Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat zijn acnelittekens en wat doe je eraan?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat zijn acnelittekens en wat doe je eraan?

  Een puistje (acne) kan een verkleurde vlek, hyperpigmentatie, of een nog vervelender litteken achterlaten. Lees er alles over zodat je het kunt oplossen.

  Acnelittekens


  Als je ooit te maken hebt gehad met een puistje dan is de kans groot dat erna een restlittekentje achterblijft – tijdelijk of permanent. Net zoals er meer dan één type puistje bestaat, kunnen de soorten vlekken (restlittekens) en diepere of verhoogde littekens die puistjes achterlaten ook variëren. Zo kunnen acnelittekens in feite donkere vlekken of hyperpigmentatie zijn, de verkleurde vlekken die door acne zijn achtergelaten die langer aanblijven dan je misschien zou wensen. Ben je eindelijk van een onzuiverheid verlost, blijft er nog zo’n rood plekje achter waarvan het maar de vraag is wanneer die verdwijnt. Gelukkig zijn hier meer dan genoeg oplossingen voor. Daarentegen kunnen littekens die een putje achterlaten alleen worden behandeld met medische procedures zoals fillers of microneedling. In dit artikel lees je alles over acnelittekens en hoe je hiervan af komt.

  Wat zijn acnelittekens?

  Acnelittekens zijn in feite permanente veranderingen in structuur en inkepingen op de huid als gevolg van ernstige acne. We onderscheiden twee soorten restlittekentjes. Allereerst tijdelijke rode en bruine vlekken (pigmentatie, niet letterlijk littekens) die achterblijven kort nadat acne is opgetreden. Meestal verbeteren deze met de tijd, ook zonder behandeling. Echte acne-littekens lijken meestal op de huid te liggen met een dun zigzaglijntje of ze zijn atrofisch (wat dun en plat betekent). Deze littekens kunnen doorgaans worden ingedeeld in een van de drie subtypen: ijspriem (een kleine holte in de huid), appelboor (een holte in de huid met zeer scherpe randen), of glooiend (met gladde randen, lijkend op kleine heuvels en valleien in de huid). Een litteken zelf is een gebied met bindweefsel dat de normale huid vervangt na een blessure of trauma aan de huid, zoals hevige acne. Ze zijn het resultaat van het biologische proces van wondherstel in de huid. Littekens zijn dus een volstrekt natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. Met uitzondering van zeer kleine laesies resulteert elke wond in een zekere mate van littekens. Littekenweefsel is samengesteld uit hetzelfde eiwit (collageen) als het weefsel dat het vervangt, maar de vezelsamenstelling van het eiwit is anders. In normaal weefsel wordt een willekeurige vorming van de collageenvezels aangetroffen. Terwijl bij littekenweefsel het collageen verknoopt en een uitgesproken uitlijning in een enkele richting vormt. Deze uitlijning van collageenlittekenweefsel is gewoonlijk van inferieure functionele kwaliteit ten opzichte van de normale uitlijning van collageen. Littekens in de huid zijn bijvoorbeeld minder bestand tegen ultraviolette straling van de zon. Als je niet wil dat deze verkleuren en dus nog zichtbaarder worden, zijn zonnebrandcrème en antioxidant serums nu extra belangrijk. Zweetklieren en haarzakjes groeien trouwens niet terug in littekenweefsel.

  Hoe acnelittekens voorkomen?

  Het is niet mogelijk een restlittekentje na acne volledig te voorkomen, maar de volgende stappen kunnen de kans op goed zichtbare acnelittekens wel zoveel mogelijk verminderen.

  Anti acnelittekens tip 1: pak acne zo snel mogelijk aan

  Het beste advies: je acne zo snel mogelijk onder controle krijgen. Behandel het meteen en raadpleeg onmiddellijk jouw arts als de acne maar niet beter wordt. Een snelle behandeling helpt om puistjes tot een minimum te beperken en voorkomt dat acne zich ontwikkelt tot een ernstiger vorm. Voorkom puistjes en je voorkomt littekens. SkinCeuticals heeft een speciale acne-kit, met onder meer een exfoliërende Blemish + Age Cleanser, Blemish + Age toner, gezichtsserum Blemish + Age Defense, die overmatige talgproductie een halt toeroept en de poriën vrijmaakt, en Silymarin CF dat ook pigmentatie doeltreffend tegengaat.

  Anti acnelittekens tip 2: verminder ontstekingen

  Grote, ontstoken acne-puistjes laten veel vaker littekens achter dan niet-ontstoken puistjes en mee-eters. Daarom zou het doel moeten zijn ontstekingen te kalmeren en niets te doen dat je huid nog meer irriteert. Agressief scrubben en agressieve huidverzorgingsproducten dienen te worden vermeden.

  Anti acnelittekens tip 3: knijp niet in pukkeltjes of mee-eters

  Weersta de verleiding om een puistje of mee-eter uit te knijpen. Als je dit doet, kan het vuil dieper in de dermis terechtkomen. Hierdoor wordt een infectie naar ander weefsel verspreid en verergert de ontsteking. Dit geldt vooral voor diepe, ernstige puistjes zoals nodulen en cysten. Is het puistje opengekrabd dan duurt de genezingstijd ook langer en zijn de kansen op een permanent litteken groter. Laat de onzuiverheid vanzelf genezen. Als je al aan een puistje hebt gezeten, onderneem dan stappen om het te helpen genezen en huidbeschadiging te minimaliseren.

  Anti acnelittekens tip 4: blijf van korstjes af

  Aan korstjes krabben wil je ook geheel vermeden. Een korst is het natuurlijke ‘verband’ van de huid dat de wond beschermt terwijl deze geleidelijk aan geneest. Een korstje van een wond plukken voordat deze geheeld is, verlengt het genezingsproces en vergroot de kans op littekens.

  Anti acnelittekens tip 5: ga langs de huidtherapeut of dermatoloog voor diepere pukkels

  Hoewel kleinere puistjes de huid nog steeds kunnen beschadigen, zijn het vooral de grote cysten die doorgaans de meeste schade aanrichten. Omdat ze dieper in de huid doordringen, is de kans groter dat diepe nodulaire puistjes of cystische puistjes huidweefsel vernietigen en littekens achterlaten. Je kunt diepere pukkels door een huidtherapeut laten verwijderen.

  Wat aan acne littekens doen?

  Diepere acnelittekens kunnen over het algemeen het beste worden behandeld door een huidexpert met behandelingen zoals lasers. Terwijl donkere vlekken ofwel post-inflammatoire pigmentatie doorgaans kunnen worden verbeterd met producten medicatie, chemische peelings en de juiste producten van SkinCeuticals. Salicylzuur, alfa- of bèta-hydroxyzuren en retinol kunnen de huid weer mooi glad krijgen. Ook hydrochinon, een ingrediënt dat de productie van melanine remt, kan helpen bij verkleuringen.

  De beste acne producten

  Een product dat kan helpen bij het snel vervagen van pigmentatie ofwel restlittekentjes na een pukkel is SkinCeuticals Blemish and Age Defense. Dit serum is olievrij en de formule wordt aangedreven door een combinatie van alfa- en bèta-hydroxyzuren om hyperpigmentatie of een ongelijkmatige teint aan te pakken. Tegelijkertijd werkt het exfoliërend en ontstopt het de poriën zonder de huid te irriteren. Aansluitend kunnen de Blemish + Age Cleanser en de bijbehorende toner goed helpen. De dicarbonzuur in dit product helpt de overmatige talgproductie te verminderen, vaak de hoofdoorzaak van acne. SkinCeuticals’ Silymarin CF met salicylzuur en silymarin is ook een aanrader in de strijd tegen vlekjes die maar aanblijven na een pukkeltje. Vitamine C helpt je op weg naar een egale, zuivere, vlekvrije huid. Dit kwalitatieve serum met vitamine C, salicylzuur en silymarin is samengesteld met een ideale pH die het meest effectief is tegen vlekken. Voor het voorkomen van restlittekentjes is zonbescherming ook belangrijk: SkinCeuticals Brightening UV Defense SPF30. Vergeet ook niet de vette, onzuivere huid te hydrateren zodat de talgproductie niet in overproductie gaat. De Hydrating B5 en Daily Moisture zijn ideale hydraterende middelen voor dit huidtype.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer