Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat kan kojic acid of kojiczuur doen tegen pigmentvlekken?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat kan kojic acid of kojiczuur doen tegen pigmentvlekken?

  Mannen en vrouwen kunnen pigmentvlekken krijgen door schommelende hormonen (melasma, ofwel zwangerschapsmasker) en door overmatige blootstelling aan de zon. Het allerbeste wat je dus kunt doen tegen hyperpigmentatie: dagelijks, ook met bewolkt weer, een breedspectrum zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 dragen. Hiernaast zijn er een aantal ingrediënten zoals vitamine C die doeltreffend op pigmentvlekken werken. Een minder bekend, maar al net zo doeltreffend ingrediënt tegen hyperpigmentatie: kojiczuur ofwel kojic acid (de Engelse benaming). Dit natuurlijke ingrediënt is afkomstig van paddenstoelen en het helpt hyperpigmentatie en verkleuring (donkere vlekken) vervagen. Het werkt zowel op zichzelf en in combinatie met andere oplichtende ingrediënten. Bovendien werkt het als antioxidant. Laten we eens in de materie duiken.

  Alle feiten over kojic acid


  Kojiczuur, ofwel kojic acid, helpt de huid oplichten. De belangrijkste voordelen van dit type zuur: het remt een enzym dat nodig is bij de productie van melanine. Hierdoor helpt het donkere vlekken en verkleuring te vervagen. Hiernaast biedt het enige antioxiderende bescherming. Kojic acid is geschikt voor iedereen die zichtbare hyperpigmentatie veroorzaak door zonneschade, melasma en/of post-inflammatoire hyperpigmentatie na een puistje wil verbeteren. Het is ook een goede optie voor iedereen die hydrochinon, een van de meest gebruikte ingrediënten tegen pigmentvlekken, willen vermijden of niet kunnen verdragen. Hoe vaak je kojic acid kunt gebruiken is afhankelijk van het product: de andere ingrediënten in de formule en de concentratie. Volg dus altijd het advies op de verpakking van jouw verzorgingsproduct op. Over het algemeen kan dit ingrediënt wel dagelijks worden gebruikt. Het schijnt dat kojic acid goed werkt in combinatie met glycolzuur en hydrochinon. Het zou zelfs het effect hiervan versterken. Soms kan kojic acid de kans verhogen op overmatige droogheid of irritatie. Ga voorzichtig te werk en begin geleidelijk met producten die kojic acid en andere actieve stoffen bevatten. Zo kan je huid kalmaan gewend raken aan dit doeltreffende ingrediënt tegen pigmentvlekken.

  Wat is kojiczuur?

  De plantaardige bron van kojiczuur is dus paddenstoelen. Het is een bijproduct van verschillende schimmels dat ook voorkomt als gevolg van fermentatie van bepaalde voedingsmiddelen zoals sojasaus en rijstwijn. In tegenstelling tot andere zuren die werken door de bindingen tussen de cellen op te lossen en de huid te exfoliëren, werkt kojiczuur door de pigmentproductie te remmen. Extra voordeel van kojic acid: het werkt goed in combinatie met andere ingrediënten tegen pigmentvlekken (waaronder hydrochinon, meestal voorgeschreven door huidspecialisten). Huidexperts combineren kojic acid dus vaak met hydrochinon voor een synergetisch, op recept verkrijgbaar middel tegen hyperpigmentatie. Tegelijkertijd werkt het ook goed op zichzelf en is het een geweldig alternatief voor wie het krachtige bestanddeel hydrochinon niet kan verdragen of wil gebruiken. Het licht de huid bovendien niet te veel op, waardoor het een geschikte optie is voor mensen met een donkere huidskleur die door het gebruik van andere ingrediënten meer kans hebben een algeheel lichtere huid.

  Voordelen van kojic acid voor de huid

  Kojic acid werkt dus goed tegen pigmentvlekken, maar het doet nog meer voor een mooi en stralend uiterlijk van je huid op het gezicht en elders.

  - Kojic acid remt de productie van melanine in de huid
  Hoe een teveel aan melanine of pigment (met andere woorden, een donkere vlek) precies ontstaat, dat is complex. Maar de kern ligt bij een enzym dat bekend staat als tyrosinase. Kojiczuur blokkeert tyrosinase en vertraagt op zijn beurt de productie van overtollig pigment. Dit betekent dat het kan helpen bij het oplichten van bestaande zonnevlekken en fotobeschadiging, het vervagen van de donkere vlekken die overblijven na een puistje (acnelittekens) en zelfs het verbeteren van melasma.
   
  - Kojic acid werkt als een antioxidant
  Kojic acid kan helpen bij het opruimen en tegengaan van vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen. Deze vrije radicalen worden veroorzaakt door blootstelling aan bijvoorbeeld UV-schade en luchtvervuiling. Hierdoor helpt kojiczuur niet alleen de algehele teint te verbeteren, maar is het ook een goed anti-aging ingrediënt.
   
  - Kojic acid heeft ontstekingsremmende eigenschappen
  In tegenstelling tot veel andere zuren heeft kojic acid ook deze unieke kenmerken, hoewel ze ondergeschikt zijn aan de pigment-oplichtende voordelen.

  Hoe kojiczuur gebruiken

  Is je huid heel gevoelig dan wil je een product met kojic acid niet meteen dagelijks gebruiken. Gebruik in plaats daarvan producten op basis van kojiczuur slechts één of twee keer per week zodat je huid het ingrediënt langzaamaan leert verdrgaen. Let op: bij langdurig gebruik kan kojiczuur je huid ook gevoeliger maken voor de zon. Dagelijks met een goede zonnebrandcrème smeren is altijd belangrijk, maar vooral als een ingrediënt zoals kojiczuur (en ook vitamine C trouwens) in je routine zit.

  SkinCeuticals verzorging met kojic acid

  SkinCeuticals’ Discoloration Defense is een efficiënt product voor thuis dat helpt tegen hyperpigmentatie. Het bevat een mengsel van kojiczuur, tranexaminezuur en niacinamide, die alle drie hardnekkig pigment verminderen. Het is een zowel zachtaardige als effectieve behandeling tegen pigmentvlekken. Zelfs zo effectief dat deelnemers in een klinische studie (gedurende twaalf weken) een verbetering van maar liefst 60 procent in bruine vlekken op gezicht en handen zagen.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer