Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Tretinoine: wat doet het voor de huid?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Tretinoine: wat doet het voor de huid?

  Tretinoïne ofwel vitamine A zuur is een medicijn dat wordt gebruikt om acne en een door de zon beschadigde huid te behandelen. Het kan diepe rimpels niet uitwissen, maar het kan wel helpen om rimpels op het oppervlak, fijne lijntjes en donkere vlekken te verminderen. Tretinoïne wordt ook wel retinoïnezuur genoemd. Het is de generieke naam voor synthetische vitamine A. Dit medicijn werd voor het eerst ontdekt in de jaren zestig door Dr. Albert Kligman. Het was bedoeld om ernstige acne mee te behandelen, en dat werkte doeltreffend. Niet veel later werd het bovendien ontdekt als effectieve oplossing om rimpels en een ouder wordende huid te behandelen. Tretinoïne is familie van retinol, eveneens een krachtig ingrediënt tegen symptomen van acne en huidveroudering. In dit artikel lees je alles over tretinoïne en hoe het gelinkt is aan retinol voor een gezonde, stralende huid die jeugdiger oogt.

  Wat is tretinoïne?

  Wat is tretinoïne nu precies: het is allereerst een retinoïde ofwel een vorm van vitamine A. Dit ingrediënt heeft als voornaamste voordelen dat het acne en dus puistjes en andere onzuiverheden behandelt, fijne lijntjes en rimpels minimaliseert én voorkomt en de teint egaliseert. Tretinoïne is in principe geschikt voor iedereen met een acnegevoelige huid of zorgen over huidveroudering. Tretinoïne wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of mensen met rosacea. Belangrijk om te weten als we het hebben over wat tretinoïne nog meer is: alleen verkrijgbaar op doktersrecept omdat het een sterke formule is. Dit in vergelijking met retinol, eveneens een krachtige vorm van vitamine A die je wel in vrij verkrijgbare huidverzorging waaronder die van SkinCeuticals kunt vinden. Tretinoïne kan tot eenmaal per dag (in de avond) worden gebruikt, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid. Het werkt goed samen met verschillende moisturizers (mede omdat de huid onder invloed van tretinoïne in het begin wat droger en schilferiger kan worden), maar je wil het niet gebruiken in combinatie met andere exfoliants zoals benzoylperoxide, glycolzuur en adstringerende middelen. Dit kan leiden tot uitdroging en irritatie. Om nog wat dieper in de materie te duiken: retinoïde is slechts een overkoepelende term voor vele vormen van vitamine A, waarvan tretinoïne en retinol twee bekende en populaire voorbeelden zijn. Deze vormen verschillen van elkaar door hun chemische en moleculaire structuur, en de receptoren die ze in de cel binden. Daardoor zijn de mogelijke bijwerkingen en uiteindelijke effecten iets anders. Zowel tretinoïde als retinol kunnen puistjes behandelen, maar ook zichtbare tekenen van veroudering behandelen waaronder fijne lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie en zonschade.

  Wanneer gebruik je tretinoïne?

  Tretinoïne is alleen verkrijgbaar wanneer het wordt voorgeschreven door jouw huisarts en/of dermatoloog. Het kan geschikt zijn in de strijd tegen acne en bij hardnekkige rimpels. Al kun je hiervoor ook beginnen bij retinol. Retinol komt dus uit dezelfde familie als tretinoïne, maar het is iets minder sterk. Tretinoïde, dat in gel- en crèmevorm wordt geleverd, is sterker dan vrij verkrijgbare retinol. Het werkt sneller, maar het kan ook wat agressiever aanvoelen voor de huid. Met retinol kun je dezelfde resultaten boeken, maar het duurt soms iets langer. Ook retinol kan in het begin wat schilferen van de huid op het gezicht opleveren, maar het is alsnog milder en zachter voor de huid. Van zowel tretinoïne als retinol is aangetoond dat het werkt op collageen, het bouwblokje voor een stevige en daardoor jeugdig ogende huid. Tretinoïne en het mildere (maar nog steeds krachtige) retinol zijn exfoliants, die ervoor zorgen dat dode huidcellen worden afgeworpen en er een nieuw velletje tevoorschijn komt. Daarom werkt het ook goed bij acne-symptomen zoals puistjes, dofheid en rimpels. Uiteindelijk is het daadwerkelijke verschil tussen retinol en tretinoïne erg klein. Retinol mag iets milder zijn, maar werkt alsnog zeer krachtig op de huid om onder meer huidveroudering gericht en op de lange termijn tegen te gaan.

  Wat is het verschil tussen tretinoïne en retinol?

  Retinol en tretinoïne zijn vergelijkbare ingrediënten met enkele belangrijke verschillen. Tretinoïne is net zoals retinol een retinoïde, maar in tegenstelling tot retinol is tretinoïne een concentratie van puur retinoïnezuur. Tretinoïne is alleen op recept verkrijgbaar. Raadpleeg je dermatoloog om te kijken of tretinoïne geschikt is voor jouw huidtype. Anders bieden producten met retinol als actief ingrediënt de minst irriterende en meest toegankelijke anti-aging oplossing die er momenteel is. Naast antioxidanten zoals vitamine C.

  Helpt tretinoïne tegen acne?

  Ja, tretinoïne kan worden ingezet bij acne. Jouw dermatoloog kan tretinoïne voorschrijven bij hevige acne, zoals bij cystische acne of hevige vormen van puistjes en onzuiverheden. Dit is wat je van tretinoïne op doktersrecept kunt verwachten bij acne:

  - Tretinoïne exfolieert;
  - Tretinoïne kalmeert ontstekingen;
  - Tretinoïne ontstopt poriën;
  - Tretinoïne gaat tekenen van huidveroudering tegen;
  - Tretinoïne is effectiever dan retinol, maar retinol werkt op de lange termijn op dezelfde manier.

  Helpt tretinoïne tegen rimpels?

  Ja, tretinoïne kan helpen bij rimpels. Dat werkt als volgt: de epidermis bestaat uit rijen huidcellen en bij blootstelling aan de zon worden die rijen cellen overhoopgehaald. Hiernaast hechten ze meer aan het huidoppervlak en nemen ze af in hun vermogen om te repliceren. Dat heeft rimpels als gevolg. Omgevingsfactoren, van zonlicht tot luchtvervuiling, beperken de productie van de proteïnen collageen en elastine. Dit zijn proteïnen die de huid zijn kracht, elastische structuur en het vermogen geven om terug te veren als deze wordt uitgerekt. Tretinoïne en retinol zijn exfolianten die een versnelde celomloop aanwakkeren. Tretinoïne irriteert opzettelijk de huid, waardoor de levensduur van huidcellen wordt verkort. Hierdoor kunnen nieuwe huidcellen hun plaats innemen en dat leidt tot een fris ogende huid. Tretinoïne (en retinol) dringt door in de buitenste keratinocyten van de epidermis waar het een reactie veroorzaakt om de dode oppervlakkige cellen te verwijderen. Vervolgens neemt ook bloedstroom in de huid toe en zo ook de snelheid van nieuwe epidermale celreplicatie en collageenorganisatie in de dermis. Dit proces zorgt voor een gezonder, minder gerimpeld uiterlijk.

  Kortom zorgt tretinoïne voor:
  - Minder fijne lijntjes en rimpels;
  - Minder ontstekingen gerelateerd aan acne;
  - Verminderde hyperpigmentatie;
  - Verbeterde textuur van de huid;
  - Verhoogde collageensynthese.

  Tretinoïne Creme vs Vitamine A Zuur Creme

  Vitamine A Zuur creme en tretinoïne crème zijn in feite een en hetzelfde. Vitamine A zuur crème (of tretinoïne gel) is een medische crème, die wordt ingezet bij diverse huidaandoeningen waaronder acne. Door de hoge concentratie werkzame stoffen is deze tretinoïne gel ofwel vitamine A zuur crème dus alleen op recept verkrijgbaar. De werkzame stof tretinoïne stimuleert onder meer de celdeling van de huid, en dat is voordelig bij een onzuivere en verouderende huid.

  De beste tretinoïne crèmes van SkinCeuticals

  Zoals gezegd, zijn tretinoïne crèmes alleen verkrijgbaar op recept. Maar in plaats van een tretinoïne crème kun je ook kiezen voor retinol in de strijd tegen zichtbare tekenen van acne en huidveroudering. SkinCeuticals was een pionier wat betreft retinol in huidverzorging, en tot op de dag van vandaag wordt het aangemerkt als een van de beste retinol-producten op de markt. De retinol crèmes van SkinCeuticals zijn verkrijgbaar in drie concentraties: retinol crème met een 0,3% retinolpercentage, een gemiddelde 0,5%-concentratie in de retinol crème en een hoog 1,0% retinol-percentage. De 1,0% retinol crème is nog steeds een van de sterkste retinol-crèmes op de markt zonder recept. Ook de Tripeptide R-Neck Repair crème van SkinCeuticals is geformuleerd met 0,2% puur retinol met langzame afgifte. Dit krachtige molecuul, retinol in 0,2%, ondersteunt celvernieuwing om de zichtbaarheid van fijne lijntjes, rimpels en verkleuring te verminderen. Bovendien pakt het onzuiverheden en de zichtbaarheid van grote, grove poriën aan.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer