Acne en puistjes zijn niet één en hetzelfde, hoewel dit weleens wordt gedacht. Pukkeltjes, maar ook bijvoorbeeld mee-eters zijn symptomen van acne, een huidziekte die niet alleen tieners maar ook volwassenen treft. Hoe kom je van puistjes af, is dan ook een veel gestelde vraag onder verschillende leeftijdsgroepen. Wat te doen tegen jouw type acne (bijvoorbeeld cystische acne of alleen wat mee-etertjes op de T-zone, zoals bij de neus) kan verschillen van een acne peeling of thuis voldoende exfoliëren tot andere middelen tegen puistjes. Van een medische zalf tegen puistjes tot speciale huidverzorging. Puisten uitdrukken, elke dermatoloog zal benadrukken dat je dit liever wil overlaten aan professionals om littekens te voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op acne verwijderen en voorkomen, afhankelijk van jouw type acne. Niet elke soort acne is namelijk hetzelfde. Voor kleine, rode papels heb je bijvoorbeeld weer een ander anti-acne crème of tip tegen acne nodig dan voor het behandelen van een ontstoken pustel.
PUISTEN UITKNIJPEN: WEL OF NIET VERSTANDIG?
Het is nooit een goed idee om een pukkel uit te knijpen. Het kan lsquo;traumarsquo; opleveren voor de huid, wat vervolgens weer leidt tot ontstekingen, infecties en mogelijkerwijs een litteken. Dat het goed is om pukkeltjes uit te laten drogen met tandpasta of door UV-stralen van de zon is helaas ook een hardnekkige fabel. Het is belangrijk om ook een acne-gevoelige huid te beschermen tegen SPF. Kies voor matterende zonbescherming, zoals Mineral Radiance UV Defense SPF50+. Hiernaast kun je met tandpasta de pukkel wel uitdrogen, maar vaak raakt deze vervolgens geïrriteerd en rood. Tandpasta kan de huid extreem irriteren. De meeste formules bevatten ingrediënten zoals alcohol menthol, zuiveringszout en waterstofperoxide. Die werken inderdaad uitdrogend, maar kunnen je huidbarrière benadelen. Is je huidbarrière aangedaan dan gaat deze ter compensatie extra talg produceren, wat leidt tot verstopte poriën, puistjes, mee-eters en een vette huid.
DE BESTE TIPS EN PRODUCTEN TEGEN PUISTJES EN ACNE
Voor het aanpakken van puistjes en acne kunnen de volgende tips helpen.
1. Zit zo weinig mogelijk aan je huid
Het uitknijpen van een pukkel zal meer beschadigingen opleveren in plaats van dat het pukkeltje snel geneest, en hetzelfde geldt voor aan je huid zitten. We raken de hele dag door van alles aan, dus handen blijven helaas niet altijd schoon. Raak je hiermee vervolgens je gezicht aan, kan dit verstoppingen in de hand werken.
2. Eet gezond
Wanneer je bloedsuikerspiegel snel stijgt, zorgt dit ervoor dat het lichaam insuline aanmaakt. Door een teveel hiervan kunnen je talgklieren meer talg gaan produceren, waardoor het risico op acne en ontstekingen vergroot. Vermijd daarom deze voedingsmiddelen die pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken:
- Pasta
- Witte rijst
- Witbrood
- Suiker
Het eten van laag-glycemisch voedsel van complexe koolhydraten kan het risico op het ontwikkelen van acne verminderen. Complexe koolhydraten komen voor in de volgende voedingsmiddelen:
- Volkoren producten
- Peulvruchten
- Onbewerkte groenten en fruit
3. Reinig de huid en houd het schoon
Reinig twee maal daags bijvoorbeeld met de Blemish + Age Cleanser, een exfoliërende gel met drie zuren (glycolzuur en twee soorten salicylzuur) om de huid voor te bereiden en om de poriën te zuiveren. Hiernaast is ook de Glycolic Renewal Cleanser (met als steringrediënt exfoliërend glycolzuur) een aanrader.
4. Roodheid puistjes en onzuivere huid verminderen
Het Phyto Corrective Serum van SkinCeuticals is hiervoor speciaal geschikt. Dit is namelijk een ontstekingsremmend middel tegen acne dat de geïrriteerde of probleemhuid direct helpt kalmeren. Terwijl aloë vera ook wel wordt getipt als plantaardig middel dat de huid helpt verkoelen en kalmeren, is deze lichte gel met antiseptische eigenschappen verrijkt met tijm- en komkommerextracten. Plus uva ursi, een plant waarvan de bladeren rijk zijn aan arbutine met een vergelijkbare chemische samenstelling als hydrochinon (tegen pigmentatie bij restlittekentjes) maar dan zonder de bijwerkingen van huidirritatie. Het helpt om roodheid van puistjes gelijk te verminderen. Knijp een onderhuidse pukkel nooit uit, want dit laat zo goed als altijd schade met littekens achter.
5. Acne behandeling dermatoloog
In het geval van ernstige acne is het belangrijk om een expert te raadplegen. Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar de dermatoloog, die een plan aangepast op jouw huidtype en -problemen kan uitstippelen.
TIPS OM ACNE EN PUISTEN TE VOORKOMEN
Voor het voorkomen van acne wordt geadviseerd om de volgende lsquo;triggersrsquo; in de gaten te houden en deze zoveel mogelijk te vermijden om acne te bestrijden.
#1: Stop met roken en ongezonde voeding
Roken en ongezonde voeding kan in sommige gevallen (doe bijvoorbeeld een voedselintolerantietest) leiden tot acne bij volwassenen.
#2: Vermijd bepaalde producten
Sommige cosmetische producten die te veel olie bevatten en comedogeen zijn, wat betekent dat ze de poriën verstoppen.
#3: Let op medicatie
Denk aan bepaalde medicatie, zoals medicijnen met steroïden, lithium (gebruikt voor de behandeling van depressie en bipolaire stoornis) en sommige geneesmiddelen voor de behandeling van epilepsie.
HET BESTE MIDDEL VAN SKINCEUTICALS TEGEN PUISTEN
Een bekende fabel als het om de behandeling van acne gaat: een vette huid met symptomen van acne zoals puistjes heeft geen moisturizer ofwel crème nodig, want deze is al vet genoeg van zichzelf. Je kunt de talgproductie alsnog helpen afremmen met de juiste moisturizer en zelfs de uitbraak van nieuwe pukkeltjes tegengaan met het gebruik van het juiste hydraterende product voor jouw huidtype. SkinCeuticals Hydrating B5 is bijvoorbeeld een heerlijk fris, vetvrij en hydraterend serum. Een huid met verhoogde talgproductie kan namelijk net zo goed vochtarm zijn. Een hydraterend product met hyaluronzuur helpt hierbij.nbsp; Terwijl SkinCeuticals Daily Moisture speciaal bedoeld is voor een gemengde tot vette huid en poriën helpt verfijnen. Verrijkt met antibacteriële ingrediënten zoals kaneel, kleine pimpernel en gember.