Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat is hyperpigmentatie en wat kan je eraan doen?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat is hyperpigmentatie en wat kan je eraan doen?

  Hyperpigmentatie ofwel vlekken in het gezicht zijn een van die huidproblemen die veel voorkomen. Soms kan hyperpigmenatie ook ineens op voorhoofd, wangen of kin verschijnen. Helaas ruimt de huid hyperpigmentatie niet uit zichzelf op en zal je teint niet zomaar terugkeren naar een egale huidskleur. Postinflammatoire hyperpigmentatie kan ook voorkomen na trauma aan de huid, bijvoorbeeld na een puistje. Daarom kunnen mensen met acne ook sneller last krijgen van verkleurde plekjes. Mensen met een donkere huid zijn vatbaarder voor hyperpigmentatie. Pigmentvlekken ontstaan sneller op een donkere huid, want hoe meer melanine in de huid hoe groter de kans op hyperpigmentatie an sich. Wat is hyperpigmentatie en waardoor worden pigmentvlekken veroorzaakt, daar gaan we in dit artikel dieper op in. Hyperpigmentatie behandelen kan wat tijd en moeite kosten. Sommige hyperpigmentatie, bijvoorbeeld nadat je een grote pukkel hebt uitgeknepen, zal langzaam vervagen en dit kan zelfs maanden duren. Door UV-opgewekte vlekken hebben de juiste ingrediënten nodig voordat het vervaagd. Een combinatie van procedures thuis en bij een huidexpert in de kliniek zorgen er bij de meeste mensen voor dat pigmentvlekken helemaal verdwijnen.

  Wat is hyperpigmentatie?

  Hyperpigmentatie is een veel voorkomende huidaandoening die alle huidtypes en alle leeftijden kan treffen. Vlekken door hyperpigmentatie zijn donkerder dan je normale huidskleur. Het zal vaak verschijnen als bruine vlekken, die niet al te veel verschillen van grote sproeten. Er zijn twee classificaties: gelokaliseerd of diffuus. Dit betekent dat het verschijnt als een groter gebied (gelokaliseerd) of in kleine vlekken op de huid (diffuus) met veranderde pigmentatie.

  Wat veroorzaakt hyperpigmentatie, ofwel vlekken in het gezicht?

  Meestal worden de vlekken in het gezicht (diffuse hyperpigmentatie) veroorzaakt door systemische aandoeningen, zoals auto-immuunziekten of stofwisselingsstoornissen waaronder vitamine B12 of foliumzuurtekort. Aan de andere kant wordt lokale hyperpigmentatie meestal opgewekt door een directe verwonding of ontsteking van de huid. Die lokale hyperpigmentatie is het meest voorkomende type, gezien bij de dermatoloog of huidexpert. Alles dat een ontsteking in de huid veroorzaakt (zoals acne) kan mogelijk een signaal sturen naar onze melanocyten. Dit zijn de cellen die bruine pigmentkorrels produceren als onderdeel van een immuunrespons. Deze ontsteking kan worden veroorzaakt door UV-schade, acne-symptomen zoals puistjes, chemicaliën op de huid en zelfs hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van de anticonceptiepil. Instabiliteit van melanocyten is daarbij de belangrijkste reden hoe vlekken in het gezicht door hyperpigmentatie kan ontstaan. Deze pigment-producerende cellen kunnen hyperactief worden als ze worden geactiveerd en produceren vervolgens te veel melanine, wat leidt tot hyperpigmentatie en zonnevlekken.

  Hyperpigmentatie behandelingen

  Pigmentvlekken verwijderen op een donkere of lichte huid, dat is mogelijk met de juiste producten. Los van hyperpigmentatie crème, is de belangrijkste hyperpigmentatie behandeling eigenlijk voorkomen. Daarmee valt en staat het succes van jouw behandeling tegen pigmentvlekken. Kies een zonnebrandcrème met minstens SPF30 en volledige breedspectrumbescherming. Door je huid te beschermen zullen ook bestaande pigmentvlekken sneller vervagen. Draag hiernaast UV-werende kleding zoals hoedjes.

  Een goede hyperpigmentatie crème is er hiernaast een met retinol ofwel vitamine A. Een dagelijkse dosis vitamine A (retinol) in een concentratie van desgewenst 0.3% retinol, een gemiddelde 0.5% retinol of hoge 1.0% retinol werkt goed tegen de meeste vlekken. Retinol van SkinCeuticals vermindert ook celbeschadiging, stimuleert herstel en vermindert pigmentatie. Het heeft een melanocyt-stabiliserend en melanine-afbraakeffect. Zoek naar nachtcrème of serumformules die retinol bevatten in een ondoorzichtige verpakking. Het verminderen van pigment dat al aanwezig is in de huid kan het beste worden bewerkstelligd met een combinatie van peelings bij een huidexpert en een huidverzorgingsroutine met retinol. Een andere crème tegen hyperpigmentatie is een nachtelijke glycolzuurcrème voor een egale, stralende huid.

  Zoek ten slotte naar huidverzorgingsformules met ingrediënten die de donkere vlekken oplichten. Zoals Advanced Pigment Corrector met verschillende zuren zoals salicylzuur. Of een krachtige dosis pure vitamine C (l-ascorbinezuur) dat de teint op natuurlijke wijze helpt egaliseren. SkinCeuticals’ Phloretin CF is een  geliefd serums dat helpt bij het verminderen van pigmentatie. Bestanddelen zoals niacinamide helpen ook doeltreffend tegen vlekken. Niacinamide is bijvoorbeeld een hoofdingrediënt in het Discoloration Defense Serum.

  Hyperpigmentatie en acne

  Hyperpigmentatie en acne zijn bij veel mensen met een onzuivere huid helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hyperpigmentatie door acne ontstaat wanneer er een donkere plek overblijft nadat een puistje is verdwenen. Dit noemen we wel een restlitteken. Mensen met een donkere huidskleur lopen ook meer risico op het ontwikkelen van hyperpigmentatie littekens. Er verschijnen donkere vlekken als de huidcellen te veel melanine produceren.

  In dit geval van acne en hyperpigmentatie is wondverzorging belangrijk omdat genezingsgebieden zoals een opengekrabd puistje vatbaar zijn voor infecties en ontstekingen. Hierdoor verhoogt de kans op hyperpigmentatie nadat de onzuiverheid is verdwenen. Daarom wil je bij acne en mogelijke restlittekentjes de huid schoonmaken met een zachte reiniger en niet aan de restjes (korsten of oude littekens door puistjes) zitten of het verder irriteren met een harde reiniger. Kies liever voor SkinCeuticals’ Simply Clean.

  Milde chemische exfolianten kunnen ook de snelheid van huidcelvernieuwing aanwakkeren, waardoor hyperpigmentatie na een acne-plekje wordt vervangen door nieuwe huidcellen. Hierbij kan Blemish + Age Defense Serum helpen. Terwijl ontstekingsremmend serum Phyto Corrective de geïrriteerde of probleemhuid kalmeert en tegelijkertijd donkere vlekjes tegengaat.

  Natuurlijk kun je met een gekwalificeerde huidexpert andere opties bespreken. Verlichtende crèmes op recept (inclusief die met kojinezuur en hydrochinon) zijn ideaal voor hardnekkige donkere vlekken. Terwijl diepere chemische peelings kunnen worden uitgevoerd om vlekken op te heffen en te helpen bij langdurige hyperpigmentatie. Ten slotte kunnen onder bepaalde omstandigheden ook lasers met succes worden gebruikt om hyperpigmentatie te behandelen. Een laserbehandeling tegen hyperpigmentatie is echter iets riskanter, aangezien de laser zelf pigmentcellen kan stimuleren die niet effectief vernietigd worden door de behandeling. Kies daarom voor een huidexpert die ervaren is en je bij een hyperpigmentatie behandeling goed kan adviseren.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer