Meld u aan voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief

To be informed about our news, discover
in preview our last novelties
and the last esthetic trends

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • De wetenschap achter vitamine C voor je huid
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

De wetenschap achter vitamine C voor je huid

  Vitamine C helpt je huid aan collageen, vermindert pigmentvlekken en rimpels. Mits je kwalitatieve vitamine C smeert! Lees hier de waarheid over vitamine C.

  toner-906142_640.jpg


  Vitamine C is een van de meest populaire huidverzorgingsingrediënten van het moment, maar wat maakt het zo felbegeerd en bijzonder? Het is een krachtig bestanddeel, zeker in de juiste vorm en percentages. Wat je namelijk vooral moet weten over vitamine C: de ene vitamine C in huidverzorging is de ander niet. Heb je de juiste variant te pakken dan is deze vitamine een ‘werkpaardje’: bijzonder effectief tegen onder meer pigmentvlekken en een grove, doffe huidtextuur. In dit artikel duiken we in de materie rondom vitamine C. Een antioxidant waar je beslist voldoende van wil eten (grapefruits, sinaasappels), maar juist ook wil smeren. SkinCeuticals is daarbij een absolute voorloper op het gebied van een ingrediënt zoals vitamine C. Jaren en jaren is er in het laboratorium gewerkt aan de hoogwaardigste vitamine C-verzorging. Zo gaat SkinCeuticals eigenlijk nooit mee in vluchtige trends, maar heeft het merk ver voordat vitamine C doorbrak in skincare geïnvesteerd in grondig wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Niet voor niets zijn de doeltreffende vitamine C-producten van SkinCeuticals alom geliefd.

  Wat doet vitamine C voor je huid?

  In een notendop: vitamine C in huidverzorging vermindert pigmentvlekken en rimpels, doet je huid stralen en gaat verlies van stevigheid door huidveroudering en zonschade tegen. Om hardnekkige huidproblemen te behandelen zijn hoge concentraties vitamine C – en dan bij uitstek l-ascorbinezuur in een percentage tussen 10% en 20% – ideaal om hardnekkige huidproblemen te behandelen. Deze vitamine C is goed voor het volgende als het aankomt op je huid:  

  • Vitamine C maakt de huid minder dof en meer stralend;
  • Vitamine C helpt rimpeltjes voorkomen, mede door collageenaanmaak in de huid te bevorderen;
  • Vitamine C beschermt tegen schadelijke factoren, zoals vervuiling en UV-straling, IR-A en blauw licht waardoor de huid sneller veroudert;
  • Vitamine C helpt hyperpigmentatie en andere donkere vlekjes en plekken vervagen;
  • Vitamine C helpt de verschijning van restlittekentjes verminderen;
  • Vitamine C helpt de huid zichzelf te herstellen.

  L-ascorbinezuur: wat is de beste vorm van vitamine C?

  Vitamine C valt dus onder de categorie antioxidant. Het staat hiernaast bekend als een onstabiel ingrediënt, wat zoveel betekent dat het zijn sterkte en efficiëntie razendsnel verliest bij ook maar de minste of geringste blootstelling aan lucht en zuurstof. Zie je vitamine C op de ingrediëntenlijst staan van een crème die niet optimaal luchtdicht is verpakt? Leuk detail, maar de werkzaamheid van de vitamine C zal na het openen van het potje of tube snel vervliegen en niet zoveel meer uithalen voor het behalen van een mooie, stralende huid. In SkinCeuticals-producten wordt een hoog percentage (zomaar 15%) pure vitamine C toegepast, genaamd L-ascorbinezuur. Deze pure vorm, ascorbic acid, is bewezen de meest effectieve vorm van de vitamine, die bovendien goed in de huidbarrière doordringt. Het is belangrijk dat de vitamine C optimaal door de huid wordt geabsorbeerd voor resultaat. De toename van verhoogde vitamine C-waardes in de huid verhogen de positieve voordelen van de antioxidant. Dehydroascorbinezuur, tot slot, is een geoxideerde vorm van vitamine C.

  Wat voor effect heeft vitamine C op collageen?

  Er zijn veel ingrediënten waarbij wordt gesteld dat ze de collageenproductie stimuleren, maar in feite helpen ze de collageenhuishouding alleen stimuleren. In het geval van vitamine C is in meerdere studies aangetoond dat het direct werkt op collageen, waardoor je huid veerkrachtiger, volumineuzer, steviger en daardoor jeugdiger oogt. Er is in het bijzonder bij vitamine C aangetoond dat het collageen mRNA stabiliseert, waardoor het de collageenproteïne-synthese voor herstel van een beschadigde huid verhoogt. Dit gebeurt gelijktijdig met een afname in elastine-productie; de elastine proteïne wordt vaak overgeproduceerd in antwoord op fotoschade, ofwel blijvende schade aan de huid door de zon en diens UV-stralen. Collageen is ook een proteïne, zelfs het belangrijkste bouwblokje in onze huid. De hoeveelheid collageen in je lichaam neemt alleen af naarmate je ouder wordt. Vitamine C kan optreden als ware anti-ager.  

  Waarom heeft je huid juist op latere leeftijd vitamine C nodig?

  Natuurlijk omdat de hoeveelheid collageen in ons lichaam daalt met het klimmen van de jaren. Dit kan vitamine C ofwel ascorbinezuur deels opvangen. Hiernaast hebben mensen vitamine C nodig om schadelijke oxidanten, zoals luchtvervuiling, onschadelijk te maken. Zo wordt oxidatieve stress, en daarmee massale afsterving van levende cellen, voorkomen. Hoezeer je jezelf ook beschermt tegen zonstraling met een goede SPF je zult altijd blootstaan aan wat schadelijke zonnestralen, die bijvoorbeeld ouderdomsvlekken opleveren. Vitamine C wordt geroemd als zeer doeltreffend bij ongewenste pigmentatie. 

  Wat is de beste vitamine C huidverzorging?

  Geschikt voor elk huidtype, zijn SkinCeuticals vitamine C-antioxidanten strikt geformuleerd voor een verbeterde werkzaamheid, absorptie en – we hebben het belang hiervan al aangestipt – stabiliteit. Vitamine C in de vorm van L-ascorbinezuur wordt synthetisch verkregen of van nature gewonnen uit fruit en groenten. Ascorbinezuur mag dan ‘zuur’ in de naam hebben en een bepaalde zuurtegraad hebben, het is beslist niet gevaarlijk of agressief voor je huid. Zeker niet wanneer je met betrouwbare vitamine C-formules zoals die van SkinCeuticals in de weer gaat. SkinCeuticals C E Ferulic is een serum (voor een normale tot droge) met maar liefst 15% L-ascorbinezuur, maar ook 1% vitamine E en 0.5% ferulinezuur. Het is zeer gewild onder beautyredacteuren en dermatologen, omdat de transparante, bleekgele vloeistof effectief beschermt tegen vrije radicalen en daardoor rimpels en zonschade. Het wordt zelfs de ‘bron van eeuwige jeugd’ genoemd. Dit kun je natuurlijk niet letterlijk nemen, maar het is wel een ijzersterke anti-aging formule. Hiernaast biedt SkinCeuticals ook het snel-absorberende serum (voor een vette, gemengde huid) Phloretin CF. Een werkzame antioxidanten-mix met 10% vitamine C, ferulinezuur en Phloretin. Van dit serum is wetenschappelijk aangetoond dat het diep in de huid penetreert. Voor een gevoelige huid is Serum 10 een aanrader. 

  De Duke Parameter: waarop letten bij vitamine C-producten

  Als we het hebben over echt effectieve vitamine C-producten voor de huid dan is de zogenaamde Duke Parameter een mooie leidraad, noem het de ‘heilige graal’. Het was dermatoloog, professor, wetenschapper in huidverzorging en oprichter van SkinCeuticals, Dr. Sheldon R. Pinnell, die deze parameter jaren geleden bedacht. Hij was (en SkinCeuticals ís daarom) een absolute autoriteit op het gebied van antioxidanten, en het smeren hiervan op je huid. Bij dr. Pinnells parameter voor vitamine C-formules draait het om drie uitgangspunten: concentratie, puurheid, pH-waarde. Vitamine C werkt het krachtigst op je huid als één: de concentratie van het l-ascorbinezuur tussen de 10 en 20% ligt, als twee: de pH-waarde onder de 3,5 zit, en drie: als de vitamine C in pure vorm wordt toegepast. In het laboratorium van SkinCeuticals is jarenlang gewijd aan gepatenteerde vitamine C-formules, die nu bovendien als voorbeeld dienen voor de rest van de beauty-industrie. SkinCeuticals werkte hier al aan ver voordat vitamine C überhaupt een beautytrend werd. Veel huidverzorging wordt aangeprezen met technisch klinkende namen, die ‘jeugd in een potje’ beloven en flink worden gepromoot. Maar welk van dit soort huidverzorging doet echt wat het belooft? SkinCeuticals is zeker op het gebied van vitamine C een voorloper, met effectieve, krachtige, stabiele (cruciaal bij vitamine C) en biologisch actieve ingrediënten. Goede wetenschap heeft geen verhaaltjes nodig. 

  Hoe vitamine C gebruiken?

  Het liefst gebruik je vitamine C in de ochtend. Zorg er overdag wel voor dat de huid goed beschermd is tegen UV-stralen, met breedspectrum zonbescherming van hoge kwaliteit. Het stappenplan: je brengt een vitamine C-serum aan ná het reinigen van de huid en vóór je dagelijkse moisturizer. Een gevoelige huid moet soms nog wat wennen aan vitamine C. Hiervoor is SkinCeuticals Serum 10 (met 10% pure vitamine C) bij uitstek geschikt. Voor de ogen, waar de huid doorgaans als eerste veroudert omdat deze flinterdun is, komt Aox+ Eye Gel met vitamine C mooi van pas. Het bestrijdt tekenen van vermoeidheid en verbetert de aanblik van wallen en donkere kringen.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer