Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat zijn peptiden en wat doet het voor de huid?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat zijn peptiden en wat doet het voor de huid?

  Peptiden zorgen voor een stevige en soepele huid. Wat peptiden precies zijn en hoe het werkt? SkinCeuticals legt het je uit.

  Peptiden zijn een heel andere klasse ingrediënten dan actieve stoffen zoals antioxidant vitamine C, exfoliant retinol of foliumzuur of de intensief hydraterende stof hyaluronzuur. Peptiden vallen in een heel eigen klasse ingrediënten. Het zijn meer eiwitten, en die kunnen veel betekenen voor je huid zeker naarmate deze veroudert. In dit artikel leggen we uit wat peptiden precies zijn, wat ze doen voor de huid en hoe je peptiden het beste kunt opnemen in je dagelijkse verzorgingsroutine.

  Wat is het precies?

  Peptiden zijn korte ketens van aminozuren en de bouwstenen van eiwitten (zoals collageen, elastine en keratine, die verantwoordelijk zijn voor textuur, teint, elasticiteit en stevigheid), cruciaal voor de functie en het uiterlijk van de huid. Peptiden komen van nature in het lichaam voor. Er bestaan honderden verschillende peptiden, die allemaal zijn gemaakt van verschillende combinaties van aminozuren.

  Wat doen peptiden?

  Het voordeel van peptiden is dat ze huidveroudering tegengaan. Peptiden in huidverzorging kan namelijk extra collageen helpen aanmaken. Die mogelijkheid bestaat omdat de huid een receptor voor peptiden heeft. Een huidspecialist zou receptoren uitleggen als een soort ‘slot’ in je huid. Receptoren zitten aan de buitenkant van een huidcel waarmee het peptide verbinding maakt. Beschouw hierbij peptiden als de sleutel en de receptoren in onze huid als een slot. De peptide gaat bij het aanbrengen op de huid in het slot, draait zich om en wordt toegelaten door de cel. De receptor is in deze bij wijze van spreken een toegangspoort, die ontvankelijk is voor peptiden omdat het voordelig is voor de huid. Wanneer peptiden plaatselijk worden aangebracht (dus bijvoorbeeld via een crème) fungeren ze als berichtenagenten voor de huid, waardoor deze in de ‘verjongingsmodus’ raakt.

  Peptiden werken dus anti-aging. Ze kunnen het lichaam stimuleren om collageen en elastine aan te maken, twee eiwitten die betrokken zijn bij het behoud van de structuur van de huid, waardoor ze een stevig, vol en glad uiterlijk krijgen. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen en elastine die door het lichaam wordt geproduceerd geleidelijk af. Door peptiden consequent op de huid aan te brengen middels huidverzorging kan de productie sneller worden gestimuleerd dan anders.

  Hoe gebruik je peptiden voor een betere huid?

  Kies allereerst de juiste peptide voor jouw huid. Verschillende soorten peptiden hebben verschillende effecten op de huid. Peptiden vallen grofweg in vier brede categorieën: signaal, drager, enzymremmer en neurotransmitter. En elk van de typen in deze categorieën werkt op verschillende manieren op de huid. Veel producten combineren ook meerdere peptiden in één formule. Signaalpeptiden stimuleren het lichaam om meer collageen en elastine aan te maken; dragerpeptiden kunnen helpen bij wondgenezing; enzymremmerpeptiden worden op de markt gebracht als middel om de afbraak van collageen te verminderen; en van neurotransmitterpeptiden wordt gezegd dat het lijntjes en rimpels gladstrijkt.

  Er is veel recent onderzoek dat aantoont dat sommige peptiden (drager en signaal) losse huid kunnen verstevigen, de huidbarrière kunnen herstellen, stevigheid, elasticiteit en helderheid kunnen verbeteren, ruwheid kunnen gladstrijken en rimpels kunnen verzachten. Peptiden op zichzelf zullen een huidprobleem niet volledig aanpakken, maar in combinatie met andere effectieve ingrediënten kunnen ze de huid een gladder, voller uiterlijk geven.
   
  Het gebruik van peptiden geeft een zeer laag risico op irritatie, maar het loont om op de hoogte te zijn van de andere ingrediënten waarmee ze worden gecombineerd. Als dat een antioxidantbestanddeel is, zoals niacinamide, of een bevochtigingsmiddel, zoals hyaluronzuur, is het onwaarschijnlijk dat ze irriteren en zijn ze geschikt voor alle huidtypes. Wanneer gecombineerd met actieve stoffen die de neiging hebben om de huid te irriteren (denk aan AHA's en retinoïden) is de formule mogelijk niet geschikt voor een gevoelige of reactieve huid.
   
  Als je een peptideserum kiest, breng het dan aan na de reiniging en vóór het hydrateren. Kies je voor een vochtinbrengende crème met peptiden zorg er dan voor dat het serum dat je ervoor gebruikt (als je er al een gebruikt) geen intensieve, werkzame stof zoals retinol bevat als je een gevoelige ofwel reactieve huid hebt.

  De volgende effectieve SkinCeuticals producten bevatten peptiden:

  - SkinCeuticals Tripeptide-R Neck Repair
  Speciaal voor de halslijn, die ook veroudering kan verraden tenzij goed verzorgd, biedt deze crème 2,5% verstevigend tri-peptideconcentraat: een mix van krachtige peptiden die fijne lijntjes helpt verminderen en de stevigheid helpt verbeteren. Met ook 0,2% pure retinol.

  - SkinCeuticals Redness Neutralizer
  Deze lichtgewicht formule combineert biomimetische peptiden en botanische verzachtende ingrediënten om de effecten van omgevingsfactoren te bestrijden die kunnen leiden tot roodheid en blozen, maar ook tot een branderig gevoel en ongemak.

  - SkinCeuticals Metacell Renewall B3
  Deze formule, Metacell Renewal B3, is ontworpen om de zichtbare tekenen van fotoveroudering aan te pakken, te herstellen en te voorkomen. Een concentratie van 5% niacinamide vermindert hyperpigmentatie, terwijl peptiden en glycerine de huid verstevigen en expressielijnen en diepe rimpels gladstrijken.

  - SkinCeuticals Phyto Corrective Mask
  Dit masker werkt koelend om onmiddellijke verlichting te bieden aan een gestreste, gevoelige huid – ook nadat je een intensieve huidbehandeling hebt ondergaan. De dipeptiden in dit product verminderen de warmtegevoeligheid en zorgen voor een onmiddellijk kalmerend effect.
   
  - SkinCeuticals A.G.E. Eye Complex
  Deze oogbehandeling biedt zowel onmiddellijke als langdurige anti-verouderingsvoordelen voor het gebied rond de ogen. Met een complex van flavonoïden en synergetische peptiden: deze unieke combinatie van ingrediënten helpt het verschijnen van donkere kringen en wallen onder de ogen te verminderen, terwijl het de uitstraling van stevigheid en een egale teint rond de ogen versterkt.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer