Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Vitamine A Zuur: wat doet het voor de huid?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Vitamine A Zuur: wat doet het voor de huid?

  Alle retinoïden of retinol-soorten, waaronder het krachtige vitamine A zuur dat ook wel tretinoïne wordt genoemd, zijn vormen van vitamine A. Je lichaam haalt vitamine A doorgaans uit voedsel – eieren, vette vis, spinazie, zoete aardappel en ga zo maar door – en zet het vervolgens om in een paar verschillende actieve vormen die kunnen worden gebruikt. Vitamine A speelt een rol bij het behouden van je gezichtsvermogen en andere lichamelijke processen. Bij topisch gebruik van vitamine A zuur crème en andere kwalitatieve retinol-producten wordt aangenomen dat deze een verscheidenheid aan processen stimuleren die ervoor zorgen dat huidcellen sneller en gelijkmatiger vermenigvuldigen en afstoten. Dat heeft geleid tot goed bestudeerde medische en cosmetische voordelen, zoals een gladdere huid, minder acne en minder rimpels. Sterker nog, retinoïden zijn het enige ingrediënt waarvan klinisch is bewezen dat ze de tekenen van veroudering volledig kunnen omkeren. Lees in dit artikel alles over in het bijzonder vitamine A zuur crème.

  Wat is vitamine A zuur?

  Wat is vitamine A zuur: het is een type retinoïde dat in tegenstelling tot retinol alleen verkrijgbaar is op recept. Vitamine A zuur (ofwel tretinoïne) werd eerst toegepast onder de merknaam Retin-A. Het werd in de jaren zeventig gebruikt als een behandeling voor acne. Onderzoekers ontdekten later dat het ook actinische keratose en pigmentvlekken kan doen vervagen. Tretinoïne is de krachtigste en meest gebruikte behandeling voor fotoveroudering vanwege diens vermogen om afbraak van de huid te voorkomen. Vitamine A zuur is dus een type retinoide/zuur die helpt om vrije radicalen in jouw huid te neutraliseren en de afgifte van ontstekingsmediatoren te blokkeren. Bovendien verhoogt het de productie van pro-collageen in jouw huid en dit werkt sterk op het verminderen en voorkomen van rimpels. Vitamine A zuur crème wordt hiernaast ingezet voor diverse huidaandoeningen. Het effect van versnelde celomloop door (elke vorm van) retinol kan in het begin voor irritatie met schilfers zorgen. Dat is weliswaar tijdelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat vitamine A zuur zeer effectief is voor pukkeltjes en mee-eters, maar het kan zes tot negen weken duren voordat er een merkbaar verschil in acne te zien is. Het duurt hiernaast minstens zes maanden om een merkbaar verschil in rimpels te zien. In feite zie je pas het grootste voordeel van vitamine A zuur na een jaar. Andere vrij verkrijgbare vormen van retinol zoals die van SkinCeuticals zijn minder sterk, maar ze leveren ook minder irritatie op en op de lange termijn boek je hiermee vrijwel hetzelfde resultaat.

  Wat doet vitamine A zuur?

  In tegenstelling tot retinol in huidverzorging is vitamine A zuur dus een medicijn dat alleen op recept verkrijgbaar is. Wat doet vitamine A zuur: het werkt zowel op inflammatoire acne als op comedonale puistjes. Het actieve ingrediënt tretinoïne wordt ook gebruikt om fijne lijntjes en rimpels te behandelen, de teint te verhelderen en hyperpigmentatie te vervagen (donkere vlekken die achter zijn gebleven door acne of beschadiging door de zon). Meer specifiek doet vitamine A zuur het volgende: het verwijdert effectief dode huidcellen, waardoor de huid egaler wordt en gaat stralen. Daarbij stimuleert dit stofje de aanmaak van collageen en elastine. Dit zorgt voor een huid die er steviger en jonger uitziet. Je kunt hetzelfde verwachten van de retinol van SkinCeuticals.

  Helpt vitamine A zuur crème tegen couperose?

  Vitamine A zuur crème en couperose kunnen inderdaad hand in hand gaan. Couperose is een vasculaire aandoening die zowel grote als kleine bloedvaten aantast en verschijnt als plaatselijke roodheid in specifieke gebieden. Dit is een huidaandoening die het meest voorkomt bij mensen met een lichte huid. Vitamine A zuur crèmes kunnen nuttig zijn in de behandeling van couperose, en dan in het bijzonder bij gebroken haarvaten. Dat komt omdat vitamine A zuur crème bij couperose de hoeveelheid en kwaliteit van collageen in de huid verhoogt. Dit kan op zijn beurt het verschijnen van gebroken haarvaten minimaliseren. Een couperose-huid is vaak ook gevoelig. Vitamine A zuur-crème is in principe ook geschikt voor een gevoelige huid. Neem weliswaar contact op met de huisarts bij een hevige reactie (bijvoorbeeld ongemakkelijke of pijnlijke uitslag) op vitamine A zuur crème dat zelfs na een maand nog niet verdwijnt.

  Heeft vitamine A zuur bijwerkingen?

  Vooral bij een gevoelige huid kan vitamine A zuur bepaalde bijwerkingen hebben. De meest bekende mogelijke bijwerkingen van vitamine A zuur crème zijn: 

  - Rode, gezwollen huid met blaren of korstjes
  - Brandend, warm, stekend, tintelend, jeukend, droog gevoel, afschilfering of irritatie waar het geneesmiddel wordt aangebracht
  - Veranderingen in huidskleur (donkerder of lichter)

  Wanneer je een van deze bijwerkingen door vitamine A zuur ervaart, schakel gelijk de huidspecialist in die het middel heeft voorgeschreven. In de meeste gevallen zullen mensen weliswaar niet zulke hevige bijwerkingen meemaken door vitamine A zuur.

  Let op, vitamine A zuur crème (maar ook andere vormen van retinol) kunnen je huid vatbaarder maken voor verbranding door de zon. Als je een verbrande huid krijgt, gebruik dan beslist geen vitamine A zuur crème (of welke vorm van retinol dan ook) op deze plek. Wacht tot je huid volledig is genezen voordat je het product weer gaat gebruiken. Hiernaast kan vitamine A zuur crème een negatieve wisselwerking hebben met andere actuele medicatie, vooral die met zwavel, resorcinol of salicylzuur. Als je een van die bestanddelen gebruikt, breng je huidspecialist hiervan op de hoogte. Vitamine A zuur creme is nooit geschikt voor gebruik door zwangere vrouwen.

  Hoe gebruik je vitamine A zuur creme?

  Als je je afvraagt hoe je vitamine A zuur crème het beste kunt gebruiken, zie hierbij een aantal richtlijnen. Zo weet je zeker dat je vitamine A zuur crème goed gebruikt:

  - Breng vitamine A zuur crème 's nachts in een dunne laag aan.
  - Breng na het wassen een goede lipidenaanvullende crème op aan zoals Triple Lipid Restore 2:4:2. Deze rijke crème maakt het uitdrogende effect van het medicijn draaglijker.
  - Kies dagelijks voor een goede breedspectrum zonnebrandcrème.

  Wanneer je vitamine A zuur voor het eerst gebruikt: breng het desgewenst eens per week, om de drie dagen of om de dag aan. Het gebruik kan, afhankelijk van hoe je huid reageert, worden opgebouwd naar dagelijks. De bijwerkingen zoals schilfering en irritatie kunnen acht tot twaalf weken aanhouden. Met den duur went je huid weliswaar aan het geneesmiddel. Vraag bij twijfel je huidspecialist om advies.

  Helpt tretinoïne tegen rimpels?

  Ja, tretinoïne kan zeker helpen tegen rimpels. Tretinoïne wakkert namelijk collageenaanmaak aan. Collageen is essentieel voor het behoud van een sterke en jonger uitziende huid. De productie van elastine en collageen door je lichaam neemt af naarmate je ouder wordt. Tijdens dat verouderingsproces begin je lichaam het elastine, collageen en vet in je huid zelfs af te breken. Dit kan bijdragen aan een slappe en dunne huid, rimpels en fijne lijntjes. Op deze manier is tretinoïne (of andere vormen van retinol) dus een doeltreffend middel tegen rimpels.

  Vitamine A zuur creme vs tretinoïne creme

  Het is heel simpel, vitamine A zuur crème en tretinoïne crème zijn in feite een en hetzelfde. Ter samenvatting: vitamine A zuur en tretinoïne zijn retinoïnezuur. Mogelijk zie je na zes tot acht weken verbetering.

  Vitamine A zuur kopen: de beste vitamine A zuur cremes van SkinCeuticals

  Vitamine A zuur is alleen op recept verkrijgbaar en dus niet bij SkinCeuticals. Wel biedt SkinCeuticals de beste retinol-producten vrij verkrijgbaar op de markt. Skinceuticals heeft retinol in verschillende concentraties: van Retinol 0.3 voor beginners tot Retinol 0.5 voor als je huid meer gewend is geraakt aan het actieve ingrediënt en weer wat extra’s kan gebruiken om huidveroudering aan te pakken. De hoogste concentratie is SkinCeuticals’ Retinol 1.0 crème, een sterproduct van hoge kwaliteit. Het is gebruiksvriendelijk, werkt snel en levert serieuze resultaten op. Je zou dit product kunnen classificeren als 'professionele' behandeling omdat het zeer krachtig is (zelfs krachtiger dan veel andere 1% retinol-crèmes). In SkinCeuticals Tripeptide-R Neck Repair crème zit 0.2% pure retinol naast 2.5% verstevigend tripeptide concentraat, speciaal ontworpen om vroege tot gevorderde tekenen van halsveroudering aan te pakken.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer