Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Versterk je huid met een belangrijke immuunfunctie
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Versterk je huid met een belangrijke immuunfunctie

  Met COVID-19 is je immuunsysteem extra belangrijk, en daarmee ook je huid als immuunorgaan. Houd je huid zuiver en sterk tegen externe agressies. Lees meer.

  versterk je huid


  Nu kun je veel doen om je immuunsysteem te versterken – zeker in deze tijd van COVID-19 van groot belang. Zo kun je gezond eten met voldoende vitaminen uit bijvoorbeeld broccoli en blauwe bessen. Maar wist je dat de huid ook een immuunfunctie heeft? En dat het belangrijk is voor een optimaal werkend immuunsysteem om ook je huid te ondersteunen? Je huid kan ‘ondervoed’ raken, soms zelfs per ongeluk. In dit artikel vertellen we precies hoe je de immuniteit van specifiek je huid kunt verbeteren. Per slot van rekening is je huid de eerste barrière tegen vervuiling, chemicaliën en alle vuiligheid uit de omgeving. De buitenste laag beschermt je lichaam tegen een hoop schadelijke invloeden van buitenaf, en dat is waarom je wilt dat je huid goed functioneert en sterk genoeg is. Volgens huidprofessionals kun je de barrièrefunctie van de huid versterken voor een optimale immuniteit en voeding van de huid. Lees mee.

  De huid, een immuunorgaan

  De huid speelt een dubbele rol in de afweer van het lichaam tegen ziekteverwekkers. De huid vormt uiteraard een fysieke barrière die interne systemen tegen de omgeving beschermt. De menselijke huid functioneert ook als een actief immuun-orgaan. Het biedt hiermee voortdurend weerstand tegen micro-organismen en andere schadelijke omgevingsfactoren via aangeboren en verworven immuun-mechanismen. De huid is natuurlijk het grootste orgaan van je lichaam. Naast een barrière van bescherming voor het lichaam (een belangrijk onderdeel voor je beschermende immuunsysteem) heeft ieders huid ook zijn unieke microbioom. Dit betekent dat de nuttige bacteriën die in en op je huid leven bijdragen aan de immuniteit van je huid.

  Je kunt aflezen aan je huid of deze ‘ondervoed’ is wanneer deze dof en ongelijkmatig oogt. Wat ook wijst op een huid die uit balans is: als deze te droog of te vet is. Ontstekingsverschijnselen zoals acne, rosacea en eczeem kunnen ook wijzen op een verzwakt immuunsysteem. Dit alles wil zeggen dat de barrière van jouw huid is aangetast, zodat deze je huid niet goed kan beschermen tegen omgevingsfactoren. In wezen is je huid een weerspiegeling van wat er in je lichaam omgaat. Wanneer je lichaam essentiële voedingsstoffen mist, waaronder water, collageen, omega-3-vetten, vitamine A, zink, selenium, probiotica en polyfenolen is het resultaat een doffe huid die vaak vroegtijdige tekenen van veroudering en ontsteking vertoont. Deze voedingstoffen zijn belangrijk want het kan de huid van binnenuit veranderen, door middel van ontgifting en autofagie – de cellulaire recycling en verjonging van je lichaam.

  Hoe de immuun-functie van je huid verbeteren?

  Veel huidproblemen komen ook voort uit disbalans en ontstekingen in de huid. Tekenen van deze onbalans en ontsteking zijn typische huidproblemen zoals roodheid. Hiernaast kan de huid meer reactief zijn, op sommige plaatsen droog en op andere plekken juist vet. Je wil de huid aanvullen met krachtige vitamines (zoals bijvoorbeeld vitamine C en vitamine E) en voedingsstoffen. Niet alleen door middel van huidverzorging, maar ook door dagelijks gezond, onbewerkt voedsel te consumeren.Het kan ook zijn dat de immuunfunctie van je huid te veel te verwerken krijgt door het gebruik van te veel producten die te agressief zijn. Hierdoor kan het microbioom van de huid uit balans raken. Houd de barrière- en daarmee immuunfunctie van de huid op peil door goed met zonnebrandcrème te smeren en een bestanddeel zoals vitamine B3 ofwel niacinamide. B3 helpt je huid een ceramide (lipide)barrière op te bouwen, die op zijn beurt transepidermaal vochtverlies helpt voorkomen. Verderop meer verzorgingstips.

  Wat te eten voor een verbeterde huid immuniteit?

  De gezondheid van je huid kan niet alleen gewaarborgd worden van buitenaf, met bijvoorbeeld een serum. Hoewel serums heel krachtig kunnen zijn. Ondervoeding van de huid dient ook van binnenuit te worden aangepakt. Geef het de juiste voeding om het potentieel van je huid te maximaliseren. Je dieet speelt dus een belangrijke rol in de immuniteit van je huid. Neem een verscheidenheid aan gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten, kleurrijk fruit en groenten en vezels. Groenten en kruiden die antioxidanten, polyfenolen en vezels leveren en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, yoghurt en kefir die het microbioom van de huid voeden. Aanvullende polyfenolen zijn onder meer resveratrol, curcumine, berberine en EGCG uit groene thee.

  Wat te smeren voor verbeterde huid immuniteit?

  Houd het simpel: kies voor een eenvoudige, doelgerichte verzorgingsroutine en vermijd harde, agressieve ingrediënten. Sulfaten kunnen bijvoorbeeld de natuurlijke barrière van jouw huid verstoren. De reden: sulfaten zijn alkalisch en je huid werkt het beste in een zure omgeving. Als je de zuurmantel van de huid verstoort, verstoor je onder meer het immuunsysteem van de huid. De huid is immers een immuun-orgaan. De formules van SkinCeuticals zijn allemaal zo geformuleerd dat ze een huidbalancerend pH bevatten. Hiernaast zijn de gezonde bacteriën op je huid belangrijk. Eerste stap: gebruik vitaminerijke reinigingsmiddelen om je barrière te ondersteunen. Goede bacteriën op je huid helpen bij het bestrijden van slechte bacteriën. Dus als je goede bacteriën doodt door antibacteriële reinigingsmiddelen te gebruiken, schaadt dit het vermogen van jouw huid om zichzelf te beschermen. Verder kun je allerlei vitamines en mineralen op de huid smeren als actief ingrediënt die je lichaam ook nodig heeft en uit voeding haalt. Kies daarom voor huidverzorging verrijkt met vitamines, omega's, vetzuren en aminozuren. Tot slot blijft je levensstijl belangrijk: goed slapen, bewegen, zweten en je stress beheersen. Dit helpt om je immuunsysteem te versterken. Over het algemeen staat een gezond lichaam gelijk aan een solide immuunsysteem van de huid. Eentje die goed wordt gevoed en je daarom voldoende beschermt tegen de buitenwereld.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer