Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Alles wat je moet weten over moedervlekken
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Alles wat je moet weten over moedervlekken

  Moedervlekken zijn heel natuurlijk, maar let op verandering in kleur of vorm met behulp van de ABCDE-check. Lees hier hoe moedervlekken te behandelen en verwijderen.

  Moedervlekken


  Een moedervlek (vlekje waar je doorgaans mee wordt geboren) kan volstrekt onschuldig zijn, maar ook reden tot zorgen. Sommige moedervlekken hebben namelijk de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot melanomen ofwel huidkanker. Dit is duidelijk zicht- en voelbaar via de ABCDE-methode die we verderop in dit verhaal toelichten. Denk aan een moedervlek die jeukt of in een vreemde kleur, zoals een rode moedervlek of een moedervlek die bloedt.Een nieuwe moedervlek kan voorkomen door overmatige blootstelling aan de zon maar dat hoeft nog geen reden tot zorgen te zijn. Een zogenaamde halo naevus is een verder normaal moedervlekje met een witte ring ofwel ‘halo’ eromheen. De centrale donkerbruine naevus vervaagt van donkerbruin naar lichtbruin tot roze en verdwijnt uiteindelijk volledig. Dit is er ook eentje die niet kwaadaardig is. Lees hier alles over moedervlekken, en hoe desgewenst moedervlekken te laten verwijderen.

  Wat zijn moedervlekken?

  Moedervlekken zijn een veelvoorkomend type huidgroei. Ze verschijnen vaak als kleine, donkerbruine vlekjes en worden veroorzaakt door clusters van gepigmenteerde cellen. Moedervlekken verschijnen over het algemeen tijdens de kindertijd en adolescentie. De meeste mensen met een lichte huidskleur hebben tien tot veertig moedervlekken, waarvan sommigen na verloop van tijd van uiterlijk kunnen veranderen of vervagen.

  Hoe ontstaan moedervlekken?

  De exacte oorzaak van moedervlekken (en daarbij ook huidkanker) is momenteel onbekend, hoewel studies aangeven dat genetica en blootstelling aan de zon sleutelfactoren lijken te zijn. Veel dermatologen zijn het hiermee eens. Moedervlekken vormen zich op dezelfde manier als je haar en andere delen van je lichaam, op basis van de routekaart die je genen voor je geboorte hebben uitgestippeld. Soms kun je onder invloed van herhaalde blootstelling aan de zon nieuwe moedervlekken krijgen. Is een van de volgende factoren op jou van toepassing dan heb je een verhoogd risico op de vorming van moedervlekken (dit omvat zowel goedaardige, niet-gevaarlijke moedervlekken als de vorming van een gevaarlijke huidkanker, met als zichtbaar teken een melanoom):

  • Als je herhaaldelijk bent verbrand in het verleden
  • Als je eens of meerdere keren ernstig bent verbrand met blaarvorming
  • Als je een lichte huid en ogen hebt, van nature blond of roodharig bent
  • Als je gemakkelijk sproetjes krijgt en je huid nooit echt bruint
  • Als je naar de zonnebank gaat (of veel bent gegaan in het verleden)
  • Als je dicht bij de evenaar of op grote hoogte woont
  • Als je al vijftig of meer ‘gewone’ moedervlekken hebt of als je een of meer ‘ongewone’ moedervlekken hebt (te checken met de ABCDE-methode) Of je nu wel of niet aan een deze karakteristieken voldoet, iedereen kan moedervlekken en huidkanker ontwikkelen. Voor de gezondheid van je lichaam is het zaak zoveel mogelijk uit de zon te blijven en je dagelijks in te smeren met zonnebrand. Bij uitstek eentje die breedspectrum is.

  Kwaadaardige moedervlek herkennen

  Een normale moedervlek oogt meestal als een gelijkmatig gekleurde bruine of zwarte vlek op de huid. Zowel plat of verhoogd, rond of ovaal van vorm. Moedervlekken zijn over het algemeen minder dan 6 millimeter breed (ongeveer de breedte van een gummetje). Boven die 6 millimeter kan die dikke moedervlek duiden op een kwaadaardig melanoom. Houd dit in de gaten. Moedervlekken zelf zijn niet kankerverwekkend, maar moedervlekken met bepaalde eigenschappen (waaronder dus een opvallend groot formaat) hebben de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot gevaarlijke huidkankers zoals melanomen. Ongebruikelijke ofwel atypische moedervlekken worden zo beschreven om moedervlekken aan te duiden die kunnen transformeren tot melanoom. Zodra kankercellen aanwezig zijn, is het niet langer een ‘moedervlek’ maar huidkanker. Let op onderstaande (de ABCDE-regel) om jezelf ervan te verzekeren dat je moedervlekken niet potentieel kwaadaardig zijn. Het is belangrijk om je moedervlekken (eventueel met behulp van een spiegel of je partner) regelmatig te controleren.

  De kleur of vorm van de moedervlek is veranderd

  A = asymmetrie. Let op moedervlekken die onregelmatig of asymmetrisch in vorm zijn. Dit kan het eerste teken aan de wand zijn.

  Moedervlek met een opvallende rand

  B = Border. Moedervlekken met een onregelmatig gekerfde of geschulpte rand hebben negen van de tien keer het kenmerk van een melanoom.

  Groeiende moedervlekken

  D = Diameter. Controleer nieuwe moedervlekken die groter zijn dan 6 millimeter. En hierna E = Evolving. Verandert je moedervlek naarmate de tijd versterkt? Als je moedervlek groeit in formaat of verandert van kleur of vorm dan is het belangrijk deze te laten checken bij de huisarts. Een moedervlek kan verhoogd zijn, maar het hoort ook geen korstje te hebben.

  Een jeukende of pijnlijke moedervlek

  Als je moedervlek ineens flink gaat jeuken of pijn doet (evolueert, dus die jeuk of pijn is een nieuw verschijnsel bij je moedervlek) zoek dan gelijk hulp. Dit duidt op een onrustige moedervlek.

  Bloedende moedervlekken

  Een moedervlek kan bloeden als je huid bijvoorbeeld op precies die plek wordt geraakt door een scherp object. Hoewel dit pijn kan doen, hoef je je hier meestal geen zorgen om te maken. In zeldzame gevallen bloedt een moedervlek zonder duidelijke reden, en dit kan wel een teken zijn van huidkanker. Een ontstoken moedervlek betekent ook dat er meer aan de hand is.

  Moedervlekken verwijderen

  Zelf een moedervlek verwijderen is geen optie, hier heb je de hulp van een professional bij nodig. Als is bevestigd dat een moedervlek niet atypisch is of duidt op huidkanker, is het toch absoluut mogelijk deze te laten behandelen als je er last van hebt. In deze gevallen wordt de moedervlek meestal met een laser behandeld. Voor een ‘typische’ moedervlek zal jouw dermatoloog eerst bevestigen dat het een normale moedervlek betreft die geen risico's met zich meebrengt. Na die vaststelling wordt je verdoofd en behandeld met een cosmetische laser om de moedervlek op te lichten. Hier is geen medische reden voor nodig. Naast een laserbehandeling is ook een een shave-excisie een optie om de moedervlek te verwijderen. Hierbij wordt de moedervlek afgeschaafd waarbij het ontstane wondje licht wordt aangestipt met een bloedstollend middel of dicht gebrand. Beide behandelingen zullen een licht littekentje achterlaten. Onthoud dat genetica en blootstelling aan de zon tot moedervlekken leiden. Moedervlekken (waarmee je doorgaans wordt geboren) kunnen niet worden voorkomen. De ontwikkeling van nieuwe moedervlekken of melanomen kunnen echter wel aanzienlijk verminderen door de juiste bescherming tegen de zon te gebruiken. Draag dagelijks een beschermingsfactor van minimaal 30 en vergeet niet om elke twee uur (of onmiddellijk na zweten of zwemmen) de zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. Vermijd zoveel mogelijk de zon, vooral op dagen met een hoge UV-index. UV-werende kleding, accessoires en een parasol kunnen ook bescherming bieden. Investeer in ieder geval in goede zonbescherming, zoals SkinCeuticals hoogwaardige, breedspectrum Ultra Facial UV Defense SPF 50.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer