat onze botgezondheid optimaal is. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine en het staat vooral bekend als de ‘bloedstollingsvitamine’. Ons lichaam heeft het nodig om een molecuul te produceren dat ons bloed helpt stollen. Vitamine K speelt een centrale rol in de relatie tussen de lever en het stollingssysteem, aangezien het nodig is voor de synthese van functioneel actieve vormen van een aantal stollingsfactoren en remmers door de lever. Daarom wort er ook vaak vitamine K gegeven aan mensen met leverziekten zoals cirrose.

 

Het reguleert ook het calciumgehalte in het bloed en het is dus betrokken bij de gezondheid van de botten. Zowel K1 als K2 (onderdelen van vitamine K) helpen bij het verminderen van calciumafzetting in de bloedvaten, wat hartaandoeningen kan veroorzaken. Kortom, het doet veel voor je gezondheid.

WAT DOET VITAMINE K VOOR JE HUID?

 

Nu over vitamine K met antioxidant- en ontstekingsremmende werking voor de huid. Vitamine K kan de productie van pro-inflammatoire eiwitten (cytokines genaamd) verminderen en werkt daarom ontstekingsremmend. Er zijn aanwijzingen dat vitamine K een ontstekingsremmende werking heeft. Nu bestaat er ook zoiets als goede ontstekingen (denk: kort van duur als respons op een wondje waardoor de huid wordt gerepareerd) maar chronische ontstekingen zijn niet best voor je huid. Het kan leiden tot huidveroudering. Daarom kan vitamine K potentieel een goede vitamine zijn in de strijd tegen anti-aging. De reden dat vitamine K ineens veel terugkomt in crèmes is dat een huid met meer rek en overvloedig collageen (waar de vitamine ook bij kan helpen) van nature minder fijne lijntjes en rimpels zal voortbrengen. Voeg vooral ook andere antioxidant-producten toe aan je arsenaal, zoals vitamine E en vitamine C die ook anti-aging werken. Vitamine K crème wordt nog het meest gebruikt om de huid te helpen herstellen na chirurgie of cosmetische ingrepen zoals laserbehandeling. Het is aangetoond dat schaafwonden, blauwe plekken en ander trauma aan de huid dan aanzienlijk sneller genezen dan normaal. Het is ook een belangrijk ingrediënt in veel oogcrèmes waarmee het donkere kringen kan helpen wegwerken en de elasticiteit van de huid kan versterken. Een vitamine K supplement kan bij van alles helpen, van botopbouw tot geheugenfunctie en dus het voorkomen van vroegtijdige veroudering. Aangezien het helpt bij bloedstolling wordt het soms ook gebruikt voor aandoeningen die verband houden met gebroken haarvaten zoals rosacea of spataderen.

WANNEER GEBRUIK JE HET?

 

Als je op zoek bent naar een vernieuwend anti-aging product dat almaar terrein wint (door nieuwe onderzoeken die uitkomen en bevestigen hoe goed deze vitamine wel is) dan kan een vitamine K crème iets voor jou zijn. Het verbetert de elasticiteit van bloedvaten en de algehele vasculaire gezondheid, vitamine K kan helpen bij een handvol belangrijke verouderingsfactoren waaronder het verschijnen van striae, spataderen, blauwe plekken, wallen onder de ogen, donkere kringen en andere aandoeningen met een vasculair component.

WAT IS DE TOEPASSINGSWIJZE?

 

Een van de eenvoudigste manieren om deze vitamine aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen: een vitamine K-crème. Vitamine K kan de huid goed penetreren, waardoor het geschikt is om op te smeren. Je kunt dit dagelijks gebruiken, tot zeker twee keer per dag. Huidverzorgingsproducten die zijn samengesteld met vitamine K kunnen het algehele uiterlijk van een verouderende huid helpen verbeteren. Vitamine K is ook verkrijgbaar als supplement. Of als vitamine K supplement in een mix met een paar andere voedingsstoffen zoals calcium, magnesium of vitamine D.

DE WERKING VAN VITAMINE K

 

Vitamine K lost op in vet voedsel en oliën, wat betekent dat het kan worden opgeslagen in het vetweefsel van het lichaam. Het kan vervolgens eiwitten in het lichaam activeren en deze naar plekken verspreiden waar het lichaam dit nodig acht. Mogelijk een belangrijke aanvulling voor je vitamine-regime.

WAAR MOET JE OP LETTEN?

 

Een vitamine K-tekort komt zo goed als niet voor. Zo wel, dan heeft het een groot effect op de gezondheid van de huid. Een aantal voorbeelden: minder collageen in de huid en abnormale verkalking, minder volume en elasticiteit. Dit is weliswaar zeer zeldzaam. Raadpleeg bij zorgen je huisarts en dermatoloog. Hiernaast levert smeren met vitamine K doorgaans geen bijwerkingen op. Mocht je huid toch geïrriteerd raken, raadpleeg dan altijd een professional.

HET VERHAAL ACHTER SKINCEUTICALS

Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring