Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Waar is Vitamine A (Retinol) goed voor?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Waar is Vitamine A (Retinol) goed voor?

  Het hoe, wat, wanneer en waarom van vitamine A ofwel retinol, hét anti-aging ingrediënt dat ook acne helpt verminderen. Lees hier alles over retinol.

  07_SCF_Vol32_SMP_INTL


  Retinol is een van de meest populaire anti-aging ingrediënten van nu. Met reden, want enkel dit bestanddeel versnelt zomaar je celvernieuwing (hallo, vers velletje), het vermindert rimpels en fijne lijntjes en pakt zelfs pigmentvlekken en een doffe teint aan. Hiernaast kan retinol wonderen doen voor acne-patiënten, met grove poriën en hardnekkige ontstekingen met puistjes. Toch bestaat er nogal wat verwarring rondom retinol. Hoe het bijvoorbeeld te gebruiken voor optimaal resultaat? Allereerst ligt het antwoord in rustig opbouwen, want in het begin kan retinol ofwel vitamine A (een natuurlijke antioxidant) de huid irriteren. Terwijl het ook geschikt kan zijn voor een gevoelige huid – mits je het juiste product erbij pakt. Welke vitamine A-afgeleiden en producten zijn eigenlijk het beste? In dit artikel geven we je er uitgebreid feedback op.

  Wat is retinol (of Vitamine A)?

  Retinol is pure vitamine A, een sterke antioxidant dus. Vitamine A is een in vet oplosbare voedingsstof die een vitale rol speelt in het mensenlichaam. Specifiek deze vitamine is een van de vier essentiële in vet oplosbare vitaminen. Anderen zijn: vitamine D, E en K. Retinol ofwel vitamine A is afkomstig uit dierlijk voedsel, zoals lever, visolie en eieren. Tevens wordt het uit groenten (en dan met name beta-caroteen, met een oranje pigment) gehaald. Het is noodzakelijk ter ondersteuning van onze vitale functies. Denk hierbij aan: embryonale ontwikkeling, zicht en botvorming, maar ook celdifferentiatie en groei – inclusief huidcellen. Onze huid – denk aan die van een slang – werpt de bovenlaag elke 28 dagen af en laat retinol nu een ingrediënt zijn dat je huid helpt bij het aansporen van dat afpelproces. Met het klimmen van de jaren vertraagt de omloop namelijk: in je dertigerjaren om de 28 en 45 dagen, in je veertigerjaren om de 45 en 60 dagen, vanaf je vijftigste om de 60 en 90 dagen. Vitamine A ververst het oppervlak razendsnel, waardoor de huid stralender oogt, poriën er kleiner uit gaan zien en de structuur van de huid in zijn geheel wordt verbeterd. Fijne lijntjes en rimpels vervagen hierdoor ook.

  Wat is het verschil tussen retinol, vitamine A en tretinoine?

  In principe zijn retinol en tretinoïne allebei lid van de vitamine A-familie, maar vitamine A komt in verschillende vormen en maten. Retinol en tretinoïne zijn moleculen met een soortgelijke functie, maar niet volledig. Deze vormen zijn beiden ‘natuurlijk’ omdat ze voortkomen uit natuurlijke bronnen. Een veelvoorkomende vorm van vitamine A (die veel in huidverzorging wordt toegepast) is retinol, zoals al benoemd: pure vitamine A. Dan is er nog retinoïdezuur, waarvan tretinoïne een voorbeeld is. Vitamine A zuur (tretinoïne) is biologisch actief. Het is een krachtig ingrediënt dat veel kan doen voor rimpeltjes of een ruw huidoppervlak met bijvoorbeeld storende pigmentvlekken, omdat dit bestanddeel celvernieuwing nog meer aanjaagt en ook dieper doordringt in de huidlagen. Andere kant van de medaille: het kan de huid behoorlijk irriteren. Voor huidverzorging geniet retinol (om topisch ofwel direct óp de huid aan te brengen) de voorkeur in vergelijking met retinoïdezuur, vanwege de kleinere kans op huidirritatie. Ons lichaam zet bestanddeel retinol overigens zelf om in vitamine A zuur. Hiernaast biedt SkinCeuticals vederlichte, hydraterende formules met plantaardige middelen die huidreacties minimaliseren. In recent ontwikkelde formuleringen – waarin SkinCeuticals een koploper is – kan retinol in een stabiele vorm worden afgeleverd op de huid. Hierdoor verhoogt de effectiviteit van het ingrediënt op de huid. Topische (ofwel smeerbare) retionoïden hebben tot slot de voorkeur ten opzichte van orale retinoïden (isotretinoïne of Roaccutane) omdat dit toxicologische effecten kan hebben in het lichaam.

  Waarom is retinol goed voor de huid?

  Huidtherapeut en SkinCeuticals vertegenwoordiger Sophie Vleugels vat het mooi samen: ‘Het gebruik van retinol geeft een schitterend resultaat op het gebied van onder andere huidverjonging en vermindering van acne. Het kan als vervelend worden ervaren door cliënten dat er een huidreactie kan plaatsvinden zoals bijvoorbeeld lichte vervelling, maar het uiteindelijke resultaat is het meer dan waard. Minder fijne lijntjes en rimpels, een egale huidteint en een verbeterde huidstructuur.’ Vitamine A geeft de huid als het ware een retinol peeling. Dit kan de huid in het begin wat verdunnen, maar bij regelmatig gebruik wordt de huid er op den duur juist dikker en daardoor sterker van. Retinol kan zowel in de zomer als de winter worden toegepast, maar wellicht wil je in de zomer met een iets lager percentage aan de slag en altijd hoogwaardige zonnebrand gebruiken.

  Retinol tegen huidveroudering

  Het effect van Vitamine A in huidverzorging is groot. Je kunt er huidveroudering zowel mee voorkomen als verminderen. Hoe dit werkt? Wel zo: de actieve vorm van vitamine A, gevonden in SkinCeuticals huidverzorging, weet zich te binden aan de receptoren van onze huidcellen, waardoor ze zich als het ware jonger en gezonder gaan gedragen. Dit kan zich vertalen naar talloze andere verbeteringen, waaronder geoptimaliseerde celvernieuwing voor een heldere, stralende huid, een uitgebalanceerde pigmentproductie voor minder pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken, verbeterde collageensynthese voor een gladdere huid en strakkere poriën. Let wel, voor al deze positieve veranderingen dient je huid eerst even te wennen. Een aanpassingsperiode waarin de huid wat onwennig is, kan gaan vervellen en roder uitslaan. Dit verbetert met de tijd. Kwalitatieve producten doen het volgende: 
  - Vitamine A vermindert fijne lijntjes en rimpels;
  - Vitamine A verbetert de huidstructuur en zichtbaarheid van grove poriën;
  - Vitamine A egaliseert de zichtbaarheid van hyperpigmentatie.

  Retinol tegen acne

  Vitamine A is zeer effectief bij acne. Het werkt bij acne als volgt: het komt in de gehele poriewand terecht, vanaf de opening aan het huidoppervlak tot aan de verbinding met de talgklier. Daarom wordt retinol vaak voorgeschreven bij acne: het probleem begint namelijk met een verstopping diep in de porie. Bij ernstige acne zijn retinoïden op recept wellicht de beste keuze. Voor andere huidverzorgingsproblemen zoals fijne lijntjes, textuur en wat pukkeltjes kan retinol een aanzienlijke impact hebben. Al kan het soms even duren voordat je resultaat ziet.

  Waar zit vitamine A in?

  Vitamine A zit (zoals eerder al even aangestipt) in zowel voeding waaronder verscheidene fruit en groenten en in huidverzorging.

  Retinol in huidverzorgingsproducten

  De allerbeste retinol is een hoge concentratie pure retinol in een gestabiliseerde formule. Zo werken de SkinCeuticals producten als volgt:

  1. De retinol penetreert keratinocyten (epidermale cellen die keratine produceren);
  2. De enzymen zetten retinol om in retinoïdezuur;
  3. Het retinoïdezuur penetreert de celkern, het bindt zich aan RAR (Retinoïdezuur Receptor) en lokt een reactie uit;
  4. Deze reactie schakelt celverjonging in door de cellen aan te sporen om eiwitten te produceren of samen te stellen die nodig zijn voor een optimale werking van huidcellen. In SkinCeuticals-formules stabiliseert en beschermt de verpakking de werkzaamheid van pure retinol. Zo is de pure retinol ingekapseld in een acryl-gelmatrix zodat het een gecontroleerd ‘afgiftesysteem’ heeft, waardoor irritatie vermindert en de voordelen worden geoptimaliseerd.  Welk retinol-product het beste voor jouw huid is? 

  - SkinCeuticals Retinol 0.3-crème. Een nachtcrème met 0.3% concentratie van het actieve ingrediënt dat werkt op fijne lijntjes, rimpels, ongelijkmatige teint, verkleuring van de huid en hiernaast ook onzuiverheden. Geschikt voor mensen die voor het eerst Retinol gebruiken, en voor de huidtypen normaal, vet en gemengd. 

  - SkinCeuticals Retinol 0.5-crème. Een nachtcrème met 0.5% concentratie van het actieve ingrediënt retinol om het uiterlijk van fijne lijntjes, rimpels, ongelijkmatige teint en verkleuring van de huid te verminderen. Geschikt voor wie reeds gewend is aan het gebruik van retinol, en voor de huidtypen normaal, vet en gemengd.

  - SkinCeuticals Retinol 1.0-crème. Een doeltreffende crème met een maximale concentratie van 1% (retinol 1) voor als je huid al gewend is geraakt aan Retinol 0.5. Voor de huidcondities huidveroudering, acne en hyperpigmentatie. Het beste geschikt voor een normaal, vet of gemengd huidtype.
   

  Vitamine A in voeding

  Vitamine A is op twee verschillende manieren beschikbaar voor de mens: voorgevormde vitamine A en carotenoïden. Carotenoïden, zoals bètacaroteen, worden aangetroffen in plantaardig voedsel en moeten door het lichaam worden omgezet in vitamine A. Zogenaamde voorgevormde vitamine A wordt aangetroffen in dierlijke voedselbronnen zoals lever, vlees, vis en zuivel. Net als carotenoïden moet de voorgevormde vitamine A ook door het lichaam worden gemetaboliseerd tot een actieve vorm van vitamine A. Voeding met hoge vitamine A-waardes zijn onder meer: zoete aardappel, wortel, vis (tonijn), pompoen, donkere bladgroenten, meloen, sla, paprika, broccoli en grapefruit. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot blindheid en verhoogde kans op virale infecties. Dit is echter alleen een probleem in ontwikkelingslanden waar een vitamine A tekort een belangrijke oorzaak is van blindheid bij kinderen.

  Te veel vitamine A

  Te veel vitamine A kan leiden tot hypervitaminose A, een vitamine A vergiftiging. Dit kan leiden tot geelzucht, misselijkheid, verlies van eetlust, prikkelbaarheid, braken en zelfs haarverlies. Het is vrijwel onmogelijk zo’n overschot op te lopen door vitamine A te eten (of te smeren), maar wel door bijvoorbeeld te veel vitamine A-supplementen te slikken. In het geval van huidverzorging is het simpelweg belangrijk om de richtlijnen op de verpakkingen van het product (of het advies van je huisarts) te volgen. Vitamine A-crème? Dan is het vooral belangrijk om rustig op te bouwen. Normale symptomen wanneer je begint met een Retinol-crème zijn: 

  • Trekkerige huid voorafgaand aan exfoliatie;
  • Zichtbare exfoliatie die vier of vijf dagen kan aanhouden, zelfs als er geen retinol meer wordt aangebracht;
  • Reeds bestaande roodheden die opvallender kan worden. Die roodheid, schilferingen en droge vlekken (met name als nieuwe gebruiker en in de nasolabiale plooien en marionetlijnen, die geen olieklieren bevatten en daarom minder resistent zijn tegen irritatie) verdwijnen op den duur. De meeste vormen van retinol worden zeer goed getolereerd door de huid, zolang je maar de aanbevelingen bij het product opvolgt. Let bij gebruik op het volgende: 
  • Gebruik het retinol-product áltijd in de avondroutine.
  • Breng dagelijks royaal zonbescherming met minimale beschermingsfactor SPF30+ (en liefst ook een andere antioxidant, zoals vitamine C, waardoor de werking versterkt) aan op het gezicht.
  • Laat de huid wennen door te beginnen met twee keer per week aanbrengen, bouw dan op naar twee, vier, zes en uiteindelijk zeven avonden. Let op: de huidtolerantie verschilt per persoon.
  • Start pas met het gebruik van de Retinol 1.0 indien de huid is voorbehandeld met een lager percentage retinol.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer