Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat is Rosacea? En wat is de beste behandeling?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat is Rosacea? En wat is de beste behandeling?

  Rosacea is een huidziekte die acne-achtige bultjes, couperose en algehele roodheid in het gezicht oplevert. Hoe rosacea te behandelen? Dat lees je hier.

  \\Vcenter\caidata\CAI\Skinceuticals\Livraisons\2015_04_28_Marketing_Materials_New_US_8795\Social Posts\SOCIAL MEDIA IMAGES Topic Rosacea\Rosacea 2014

  Rosacea is een van die huidziekten die veel roodheid en ontsteking in het gezicht oproepen. Soms wordt rosacea ook wel verward met acne, omdat je acne-achtige bultjes kunt krijgen bij rosacea. Soms wordt de medische term acne rosacea gebruikt voor rosacea, wat verwarrend werkt omdat rosacea in feite niks met acne te maken heeft. Je vraagt je af wat rosacea nu precies is? Allereerst is het van groot belang om de juiste diagnose te laten stellen. Vermoed je dat je last hebt van een veelvoorkomende huidziekte in het gezicht zoals rosacea raadpleeg dan een huidspecialist. Er bestaan verschillende typen rosacea, waarvan rosacea papulopustulosa een van de meest voorkomende typen is. Rosacea wordt gekenmerkt door roodheid, blozen, couperose, zichtbare rode vaatjes (spinnenpootjes) op de huid, papels en pustels in het gezicht.

  Wat is rosacea?

  Rosacea is een huidaandoening die roodheid, bultjes op de huid en gebroken bloedvaten veroorzaakt. Het kan overal op het lichaam voorkomen, maar het wordt meestal op het gezicht aangetroffen – vooral op de wangen en rond de neus. Denk je rosacea te hebben op het lichaam dan is dit waarschijnlijk iets anders zoals eczeem of keratosis pilaris (dat laatste komt met name voor op de achterzijde van de bovenarmen en wordt wegens het uiterlijk ook wel ‘kippenvel’ genoemd). Rosacea-symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, en omvatten een combinatie van roodheid en bultjes. Maar vooral een rode blos die maar niet wil weggaan is een teken dat het inderdaad rosacea is

  De symptomen van Rosacea

  De symptomen van rosacea hebben we hierboven al kort uitgelicht. Vooral blozen, roodheid, bultjes, een verdikte huid en geïrriteerde ogen komen voor bij rosacea, maar let ook op de volgende veelvoorkomende symptomen:

  Couperose door Rosacea

  Rosacea is een huidziekte die gekenmerkt wordt door opflakkeringen en waarbij na verloop van tijd ook couperose in het gezicht kan ontstaan. In de vroege stadia kan rosacea alleen verschijnen als roodheid in het midden van het gezicht. Tot er kleine, verwijde bloedvaten samen met meer opvallende, permanente roodheid ontstaat. Dat is wat typisch bekend staat als couperose in het gezicht. Het verschil tussen couperose en rosacea is dus dat rosacea een huidaandoening is waarvan couperose een zichtbaar en voelbaar symptoom kan zijn.

  Rode neus door Rosacea

  Rhinophyma (een opvallend verdikte, rode neus) is een bijwerking van onbehandelde rosacea. De talg-producerende klieren van de neus zijn hier dikker geworden. Deze reactie kan zelfs de vorm van de neus veranderen, waardoor deze er hobbelig en hard uitziet. Mensen met rhinophyma kunnen zichtbare bloedvaten ontwikkelen die dun en rood of dik en paars zijn. Dit wordt ook wel een bloemkoolneus, aardbeineus of drankneus en zelfs alcohol neus genoemd. Dit komt omdat zo’n rosacea neus zich inderdaad eerder lijkt te manifesteren bij mensen die in het verleden veel alcohol hebben gedronken.

  Rode vlekken door Rosacea

  Rosacea kan rode vlekken in het gezicht veroorzaken. Het ziet eruit als uitslag, huiduitslag in het gezicht. Rosacea flakkert eens in de tijd op, waarbij plots rode vlekken in het gezicht verschijnen. Naarmate rosacea verergert, loop je vaker rond met een zichtbaar rood gezicht met rode bultjes. Die rode vlekken kunnen gepaard gaan met bultjes op het voorhoofd en een warm gevoel.

  Rosacea op de wangen

  Rosacea komt vooral voor op de wangen. Die rode wangen worden gekenmerkt door rode vlekken, maar ook door puistjes op de wangen, zogenaamde ‘rosacea wangen’. Vaak zie je ook rode vlekken onder de ogen.

  Bultjes op voorhoofd door Rosacea

  Bultjes op het voorhoofd kunnen een teken zijn van rosacea. Maar kleine bultjes op het voorhoofd kunnen ook duiden op bijvoorbeeld contactdermatitis. Laat bultjes die maar niet weggaan vooral checken bij een huidspecialist.

  Rosacea behandeling

  Hoe kom je van rosacea af? Helaas is er nog geen remedie voor rosacea. Tegelijkertijd kun je gelukkig wel veel doen om de symptomen van rosacea zoveel mogelijk te beheersen. Een gerichte rosacea behandeling om rode vlekken in het gezicht en algehele roodheid in het gezicht te verminderen. Wees allereerst lief voor je huid met een milde cleanser voor een (rosacea)gevoelige huid.

  Rosacea crème

  SkinCeuticals’ Redness Neutralizer is een crème tegen een rode huid. De kalmerende gel-crème vermindert gericht de symptomen van roodheid en rosacea. De crème is speciaal geformuleerd voor rosacea. Hiernaast kun je bij de huisarts vragen naar metronidazolcrème. Metronidazol helpt bij rosacea. Artsen schrijven metronidazol crème voor bij rosacea en stinkende wonden.

  Rosacea en vitamine A

  Vitamine A zou kunnen helpen in de behandeling van rosacea. Het ingrediënt wordt regelmatig aanbevolen in de bestrijding van symptomen van rosacea. Het helpt namelijk ontstekingen te verminderen, de talgproductie te reguleren, de celomloop te versnellen en het zelfherstellend vermogen van de huid te verhogen. Overleg met de huidspecialist welk product voor jouw rosacea werkt.

  Vitamine C serum en Rosacea

  De ontstekingsremmende bioflavonoïden in vitamine C helpen verzwakte bloedvaten te ondersteunen. Onderzoekers geloven dat de roodheid van rosacea kan worden veroorzaakt door bloedvaten die te gemakkelijk verwijden. Daarom kan het versterken van deze bloedvaten met vitamine C de ontsteking mogelijkerwijs tegengaan. Probeer eens SkinCeuticals Phyto Corrective, een ontstekingsremmend serum. Of kies voor Serum 10.

  Propolis en Rosacea

  Net zoals honing heeft het ingrediënt propolis antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en bevat het bioflavinoïden en hydroxykaneelzuren. Het is hiernaast een verzachtend middel dat brandwonden, eczeem, rosacea en psoriasis kan verzachten en helpen genezen.

  Oorzaken Rosacea

  De exacte oorzaak van rosacea is onbekend, maar het is wel bekend wat de huidziekte kan verergeren. De grootste boosdoener: blootstelling aan de zon. Het is dus belangrijk om met een goede zonnebrandcrème te smeren. Nog een trigger: stress. Emotionele stress veroorzaakt het vrijkomen van cortisol (het stresshormoon), dat allerlei soorten schade aanricht aan je huid. Het veroorzaakt een piek in de ontsteking, die roodheid kan verergeren bij mensen met rosacea. Andere bekende en veel voorkomende rosacea-triggers zijn onder meer overmatig sporten, alcohol, gekruid voedsel en extreem koude of warme temperaturen, evenals bepaalde medicijnen (zoals corticosteroïden).

  Rosacea van de ogen

  Rosacea bij de ogen of rosacea bij één oog, waarschijnlijk is het ocular rosacea. Een ooglidontsteking kan ook een teken zijn van rosacea. Ga hiermee altijd onmiddellijk naar de huisarts. Oogafwijkingen bij rosacea zijn ontsteking van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende symptomen van rosacea van de ogen zijn droge en tranende ogen, branderigheid, steken en het vervelende gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels).


  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer