Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • De oorzaken en wat te doen tegen een (extreem) droge huid
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

De oorzaken en wat te doen tegen een (extreem) droge huid

  Last van een droge of extreem droge huid? Wat zijn de oorzaken hiervan? En wat kun je er zelf tegen doen? SkinCeuticals legt het je uit.

  Hydrating


  Een droge huid ontstaat wanneer de huidbarrière gecomprimeerd raakt en er een disfunctie of gebrek aan nodige gezonde vetten in de bovenste laag van de huid – cholesterol, vetzuren en ceramiden – ontstaat, die essentieel zijn voor het gezond functioneren van je huid. Gelukkig is een droge huid doorgaans geen serieus gezondheidsprobleem, maar het kan wel serieuze complicaties opleveren waaronder chronische eczeem (rode plekjes) en secundaire bacteriële infecties (roodheid, zwelling) die eventueel antibiotica vereisen. ‘Dermatitis’ staat voor een extreem droge huid. Huidturgor is ook een vervelende aandoening waarbij de huid droog aanvoelt. Een droge huid wordt weliswaar zelden geassocieerd met allergieën. Een droog huidtype in het algemeen is veelvoorkomend, maar het is wel een oncomfortabel fenomeen gekenmerkt door schilfers, jeuk en barstjes in de huid. Je kunt van nature een droge huid hebben (overgegeven van moeder op dochter, bijvoorbeeld) maar iedereen kan van tijd tot tijd een drogere huid op bepaalde lichaamsdelen ontwikkelen. Het verschil tussen een droge en gedehydrateerde huid? Een droge huid is een huidtype, een gedehydrateerde huid (met een gebrek aan vocht) een conditie waar iedereen mee te maken kan krijgen.

  Wat is een droge huid?

  Een droge huid heeft een tekort aan olie, ofwel lipides. Bij een gedehydrateerde huid is er sprake van een gebrek aan water in het stratum corneum, de bovenste laag van de huid. ‘Xerosis cutis’ is de medische term voor een abnormale droge huid. Deze naam is afgeleid van het Griekse woord ‘xero’, wat droog betekent. Een droge huid is gebruikelijk, vooral onder oudere volwassenen. Vrouwen in de overgang ervaren door een verandering in de hormoonhuishouding vaak ook een drogere huid. Doorgaans is een droge huid een goed te behandelen, tijdelijk probleem. Je droge huid heeft voldoende moisture (water) nodig om mooi glad te blijven. Symptomen van een droge huid:

  •    Een droge huid produceert niet voldoende olie ofwel talg om de huid te verzachten en versoepelen;
  •    Een droge huid kan een jeukend en/of prikkend gevoel oproepen;
  •    Een droge huid voelt trekkerig en oncomfortabel aan.

  De oorzaken van een (extreem) droge huid

  Een droge huid doet zich dus voor als de huid niet genoeg ‘moisture’ kan vasthouden. Dit zijn de mogelijke oorzaken:

  - Te heet baden of douchen
  - Het gebruik van harde zeep
  - Veroudering
  - Een specifieke medische condities
  - Koude, droge winterlucht
  - Verlaagde luchtvochtigheid (ook binnen)

  Last van een droge huid in combinatie met andere symptomen?

  Het kan heel goed zijn dat je huid naast droog aanvoelt ook scheuren en rode plekken vertoont. Het volgende kan er aan de hand zijn met jouw huid.

  Droge huid met rode plekjes

  Dit zou kunnen duiden op eczeem ofwel atopische dermatitis. Dit veroorzaakt rode, droge en jeukende plekken op de huid. Ernstige vormen kunnen barsten in de huid veroorzaken, waardoor je vatbaarder raakt voor infecties. Deze veel voorkomende huidaandoening treft vaak kinderen en kan worden geërfd. Irriterende middelen, allergenen en stress kunnen eczeem verergeren. Tegelijkertijd is een rode huid over het algemeen vaak wat roder van kleur dan een normale huid.

  In combinatie met gevoeligheid

  Wanneer de huid amper vocht bevat, ziet deze er dof uit, voelt droog aan en is niet in staat om effectief als barrière te werken en ons lichaam te beschermen tegen irriterende stoffen van buitenaf. Hierdoor wordt de huid gevoelig. De onderliggende oorzaken en symptomen van een droge, vochtarme en gevoelige huid variëren, maar hebben allemaal een verstoorde vochtbalans gemeen.

  Een jeukende droge huid

  In sommige gevallen kan een droge, jeukende huid een teken zijn van dermatitis, die met medicijnen kan worden behandeld. Atopische dermatitis is de meest voorkomende vorm van deze huidziekte. Het wordt vaak eczeem genoemd. Eczeem verwijst ook naar een groep aandoeningen die ervoor zorgen dat de huid rood, ontstoken en jeukend wordt.

  Eczeem

  Zoals hiervoor al aangegeven, gaat eczeem vaak gepaard met droogte van de huid.

   

  Droge huid met bultjes

  Het zou keratosis pilaris kunnen zijn: eratosis pilaris. Het ziet eruit als droge, ruwe, kleine bultjes die vleeskleurig of roze zijn en kunnen aanvoelen als schuurpapier of kippenvel. Het jeukt meestal niet. De meest voorkomende plekken voor deze bultjes zijn op de achterkant van de armen, de voorkant van de dijen en het gezicht (wangen).

  Droge huid in combinatie met acne

  Een droge, vooral vochtarme huid kan acne in de hand werken. Aangezien de verstopping van de talgklieren acne veroorzaakt, kan een droge huid een overmatige ophoping van dode huidcellen veroorzaken. Dit kan op zijn beurt je poriën verstoppen. Bovendien zorgt een droge huid ervoor dat je poriën sneller openbreken, waardoor acne-veroorzakende bacteriën dieper in de huid kunnen doordringen.

  Werkt dit wél of niet tegen een droge huid?

  Wees voorzichtig met huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Zeker als je huid naast droog ook gevoelig is en misschien te maken heeft met een huidaandoening.

  Insmeren met vaseline

  Het is een veelgestelde vraag online: vaseline is een occlusief ingrediënt, dat een beschermend laagje over de huid legt zodat het gewapend en vochtrijk blijft. Het is vooral handig voor een extreem droge huid, bij een gebarsten of open huid op bijvoorbeeld ellebogen, hielen of knieën. Voor het gezicht kies je weliswaar liever voor natuurlijk hyaluronzuur. Humectanten, zoals hyaluronzuur en glycerine, zijn namelijk ingrediënten die als sponsjes werken en zo vocht je stratum corneum intrekken, van zowel de omgeving als diepere huidlagen.

  Verzorging met olijfolie

  Olijfolie zit boordevol voedingsstoffen en is een natuurlijke bevochtiger die vocht naar de droge huid trekt. Veel mensen houden ervan om olijfolie te gebruiken voor de droge huid, omdat het tal van antioxidanten, vitamine E en vitamine K bevat. Tegelijkertijd is olijfolie niet zo geformuleerd dat het is aangepast op de huid, dus wellicht is een andere bevochtiger zoals hyaluronzuur beter.

  Tips tegen een droge huid

  Het goede nieuws: er zijn producten en ingrediënten die uitdroging van de huid doeltreffend tegengaan. Of het nu gaat om make-up, serums (nog geconcentreerder en krachtiger dan een crème alleen) en/of crèmes voor de droge huid: kies voor een hydraterende verzorgingsroutine. Kortom:

  - Gebruik producten die je huid glad en comfortabel maken met ingrediënten bevatten zoals hyaluronzuur, glycerine, ceramiden, vitamine C, E en B5 (topische antioxidanten kunnen een groot verschil maken voor de staat van je huid), sheaboter, jojoba-olie, kokosnoot of argan. 
  - Verlaat het huis hiernaast nooit zonder zonbescherming, of het nu zomer of winter is! Zonnebrand zorgt er namelijk voor dat er geen agressoren van buitenaf (zoals schadelijke UVA- en UVB-straling) in je huid kunnen doordringen en de huidbarrière kunnen aantasten.
  - Eet gezond, want wat we dagelijks consumeren wordt altijd weerspiegeld in de huid. Vergeet niet te hydrateren met de dagelijks aanbevolen inname van twee liter water. Geef hiernaast de voorkeur aan voedingsmiddelen die een bepalende invloed hebben op de hydratatie van de huid: meer fruit en groenten, minder bewerkte voedingsmiddelen, koffie en alcohol.

  Voorkomen van een droge huid

  Je omgeving heeft ook grote invloed op de staat van je huid. Let daarom op het volgende:

  - Probeer je huid zo min mogelijk bloot te stellen aan te lage of te hoge temperaturen, inclusief een omgeving met verwarming of airconditioning
  - Let op je douche- of badgewoontes: probeer dagelijks niet langer dan vijf tot tien minuten onder warm water te staan
  - Kies daarbij liever voor lauw dan heet water
  - Zet in de winter een luchtbevochtiger in je kamer en zet deze op circa 60%
  - Zorg ervoor dat je nooit krabt aan droge plekjes, want dit verergert de situatie
  - Kies voor fijne hydraterende, kalmerende verzorging en draag geen kriebelende stofjes, zoals wol, die je droge huid mogelijkerwijs extra kunnen irriteren

  De beste producten van SkinCeuticals tegen een droge huid

  De volgende producten zijn ideaal voor een droog huidtype:

  - Gentle Cleanser: een milde reiniger voor een droge en een gevoelige huid
  - Emollience: een fijne dagcrème die hydrateert
  - H.A. Intensifier: een krachtig serum om de hyaluronspiegel in de huid te verhogen
  - Hydrating B5: een vetvrij hydraterend serum (dus ook geschikt voor een acne-gevoelige huid)
  - Phyto Corrective Serum: een serum dat de huid kalmeert en uitbalanceert
  - Redness Neutralizer: kalmerende gel-crème die roodheid zoveel mogelijk wegneemt
  - Triple Lipid Restore 2:4:2: een rijke crème die de lipiden in de huid aanvult
  - Ultra Facial Defense SPF50: zonnebrandcrème om de huid goed te beschermen

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer