Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat zijn mee-eters en wat doe je ertegen?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat zijn mee-eters en wat doe je ertegen?

  Hardnekkige mee-eters die maar niet verdwijnen, wat kun je hier het beste aan doen? In dit artikel lees je alles over voorkomen en verwijderen van blackheads.

  Salicylzuur


  Blackheads of mee-eters verwijderen? Het kan met een strip of speciale comedonenlepel. Toch wordt dit door de meeste dermatologen niet geadviseerd, omdat het huidtrauma kan oproepen. Mee-eters verschijnen als kleine, zwarte speldenprikjes op de neus, het voorhoofd en andere delen van het gezicht. Hoewel ze er anders uitzien dan het gemiddelde puistje, worden ze geclassificeerd als een vorm van acne. Tijd om precies uit te leggen wat mee-eters zijn, welk middel (zoals een mee-eter masker ofwel peeling) echt helpt en hoe je mee-eters voorkomt voor een blijvend glad gezicht.

  Wat zijn mee-eters?

  Een mee-eter is in feite een klompje olie en vuil die in een porie met elkaar zijn vermengd. Zijn je poriën niet goed gereinigd dan zal het vuil en de olie zich uiteindelijk ophopen. Als iemand veel mee-eters heeft dan is dit voelbaar: de huid is ruw en hobbelig. Poriën, ook wel comedonen genoemd, zijn kleine kuiltjes in de huid die een haarzakje omringen. Ze huisvesten ook je talgklieren, die de olie (talg) op je gezicht produceren. Als die poriën verstopt raken, kan er een mee-eter ontstaan. Mee-eters worden ook wel open comedonen genoemd omdat ze, in tegenstelling tot het klassieke pukkeltje (ook wel een whitehead of zelfs “witte mee-eters” genoemd met een kopje) geen laag huidcellen erbovenop hebben. Hierdoor kan de rommel in de porie worden blootgesteld aan lucht en geoxideerd raken, waardoor het naar een donkerdere kleur verandert. Dit is de reden dat je bij een mee-eter altijd een zwart puntje op het huidoppervlak ziet. 

  Mee-eters en huidtype

  In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.

  Mee-eters op de neus

  Heb je het idee dat je ze vaker dan waar dan ook op je gezicht op je neus krijgt? Dat kan kloppen. De huid rondom je neus heeft namelijk een bijzonder hoge concentratie talgklieren, wat extra talg betekent en daardoor een grotere kans op verstoppingen.

  Mee-eters voorkomen

  Mee-eters, ook wel blackheads of zwarte puisten, voorkomen? Verzorg je vette, onzuivere huid zo goed mogelijk.

  Was je gezicht tweemaal daags

  Dit lijkt een open deur, maar reinig voldoende en je helpt effectief voorkomen dat vuil en olie zich ophoopt in de poriën. Hiermee vermijd je dus de vorming van mee-eters. Je gezicht wassen is niet voor niets een van de belangrijkste stappen in je huidverzorgingsroutine. Met het regelmatig reinigen van de huid kun je overtollig vuil, talg, dode huidcellen, bacteriën of make-up verwijderen die onbedoeld op je gezicht blijft hangen.   Voor de meeste mensen is het twee keer per dag wassen van je gezicht de juiste zet. Ook mensen met een droge huid kunnen twee keer per dag hun gezicht wassen, mits ze een reiniger kiezen die niet uitdrogend is. Een milde reiniger zoals de Gentle Cleanser droogt niet uit. Of kies eenmaal daags voor een krachtige variant die zacht exfolieert zoals Simply Clean. Van deze gelreiniger is bewezen dat het enzymatische exfoliatie stimuleert en tegelijkertijd zacht schuimt om onzuiverheden te verwijderen die kunnen leiden tot verstopte poriën en dus mee-eters. Vergeet hiernaast niet je gezicht ook te reinigen na het sporten. Overtollig zweet kan in combinatie met vuil, bacteriën en dode huidcellen namelijk je poriën verstoppen, wat mogelijk leidt tot mee-eters. Het is dus belangrijk om je gezicht te wassen voor en na een training of een andere activiteit die overmatig zweten veroorzaakt. Zorg ervoor dat je bij het reinigen niet te hard wrijft of te agressief zweet van je gezicht veegt zodat je niet juist ontstekingen in de hand werkt.

  Exfolieer regelmatig

  Als het regelmatig reinigen van je huid niet voldoende is om al het vuil en dode huidcellen te verwijderen die je poriën kunnen verstoppen dan is het wellicht tijd voor extra exfoliatie. Er zijn veel opties om uit te kiezen als het aankomt op een peeling voor een huid geplaagd door mee-eters. De twee belangrijkste categorieën exfolianten zijn mechanische (handmatige) en chemische exfoliatie. Waar handmatige exfolianten scrubbende deeltjes suiker of walnootschalen bevatten om die onzuiverheden fysiek te verwijderen, werken chemische exfolianten anders. Hierbij zorgen de huidverzorgingsingrediënten (zuren) ervoor dat de bindingen tussen dode huidcellen oplossen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden weggespoeld. Voor de meeste mensen is een of twee keer per week exfoliëren voldoende. De een kan dit probleemloos opschroeven naar drie keer per week, terwijl de ander slechts één keer per week of om de week kan scrubben voordat er irritatie optreedt. Het belangrijkste is om (zorgvuldig) te experimenteren en te kijken welke soorten exfoliërende producten en frequenties voor jou en je huid werken. Voor het verwijderen van blackheads worden AHA’s en BHA’s aanbevolen. 

  Hoe kan ik mee-eters verwijderen?

  Voor hardnekkige mee-eters kan een retinoïde crème helpen. Denk aan SkinCeuticals Retinol 0.5. Voor extra lastige gevallen van mee-eters werken retinoïde crèmes op recept meestal goed.

  Ingrediënten tegen mee-eters

  Als je acne (waarbij mee-eters een van de symptomen zijn) probeert te behandelen, zal je merken dat een reinigingsmiddel met een exfoliant verrijkt met salicylzuur, glycolzuur of retinol helpt om die problemen en dus mee-eters onder controle te houden. SkinCeuticals biedt een uitgebreide lijn waarmee je acne effectief kunt behandelen.

  Producten om mee-eters weg te halen

  Het liefst kies je voor een milde route waardoor je mee-eters op den duur verdwijnen. De SkinCeuticals Blemish + Age Defense is een serum voor (volwassen) acne dat doeltreffend werkt op mee-eters en vergrote poriën. Het is een krachtig middel tegen tal van onzuiverheden maar ook rimpels. De mix van AHA's en BHA's - waaronder salicylzuur dat erom bekend staat acne te bestrijden - helpt de huid exfoliëren, de talgproductie verminderen, poriën te ontstoppen en puistjes en mee-eters te voorkomen.

  Mee-eters uitknijpen?

  Mee-eters verwijderen door uitknijpen of uitdrukken is iets wat elke dermatoloog met klem zal afraden. Mee-eter strips of een mee-eter lepel lijken verleidelijke middelen om snel van je mee-eters af te komen, maar ze kunnen je huid beschadigen. Hoewel er hiermee inderdaad wat rotzooi uit de porie loskomt, is dit geen beste oplossing op de lange termijn. Door op een plek te knijpen, kan de ontsteking dieper worden geduwd en dit kan littekens op de huid veroorzaken.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer