Hoofdinhoud

Wat is de wetenschap achter glycolzuur voor je huid?

Mizani Prime Day Deals

Naast trending zijn AHA’s (AlfaHydroxyZuren – waar glycolzuur er een van is) ook echt effectief als het gaat om huidverjonging en een zuivere huid zonder acne-verschijnselen. AlfaHydroxyZuren (waaronder melkzuur en glycolzuur) en BetaHydroxyZuren (met name salicylzuur) behoren eigenlijk tot de klassiekers in elke huidverzorgingsroutine. In een notendop: ze exfoliëren de huid, waardoor een fris nieuw velletje zich kan openbaren. Bij zuren is formaat belangrijk, en daarmee doelen we op het molecuulformaat. Hoe kleiner het molecuul hoe gemakkelijker deze doordringt in de huid. Laat glycolzuur nu de fijnste zijn van alle zuren en daardoor kun je er waanzinnig resultaat mee boeken. Dit is ook de reden dat glycolzuur het meeste wordt gebruik in angi-aging producten en in peelings bij de dermatoloog. Het doet wat het belooft. Het is bijna net zo sterk als een retinoïde (ook tegen huidveroudering) op recept. Glycolzuur maakt poriën vrij en verfijnt de huidstructuur. Het kan de structuur van de huid zelfs volledig transformeren, met een stralend en glad resultaat. Het helpt collageen regenereren, de epidermis en dermis verdikken en zelfs de huidtint egaliseren. Tijd om eens wat dieper in de materie te duiken voor jouw ideale glycolzuurpeeling of crème.

WAT IS GLYCOLZUUR?

Glycolzuur is dus een een alfahydroxyzuur (of AHA), afkomstige van in de natuur ruim aanwezige, suikerrijke vruchten waaronder ananas, papaja en nog onrijpe druiven. Zeer populair in huidverzorging omdat het dus de kleinste is van alle AHA’s en in wateroplosbaar. Hierdoor wordt het eenvoudig door de huid opgenomen. Glycolzuur exfolieert de huid en het stimuleert celvernieuwing. Dit betekent dat zowel een doffe huid zijn glans terugkrijgt als puistjes doeltreffend kunnen worden opgeruimd. Het is vrij mild, dus kun je er hogere percentages (denk 10%) van gebruiken. Het werkt door de bovenste laag van de huid te penetreren en daar beschadigde oppervlaktecellen af ​​te breken. In wezen is het een exfoliant die oppervlakkig of diep kan werken, afhankelijk van de concentratie of sterkte. Producten uit de winkel bevatten relatief milde concentraties glycolzuur. Wil je een intensieve exfoliatie met glycolzuur? Dan kun je een afspraak maken bij een professionele huidexpert of dermatoloog.

WAT DOET GLYCOLZUUR VOOR JE HUID?

Glycolic acid is toch wel de heilige graal wat betreft exfoliatie, ofwel het effectief verwijderen van de buitenste laag dode huidcellen voor een heldere, frisse en jeugdig ogende huid. Producten die glycolzuur bevatten worden vaak ingezet om littekens, huidverkleuringen zoals pigmentvlekken en zichtbare tekenen van huidveroudering zoals fijne lijntjes en rimpels tegen te gaan. Regelmatig gebruik van de juiste formulering voor jouw huidtype kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van acne alsook een vermindering in fijne lijntjes en een onregelmatige huidtextuur door zonschade en veroudering. Let wel, het is heel belangrijk om bij het gebruik van glycolzuur de huid ook goed te beschermen tegen de zon met een hoge SPF! Het kan je huid namelijk gevoeliger maken voor UV-straling. Hiernaast werken zuren niet als retinoïden (vitamine A), die in feite de huid herstellen door ontstekingen te stimuleren. In tegenstelling tot scrubs beschadigt glycolzuur de huid ook niet door deze te ‘schuren’. Dus als je een gevoelige huid hebt, zijn zuren eigenlijk een verstandige keuze. Zoek bij een gevoelig huidtype naar formules die glycolzuur combineren met een aminozuur, waardoor de penetratie in de huid wordt vertraagd. Gun glycolzuur hiernaast de tijd zijn werking te doen. Soms kan de huid tijdelijk geïrriteerd zijn, dat is geen probleem. Soms reageert je huid pas op dag vier. Neem op zijn minst een maand de tijd om te kijken wat glycolzuur voor jouw huid kan betekenen.

GLYCOLZUUR PEELING

Glycolzuur werkt als een peeling, in milde of intensieve mate, afhankelijk van de formulering. Terwijl eerste versies van op zuur-gebaseerde exfoliërende behandelingen de huid flink konden doen schilferen, is dat inmiddels wel veranderd. Vooral met alfa- en betahydroxyzuren in de juiste concentratie en combinatie kun je winst oogsten zonder de huid te veel te irriteren. Als het glycolzuur het ‘cement’ tussen huidcellen oplost, kunnen er duizenden cellen tegelijk loskomen. Toch blijft dat afstoten bij goede producten onzichtbaar voor het blote oog. Een mooie glycolzuur peeling van SkinCeuticals is de Glycolic 10 Renew Overnight, klinisch bewezen gelijk aan chemische peelings door continu te exfoliëren. Het product kan ook tussen chemische peelings door gebruikt worden om resultaten te optimaliseren en te behouden. Wat kun je van deze glycolzuur peeling voor thuis verwachten:
- Een meer stralende huid;
- Verminderde zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels;
- Een heldere, egale teint met minder verkleuringen.
Gebruik deze eens in combinatie met de Glycolic Renewal Cleanser, een fijne reiniger die volgens onderzoek de celvernieuwing met 3 dagen versnelt.

GLYCOLZUUR TEGEN HUIDVEROUDERING

Hierboven hebben we het al even aangestipt, maar deze chemische exfoliant verwijdert dode huidcellen door de ‘lijm’ die dode huidcellen bijeenhoudt op het huidoppervlak op te lossen. Dat is belangrijk om huidveroudering tegen te gaan: zodra dode huidcellen zijn verwijderd, kunnen verse jeugdige huidcellen zich van hun stralendste kant laten zien. Haal consequent de bovenste laag dode huidcellen weg en nieuwe cellen krijgen een kans. Positief om meer dan één reden.

Ten eerste kunnen andere verzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld peptiden dieper doordringen in de huid. Hiernaast zou glycolzuur ook celvernieuwing versnellen – wat helaas vertraagt naarmate we ouder worden – om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Kortom, glycolzuur is een fantastisch anti-aging ingrediënt dat alles lijkt te doen: effectief in het exfoliëren van de huid en terugdringen van fijne lijntjes, het voorkomen van uitbraken van (volwassen) acne, het vervagen van pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken, het helpen verdikken van de huid en egaliseren van de huidtextuur.

WAAROM HEEFT JE HUID JUIST OP LATERE LEEFTIJD VITAMINE C NODIG?

Natuurlijk omdat de hoeveelheid collageen in ons lichaam daalt met het klimmen van de jaren. Dit kan vitamine C ofwel ascorbinezuur deels opvangen. Hiernaast hebben mensen vitamine C nodig om schadelijke oxidanten, zoals luchtvervuiling, onschadelijk te maken. Zo wordt oxidatieve stress, en daarmee massale afsterving van levende cellen, voorkomen. Hoezeer je jezelf ook beschermt tegen zonstraling met een goede SPF je zult altijd blootstaan aan wat schadelijke zonnestralen, die bijvoorbeeld ouderdomsvlekken opleveren. Vitamine C werkt doeltreffend op het verminderen van pigmentvlekken. 

HOE GLYCOLZUUR TE GEBRUIKEN?

Een zuur-product is slechts zo krachtig als de vrije zuur-verbindingen die erin rondzweven. Te veel zure deeltjes en je huid gaat prikken en slaat rood uit. Te weinig zuur en er gebeurt vrij weinig. Dus spelen chemici met de pH, die de hoeveelheid vrije zuren aanpast. De ideale pH ligt tussen 3 en 4. Sommige experts zeggen dat je huid een paar seconden moet tintelen wanneer je het product aanbrengt. Als het zuur doordringt, voel je meestal wel iets. Een effectief product dient de huid er ook onmiddellijk frisser uit te doen laten zien. De pH beïnvloedt dus het glycolzuurpercentage. Ter voorbeeld: een concentratie van 10% glycolzuur bij een pH van 4 heeft een actief niveau van 40,3%. Dit betekent dat 40,3% van de 10% beschikbaar is, wat overeenkomt met een vrije zuurwaarde (sterkte van een zuurproduct, het actieve zuur beschikbaar om op de huid in te werken) van slechts 4% glycolzuur. Onder deze omstandigheden levert een formule die een concentratie van 10% claimt slechts 4% glycolzuur. Het volgende overzicht maakt een en ander qua werking inzichtelijk:  

WERKING 4% GLYCOLZUUR

Milde exfoliatie, handig in bijvoorbeeld cleansers met exfoliërende eigenschappen.

WERKING 4-10% GLYCOLZUUR

Dit vermindert tekenen van huidveroudering, fijne lijntjes en rimpels. Hiernaast lost het een verdikte, dode huidcellenlaag op om de huidstructuur te verbeteren. Tot slot verbetert het ook epidermale hydratatie.

WERKING 20-40% GLYCOLZUUR

Dit percentage wordt toegepast in chemische peelings en uitgevoerd door een specialist. Het vermindert huidproblemen zoals acne, rimpels en pigmentvlekken.

PRODUCTEN MET GLYCOLZUUR

SkinCeuticals heeft een reeks doeltreffende producten met klinisch bewezen werking voorzien van glycolzuur. Denk hierbij aan de Glycolic Renewal Cleanser, een dagelijks exfoliërende reinigingsgel geschikt voor elk huidtype van droog tot vet. Voor acne bij volwassenen is de Blemish Age Defence bewezen doeltreffend. Het is een vetvrij serum, met een combinatie van zuren, dat het ontstaan van onzuiverheden én tekenen van huidveroudering vermindert. De cijfers liegen er niet om: 62% minder pukkeltjes, 39% minder fijne lijntjes, 52% minder verstopte poriën en 61% minder rimpels bij regelmatig gebruik. Dit serum gaat overtollig talg en daarmee onzuiverheden en verstopte poriën tegen. Terwijl het tegelijkertijd exfolieert om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Acne-patiënten hebben hiernaast vaak last van verkleuringen op de huid na het verdwijnen van een pukkeltje. Dit glycolzuur product vermindert ook post-inflammatoire hyperpigmentatie. Belangrijke tip: mix alfahydroxyzuren nooit met vitamine C! Wanneer je dit soort product gebruikt in combinatie met een alfahydroxyzuur, zoals glycolzuur of melkzuur, dan vermindert de effectiviteit van het vitamine C-product. Kies dus een van de twee.

GLYCOLZUUR CRÈME

Naast glycolzuur reinigers en serums bestaan er natuurlijk ook nog glycolzuur crèmes, zoals SkinCeuticals Glycolic 10 Renew Overnight. Dit is een nachtcrème met 10% glycolzuur voor een jeugdige, stralende huid met die zo felbegeerde glow. Het stimuleert celvernieuwing en gelijkmatige exfoliatie. Hierdoor verbetert de algehele huidstructuur en worden fijne lijntjes minder zichtbaar. Zet deze glycolzuur crème vooral in om hyperpigmentatie, een vette of gecombineerde huid en fijne lijntjes en rimpels gericht aan te pakken.

Orientatiebericht
Draai uw apparaat voor de beste ervaring