Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat is huidturgor en hoe herken je uitdroging van je huid?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat is huidturgor en hoe herken je uitdroging van je huid?

  ‘Droog’ en ‘gedehydrateerd’ zijn absoluut niet hetzelfde, het zijn twee verschillende huidcondities. Hoewel een droge huid voornamelijk te maken heeft met genetica, kan ieder van ons een uitgedroogde huid ontwikkelen. Zelfs mensen met een vette huid kunnen geregeld te maken krijgen met een gedehydrateerde huid, dehydratie. Dit kan worden veroorzaakt door van alles: van natuurlijke veroudering en schade door de zon tot airconditioning, weersveranderingen en zelfs hard water onder de douche. In dit artikel lees je wat dehydratatie (met onder meer verschijnselen zoals huidturgor, verminderde elasticiteit) nu precies inhoudt en wat je kunt doen aan uitdroging van het gezicht.

  Wat is dehydratatie van de huid?

  Een gedehydrateerde huid is geen zeer droge huid. Sterker nog, een droge huid en dehydratatie zijn niet één en hetzelfde. Ook bij een vette huid kan namelijk uitdroging optreden. Bij een gedehydrateerde huid (bij welk huidtype dan ook) is er sprake van een vochttekort. Een droge huid verwijst naar een huidtype. Terwijl uitdroging van de huid ofwel dehydratatie verwijst naar een huidaandoening. Dehydratatie kan bepaalde complicaties met zich meebrengen.

  Wat is het verschil tussen dehydratatie en een droge huid?

  Een droge huid ontbeert olie omdat het minder talg produceert dan een normale huid. Dit talggebrek betekent dat de huid onvoldoende lipiden bevat die nodig zijn om vocht vast te houden en een sterke barrière op te bouwen om te beschermen tegen externe agressors. Ter vergelijking: een uitgedroogde huid heeft niet genoeg water, het heeft een vochttekort. Uitdroging van de huid wordt veroorzaakt door veel externe factoren, maar de meest voorkomende zijn het weer, de omgeving, voeding en cafeïneconsumptie. Dit kan allemaal resulteren in dehydratatie complicaties met een vochttekort in de huid. Je kunt zelf testen of je huid gedehydrateerd is door in je wang te knijpen. Veert het meteen terug en behoud het zijn vorm dan is er niks aan de hand. Als het zachtjes indeukt in plaats van meteen terug te veren dan zijn je huidcellen wanhopig op zoek naar vocht. Een uitgedroogde huid kan ook strak aanvoelen, er dof uitzien in de spiegel en soms ook wat meer rimpels vertonen. Hiernaast kun je meer last hebben van overdreven donkere kringen onder de ogen dankzij dehydratatie. Een vette, gecombineerde, droge huid, ze kunnen allemaal gedehydrateerd zijn en ze kunnen allemaal (wanneer gedehydrateerd) strak aanvoelen. Het probleem is dus een vochttekort, maar de huid maakt nog wel voldoende talg aan.

  Wat is huidturgor precies?

  Huidturgor is een symptoom van dehydratatie. De betekenis van huidturgor: veranderingen in de huidelasticiteit (met dank aan dehydratatie). Het is een duidelijk signaal van uitdroging. Bij verminderde huidturgor ofwel huidelasticiteit verliest de huid de mogelijkheid van vorm te veranderen en terug te keren naar normaal. Met andere woorden, het ontbeert adequate veerkracht.

  Symptomen en tekenen van uitdroging

  Iedereen kan dus een uitgedroogde huid hebben – zelfs vette of gemengde huidtypes – als er water verloren gaat uit de bovenste huidlagen. Het meest voorkomende teken van uitdroging ofwel dehydratatie symptoom is een trekkerig gevoel en een doffe, vermoeid ogende teint. Hieronder vind je een aantal uitdrogingsverschijnselen die weggeven dat je huid inderdaad gedehydrateerd is. Verrassende symptomen van uitdroging:

  Je huid voelt strak aan, zelfs als deze vettig is

  Als je huid met een vochttekort kampt dan zal je teint er waarschijnlijk nog steeds glanzend uitzien maar tegelijkertijd ook strak en oncomfortabel aanvoelen. De huid maakt van nature talg aan, maar voor versterkte hydratatie heb je een waterhoudend serum of gezichtsmist nodig.

  Je make-up blijft niet goed zitten

  Een onfeilbaar teken van uitdroging: als je make-up niet goed blijft zitten. Wil je foundation niet soepel aanbrengen of brokkelt je concealer af voor lunchtijd dan is de kans groot dat je huid om water smeekt. Een gemakkelijke oplossing is het toevoegen van meer waterrijke producten aan je dagelijkse routine.

  Je huid is vetter dan normaal

  Wanneer je huid uitgedroogd is, probeert talg in de huid te compenseren voor dat watergebrek. Uiteindelijk produceert de huid vervolgens te veel talg, waardoor deze er juist weer glanzender uitziet dan normaal. De oplossing? Een lichtgewicht product zoals Hydrating B5 serum met hyaluronzuur dat de huid voorziet van het water waarnaar het zo hunkert. Zonder dat er extra olie wordt toegevoegd. Aanvullend is het Hydrating B5 Masque een wekelijks gelmasker dat het vochtniveau in de huid optimaliseert.

  Je bent onverwachts rood

  Als je huid er willekeurig blozend, vlekkerig en ontstoken uitziet (terwijl je hier normaal geen last van hebt) dan betekent dit waarschijnlijk dat je huid naar H2O snakt. Voldoende water zorgt namelijk voor een broodnodige balans in de huid. Zonder vocht raakt de huid sneller geïrriteerd en vatbaar voor roodheid en bijwerkingen. SkinCeuticals Phyto Corrective is een ontstekingsremmend serum om de geïrriteerde of probleemhuid te kalmeren. Aanvullend is SkinCeuticals Phyto Corrective Masque een kalmerend serummasker dat de huid tegelijkertijd van extra vocht voorziet.

  Wat zijn de oorzaken van dehydratatie?

  Dehydratatie kan worden veroorzaakt door externe factoren (weers- en seizoenveranderingen), ongezonde voeding (gebrek aan verse producten) en levensstijlkeuzes (dehydratatie door alcohol- of cafeïneconsumptie). Al deze factoren verminderen het watergehalte van je huid, wat resulteert in een minder soepel uiterlijk met bijvoorbeeld schilferingen en roodheid.

  Behandeling tegen uitdroging

  Er zijn verschillende manieren die helpen als je zoekt naar een ‘uitdroging behandeling’, een remedie. Hydratatie van het gezicht met een goede crème is daar één van, maar er zijn meer behandelingen die helpen tegen uitdroging. Het begint altijd met reinigen. Kies ’s ochtends en/of ’s avonds voor een milde reiniger die de huid niet verder uitdroogt en stript van oliën. Zoals de Gentle Cleanser die de huid na het reinigen gelijk verzacht. Doe het ook even rustig aan met exfoliëren en al helemaal met scrubs. Dit kan leiden tot oppervlakkige uitdroging en ontstekingen die je natuurlijk wil vermijden.

  De beste producten van SkinCeuticals bij uitdroging

  Hyaluronzuur, een ingrediënt dat maar liefst 1000x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden, is een van de beste behandelingen tegen dehydratatie. Kies voor huidverzorging met bevochtigingsmiddelen zoals hyaluronzuur, maar ook glycerince, allantoïne en propyleenglycol. Dit zijn ingrediënten die helpen om water uit de omgeving in de huid te trekken om deze zacht en soepel te houden. Hydrating B5 met hyaluronzuur en vitamine B5 is hiervoor ideaal. Een serum onder een vochtinbrengende crème zoals de Daily Moisture of Emollience zorgt voor extra hydratatie. Slechts een paar druppels van een lichtgewicht serum onder een olievrije moisturizer zorgen voor een extra boost van vocht, zonder zware productlagen toe te voegen die het evenwicht verstoren. SkinCeuticals staat betekend om de doeltreffende hyaluronzuur serums zoals Phyto Corrective, dat ook ontstekingsremmend werkt, exfoliërend serum voor een stralende teint Retexturing Activator en natuurlijk de H.A. Intensifier, letterlijk om hyaluronzuurwaardes te boosten.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer