Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat doet salicylzuur voor je huid?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat doet salicylzuur voor je huid?

  Salicylzuur is een exfoliant, maar deze BHA werkt anders dan een AHA. Lees hier alles over salicylzuur en wat het effectief kan doen tegen acne en onzuiverheden.

  Salicylzuur


  Melkzuur en glycolzuur kunnen de bovenste laag van je huid effectief exfoliëren (met andere woorden: dode huidcellen verwijderen), maar salicylzuur dringt dieper door in de huid waar het poriën kan ontdoen van make-uprestjes, vuil, overtollig talg en andere onzuiverheden. Als deze factoren worden geëlimineerd, heb je ook minder kans op pukkeltjes. Met het weghalen van die bovenste huidlaag kun je bovendien ook pigmentvlekjes oplichten en een doffe huid tegengaan. Pukkels en acne zijn huidproblemen die je misschien associeert met je tienerjaren, maar in werkelijkheid is het heel normaal om ook op volwassen leeftijd acne te hebben. Dit kan onder meer komen door hormonen, een ongezond dieet of onvoldoende reinigen waardoor je huid sneller pukkeltjes vertoont. In ernstige gevallen is het altijd belangrijk om een expert zoals een huidtherapeut of dermatoloog om advies te vragen voor het behandelen van je huid. Vanuit huis kan een doeltreffend middel zoals een exfoliant met salicylzuur (salicylic acid) je een eind op weg helpen bij terugkerende onzuiverheden én bij vroegtijdige huidveroudering. Hier lees je wat salicylzuur als peeling precies doet tegen acne en mee-eters en welk salicylzuur serum geschikt is voor jouw gezicht.

  Wat is salicylzuur?

  Dat is niet voor niets een veel gestelde vraag. Er bestaan dan ook verschillende zuren waarmee je de huid van je gezicht kunt exfoliëren, waaronder bijvoorbeeld ook glycolzuur. Salicylzuur is een beta hydroxy zuur (beta hydroxy acid) dat de ‘lijm’ tussen cellen in de bovenste huidlaag als het ware losweekt waardoor deze sneller gaan afschilferen. Deze exfoliant wordt gebruikt als anti-aging middel, maar het ingrediënt wordt het meeste toegepast voor de behandeling van hardnekkige en onderhuidse puistjes. Te beknopt

  • Keratolytische werking
  • Ontstekkingsremmend & kalmerende werking
  • Comedolytische werking Graag hier meer op ingaan Zelfde chemischje opbouw als de pijnstiller aspirine: ontstekingsremmend.

  Wat doet salicylzuur voor je huid?

  De exfoliërende eigenschappen van salicylzuur kunnen de ophoping van dode huidcellen en onzuiverheden op het huidoppervlak helpen voorkomen. Deze dode huidcellen en onzuiverheden kunnen poriën verstoppen en een doffe uitstraling veroorzaken. Voor het verwijderen van deze onzuiverheden werken salicylzuren in op de verbinding tussen jouw huidcellen en weken deze los. Dit type zuur bevordert ook een heldere, egale teint. Interessant gegeven: salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de pijnstiller aspirine. Aspirine behoort namelijk tot een familie van verbindingen die salicylaten worden genoemd, waarvan de eenvoudigste salicylzuur is. Opgesomd heeft salicylzuur de volgende werking op de huid:

  Salicylzuur is comedolytisch

  Salicylzuur is ertoe in staat het stratum corneum te exfoliëren, zoals eerder aangestipt. Met name de comedolytische eigenschap van salicylzuur maakt het een nuttig oppervlakkig peelingmiddel voor patiënten met acne.

  Salicylzuur is keratolytisch

  Actueel salicylzuur behandelt acne door zwelling en roodheid te verminderen en verstopte huidporiën te legen om puistjes te laten krimpen.

  Salicylzuur is ontstekingsremmend en verzachtend

  Salicylzuur kan de ontsteking van rode en pijnlijke puistjes verminderen door het genezingsproces te versnellen. Het is ook een geschikt ingrediënt bij irritatie. Salicylzuur kalmeert de huid, omdat het cellen stimuleert om tegelijkertijd ontstekingsremmende elementen in de huid te produceren. Het wordt aanbevolen om producten die salicylzuur bevatten zowel 's ochtends als ‘s avonds aan te brengen, maar wees wel extra voorzichtig als je een salicylzuur overdag gebruikt in je verzorgingsroutine. Salicylzuur kan de huid namelijk gevoeliger maken voor de zon. Is je huid al gevoelig voor UV-straling beperk de toepassing dan tot de avonduren. Voor overdag wil je er ook altijd een hoogwaardige, breedspectrum zonnebrandcrème bij smeren zoals Mineral Radiance UV Defense SPF 50 of Brightening UV Defense SPF 30.

  Salicylzuur als exfoliant

  Zoals eerder aangestipt, bevinden salicylzuren zich in een klasse apart als het gaat om het doeltreffend exfoliëren van de huid. Het vormt dus een sterke exfoliant ofwel oppervlakkige peeling voor je gezicht. Wat een salicylzuur, of bèta-hydroxyzuur in het algemeen, onderscheidt van alfahydroxyzuren (zoals een glycolzuur), is het verschil in moleculaire structuur. Hierdoor is het beter in vet oplosbaar. Dit betekent dat het kan doordringen in de poriën waar onzuiverheden vaak vast komen te zitten, en diepe puistjes veroorzaken.

  Salicylzuur tegen acne

  Als je poriën verstopt raken met dode huidcellen en talg verschijnen er vaak mee-eters (open verstopte poriën), whiteheads (gesloten verstopte poriën) of pustels (pukkels). Salicylzuur lost overtollig talg in de poriën op en vermindert daardoor de kans op verstopte poriën en ontstekingen. Voor mildere acne helpt salicylzuur de poriën te ontstoppen om laesies op te lossen en te voorkomen.

  Salicylzuur tegen mee-eters

  Mee-eters zijn net zoals pukkeltjes een symptoom van de huidaandoening acne. Salicylzuur is een effectief ingrediënt voor het verwijderen en voorkomen van alle typen onzuiverheden. Het kan weliswaar zijn dat je huid in het begin juist meer pukkeltjes vertoont, omdat het alle rommel eruit gooit. Bijt je even door deze fase heen dan wordt de huid op den duur vanzelf rustiger en komen pukkeltjes en mee-eters veel minder voor.

  Waar moet je bij salicylzuur op letten?

  Salicylzuren zijn het meest geschikt voor mensen met een huid die gevoelig is voor puistjes. Zowel gecombineerde als vette huidtypes profiteren doorgaans het meest van salicylic acid in de dagelijkse verzorgingsroutine. Overmatig gebruik van salicylzuur – of gebruik in hoge percentages – kunnen je huid vatbaar maken voor irritatie en roodheid. Er zijn echter nog andere variabelen die een rol kunnen spelen als jouw huid na aanraking met salicylic acid negatief reageert. Het percentage salicylzuur dat is toegestaan in producten zonder recept wordt door de meeste mensen goed verdragen. Het gaat dan om slechts één ingrediënt in een formule met meerdere ingrediënten. Als een serum zoals Blemish + Age Defense bijvoorbeeld 1,5% salicylzuur bevat, maar zo is geformuleerd dat het de huid ontdoet van te veel vocht dan kan de huid geïrriteerd raken. In de formules van SkinCeuticals is hiermee rekening gehouden zodat de huid nooit wordt ontdaan van diens natuurlijke oliën terwijl onzuiverheden toch worden verwijderd. De formules bevatten doorgaans meerdere exfoliërende en talgremmende ingrediënten, maar daarbij ook andere bestanddelen die zorgen voor hydratatie.

  Producten met salicylzuur

  SkinCeuticals biedt verschillende salicylzuur serums, crèmes en reinigingsproducten die de huid ontstoppen en een onzuivere huid tegengaan door puistjes en andere onzuiverheden te verminderen.

  Salicylzuur serum tegen acne en huidveroudering

  Voor een vette en gemengde huid met onzuiverheden en bij volwassen acne komt dit salicylzuur serum goed van pas. Deze Blemish + Age Defense bevat onder meer 2% dicarbonzuur met een optimale alfa- en betahydroxyzuur-samenstelling om het ontstaan van acne en verstopte poriën te verminderen. Tegelijkertijd verbetert het de aanblik van fijne lijntjes en rimpels.

  Salicylzuur reiniger tegen acne

  De Blemish + Age Cleanser is een exfoliërende gel met drie zuren, salicylzuur, glycolzuur én capryloyl salicylzuur. Het zorgt voor een gelijkmatige exfoliatie om de poriën weer vrij te maken, het verwijdert overtollige vetten en make-up, helpt de aanblik van poriën te verfijnen en puistjes te verminderen.

  Salicylzuur toner tegen acne en huidveroudering

  Exfoliëren met een toner met maar liefst drie doeltreffende zuren, namelijk salicyzluur, glycolzuur en LHA, doet zeker iets voor je huid. De Blemish + Age Toner verwijdert overtollig residu en oppervlaktecellen efficiënt om poriën weer vrij te maken. De lage pH-waarde zorgt voor een optimale effectiviteit van de zuren zonder de huid te irriteren.

  Salicylzuur toner tegen acne en huidveroudering

  Exfoliëren met een toner met maar liefst drie doeltreffende zuren, namelijk salicyzluur, glycolzuur en LHA, doet zeker iets voor je huid. De Blemish + Age Toner verwijdert overtollig residu en oppervlaktecellen efficiënt om poriën weer vrij te maken. De lage pH-waarde zorgt voor een optimale effectiviteit van de zuren zonder de huid te irriteren.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer