Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat is exfolieren? En welke exfoliant heb jij nodig?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat is exfolieren? En welke exfoliant heb jij nodig?

  Wat is exfoliëren? En hoe kan het je huid mooier en gezonder maken? Lees alles over de verschillende exfoliants en wat ze voor je huid kunnen doen.

  \\Vcenter\caidata\CAI\Skinceuticals\Livraisons\2015_10_15_Update_Downloadable_US_10965\JPGS

  Wat is een exfoliant?

  Wat is een exfoliant: er zijn in feite twee verschillende soorten exfoliants ofwel twee methoden van exfoliëren, namelijk mechanisch en chemisch. De letterlijke betekenis van ‘exfoliate’ is afschilferen, want hiermee raak je onder meer dode huidcellen op het huidoppervlak kwijt. Mechanisch (ook wel fysische exfoliatie genoemd) staat voor het proces waarbij een fysiek middel wordt gebruikt. Dit omvat scrubs, sponzen, borstels en behandelingen zoals dermaplaning. Wat is een chemische exfoliant: hierbij wordt gebruik gemaakt van zuren zoals alfa- en bèta-hydroxyzuren (AHA en BHA). De afgelopen jaren is de populariteit hiervan enorm toegenomen. Vaak wordt gedacht dat een peeling exact hetzelfde is als het gezicht exfoliëren. Dat is alleen maar voor een deel waar. De betekenis van een peeling: het is hetzelfde als chemisch exfoliëren, maar niet als fysiek exfoliëren. Een scrub met een korrelige textuur is in feite geen peeling.

  Chemisch exfoliëren is net zo effectief als fysiek exfoliëren maar minder hard op de huid dan een scrub. Als je nog maar net achter de ‘exfoliate betekenis’ bent gekomen en je wil ermee van start dan is het belangrijk dit rustig op te bouwen. Begin met het gebruik van een reiniger eenmaal per week die chemische exfoliërende ingrediënten zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur bevatten. Verhoog de frequentie als je huid dit goed verdraagt. Verder kun je kiezen voor een serum met exfoliërende ingrediënten waaronder salicylzuur die je bijvoorbeeld vindt in Blemish + Age Defense (voor een vette, gemengde huid) met 2% dicarbonzuur en een optimale alfa- en betahydroxyzuur-samenstelling. De Retexturing Activator is een exfoliërend serum voor elk huidtype met hetzelfde huidoppervlak-vernieuwende effect als een dagelijkse 20% glycolzuurbehandeling. Natuurlijk kun je ook voor een crème met glycolzuur kiezen: Glycolic 10 Renew Overnight, een nachtbehandeling met 10% glycolzuurwaarde om de celomzet te bevorderen voor een gezonde, stralende huid. Tot slot wil je natuurlijk ook niet retinol of vitamine A vergeten bij doeltreffend exfoliëren. SkinCeuticals biedt retinol (ideaal voor anti-aging) in verschillende concentraties – afhankelijk van jouw huidwensen.

  Voor een gevoelige en/of naar rosacea-neigende huid is melkzuur doorgaans de beste optie. Dit is iets zachter en meer hydraterend. Voor huidtypes gevoelig voor acne is salicylzuur raadzaam omdat het lipofiel is (de exfoliate betekenis: het wordt aangetrokken door olie en talg) en uitstekend diep in de poriën kan doordringen. Wees voorzichtig met exfoliëren wanneer je last hebt van cystische acne en vraag eerst een huidspecialist om advies. Verdraag je beide exfoliatiemethoden niet probeer dan eens je dagelijkse reiniger te verwijderen met een katoenen gaasje. Het gaasje zal de huid tijdens het proces zachtjes scrubben, wat resulteert in een stralende huid.

  Hoe vaak je wil exfoliëren, dat hangt af van je huid en hoe deze op de exfoliant reageert. Begin met één tot twee keer per week en bouw het op naar drie keer per week. Het is belangrijk dat je luistert naar je huid en het niet overdrijft, want dit kan leiden tot roodheid en irritatie. Dat betekent dat je één actieve stof tegelijkertijd gebruikt en de dagen dat je exfolianten gebruikt en andere actieve producten zoals retinol afwisselt. SkinCeuticals heeft diverse exfoliërende producten. Gebruik ook altijd een moisturizer na het exfoliëren, omdat je het vochtpeil van de huid nadien weer wil aanvullen.

  BHA exfoliants

  Een BHA exfoliant met Beta Hydroxy Acid (BHA) is het beste voor een acnegevoelige huid en mensen met diepliggende huidproblemen, aangezien BHA dieper in de huid kan dringen. Terwijl AHA's van water houden, houden BHA's van olie en talg. Ze kunnen daarom olie, die bijvoorbeeld poriën verstopt, omzeilen en de mix van talg en dode huidcellen, die tot acne leidt, oplossen. Hierdoor stabiliseert de porie als het ware. Een BHA exfoliant verwijdert mee-eters en pukkels met een wit kopje. BHA exfoliants hebben ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

  Er is maar één BHA, salicylzuur. Salicylzuur is een welbekend ingrediënt tegen acne. Een exfoliant met salicylzuur van SkinCeuticals is bijvoorbeeld Blemish + Age Defense in de vorm van een serum. BHA’s exfoliëren ook de bovenste huidlaag, maar zijn vooral geliefd vanwege hun diepe penetrerende eigenschappen. Bestrijd verstopte poriën met een BHA exfoliant, zoals een salicylzuur exfoliant in de vorm van SkinCeuticals Blemish + Age Toner. In een notendop zijn BHA’s het beste geschikt voor een vette, onzuivere huid. Een exfoliant met salicylzuur verwijdert overtollig talg diep in de poriën en vermindert vettigheid en glans. Dit helpt de poriën te verkleinen, mee-eters te verbannen en puistjes te bestrijden.

  AHA exfoliants

  Een AHA exfoliant met Alpha Hydroxy Acid (AHA) bevat één of meerdere zuren die zijn afgeleid van een natuurlijke substantie zoals suikerriet, melk, amandelen, citroen of druiven. Ze werken door de ‘lijm’ af te breken die jouw huidcellen bij elkaar houdt. Hierdoor worden dode huidcellen sneller afgeworpen. De effecten van AHA's zijn vooral voelbaar op het huidoppervlak. Voor huidproblemen zoals rode vlekken door voormalige acne-symptomen is een AHA exfoliant geschikt. Het kan hyperpigmentatie verminderen.

  Een AHA exfoliant is ook goed voor een droge huid. AHA bestaat uit moleculen die van water houden, en het helpt het vochtgehalte van de huid te verbeteren. Onder de verschillende typen AHA’s vallen: glycolzuur, melkzuur, citroenzuur, appelzuur en wijnsteenzuur. AHA's veroorzaken afschilfering en herstructurering van de oppervlaktehuid. Ze werken door dode huidcellen op te lossen, waardoor een velletje tevoorschijn komt dat er meer helder en stralend uitziet.

  Veel exfoliants van SkinCeuticals combineren overigens verschillende exfoliërende zuren voor een krachtige combinatie en effect. Zo werken AHA's als BHA's samen om jouw huid een algeheel stralende, egale teint te geven. De Glycolic 10 Renew Overnight is bijvoorbeeld een natuurlijke glycolzuurcrème met AHA’s glycolzuur (maar liefst 10%) en fytinezuur om de natuurlijke celvernieuwing een boost te geven. Terwijl het hyaluronzuurserum Retexturing Activator rijk is aan hyaluronzuur (intensief vochtinbrengend) en 25% Hydroxyethyl ureum, een aminosulfonzuurverbinding met exfoliërend resultaat. Hyperpigmentatie, een droge huid en volwassen acne aanpakken? Combineer dan AHA’s en BHA’s. Het is de manier om door te exfoliëren pigmentvlekken, zonschade en fijne lijntjes als ook zichtbare acne-problemen en diepe, verstopte poriën aan te pakken. Pak er producten bij met beide ingrediënten of wissel af tussen een AHA exfoliant en een BHA exfoliant.

  Niet te vergeten: gebruik altijd zonnebrandcrèmewanneer je de huid exfolieert want je huid wordt hierdoor gevoeliger voor UV-licht. Raadpleeg bij twijfel een huidspecialist of dermatoloog.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer