Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Hyperpigmentatie door acne: wat kun je doen?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Hyperpigmentatie door acne: wat kun je doen?

  Huidspecialisten schatten dat elk puistje een kans van zes procent heeft om in een permanent litteken te veranderen. Dat percentage valt mee, wat veel vaker voorkomt: hyperpigmentatie door acne. Dat zijn donkere vlekken die achterblijven na een ontsteking. Daarom gaan hyperpigmentatie en acne regelmatig hand in hand.

  Hyperpigmentatie houdt langer aan dan het oorspronkelijke puistje en het kan enkele maanden duren voordat ze vervagen. Hyperpigmentatie door acne wordt ook wel 'pseudo-littekenvorming' genoemd, omdat het de follikel niet echt beschadigt. Die donkere vlekken kunnen esthetisch onwenselijk zijn, maar ze zijn in feite volkomen ongevaarlijk en heel gewoon. Net zoals moedervlekken, sproeten en simpelweg huidskleur. Het is onderdeel van je huid. Toch kan het zijn dat je hyperpigmentatie liever kwijt bent.

  Lees hieronder waarom je hyperpigmentatie door acne krijgt en wat hieraan te doen.

  Wat is hyperpigmentatie?

  Hyperpigmentatie door acne is verkleuring van de huid die volgt op een ontstekingswond zoals een puistje. Het is de natuurlijke reactie van de huid op ontstekingen.

  Post-inflammatoire hyperpigmentatie ziet er meestal uit als een vlak gebied met verkleuring op de huid. De kleur kan variëren van wit, roze, rood, paars, bruin of zwart, afhankelijk van je huidskleur en de diepte van de verkleuring.

  Hyperpigmentatie door acne kan zich bij alle huidtypes ontwikkelen, maar het is meestal ernstiger en langduriger voor mensen met een medium tot donkere huidskleur. Tot slot treft hyperpigmentatie na het helen van een puistje zowel mannen als vrouwen in gelijke mate.

  Hyperpigmentatie door acne: hoe kan dat?

  Hyperpigmentatie door acne ontstaat dus wanneer een wond of irritatie, zoals een schaafwond, uitslag of puistje, ervoor zorgt dat de huid ontstoken raakt. Naarmate de huid geneest, produceert deze een teveel aan melanine. Melanine is een eiwit in de huid dat de huid haar kleur geeft. Het is de overtollige melanine die de huid donkerder van kleur maakt. Deze verkleuring blijft bestaan, zelfs nadat de wond volledig is genezen.

  De meeste mensen met acne hebben een zekere mate van hyperpigmentatie nadat een puistje is verdwenen. Het zijn niet alleen de grote puistjes die deze hyperpigmentatie veroorzaken: hyperpigmentatie kan zelfs na relatief kleine puistjes en papels ontstaan. Hoewel hoe meer ontstoken een uitbraak van acne is, hoe groter en donkerder de pigmentatieplek nadien zal zijn.

  Een puistje uitknijpen vergroot de kans op het ontwikkelen van hyperpigmentatie, simpelweg omdat je de ontsteking verhoogt. Er zijn andere oorzaken van hyperpigmentatie, waaronder een verbrande huid, chemische peelings, dermabrasie en laserresurfacing. Zorg er bij dit soort behandelingen daarom voor dat je naar een gekwalificeerd huidspecialist gaat.

  Hyperpigmentatie op de bovenlip

  De huid rondom je mond, bij de bovenlip, kan donkerder worden door hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is in feite de overmatige productie van melanine in bepaalde delen van de huid, waardoor die plekken donkerder worden dan de rest van je huid.

  Hyperpigmentatie op de bovenlip kan mensen van alle leeftijden en verschillende huidtypes treffen. Pigmentatie van het gebied rond de mond, op specifiek de bovenlip, omvat meestal zonnevlekken en melasma. Melasma, ook bekend als chloasma, treft doorgaans zwangere vrouwen als gevolg van hormonale veranderingen. Hyperpigmentatie op de bovenlip ontstaat dus niet zo vaak door acne, tenzij je hier vaak puistjes hebt.

  Gaat hyperpigmentatie vanzelf weg?

  Gelukkig kan hyperpigmentatie na verloop van tijd vanzelf weggaan, zelfs zonder behandeling. Toch zal hyperpigmentatie niet direct vanzelf weggaan; het kan drie tot vierentwintig maanden duren voordat pigmentvlekken onder invloed van acne en dus huidontstekingen volledig vervagen. In sommige gevallen kan het zelfs langer duren. Hoelang het precies duurt voordat hyperpigmentatie vervaagt, hangt af van hoe donker de vlek is vergeleken met de omringende huid. Hoe groter het contrast tussen het gepigmenteerde plekje en je natuurlijke huidskleur, hoe langer het zal duren voordat deze helemaal is vervaagd. Hyperpigmentatie verdwijnt dus niet altijd vanzelf. In sommige gevallen is het min of meer permanent.

  Er zijn wel behandelingen die kunnen helpen. Sommige behandelingen zullen donkere vlekken misschien niet helemaal uitwissen, maar ze in ieder geval aanzienlijk lichter maken. Dergelijke behandelingen (waar we in de volgende paragraaf verder op ingaan) kunnen ook helpen de vervagingstijd te versnellen.

  Hyperpigmentatie behandeling

  Er zijn een aantal hyperpigmentatie behandelingen die zeer effectief zijn. Maar let voordat je overgaat op een hyperpigmentatie behandeling (specifiek veroorzaakt door acne) op het volgende:

  - Zorg dat je acne onder controle is
  Anders zal elk nieuw puistje een nieuwe donkere vlek kunnen veroorzaken. Vrij verkrijgbare acneproducten van SkinCeuticals zijn effectief voor de behandeling van milde tot medium acne. Meer hardnekkige of ernstige puistjes dienen te worden behandeld met voorgeschreven acnemedicijnen als je echt verbetering wilt zien.

  - Gebruik elke dag zonnebrandcrème
  De zon kan de hyperpigmentatie nog donkerder maken en de vervagingstijd zelfs verlengen. Bovendien kunnen veel hyperpigmentatie-behandelingen (en ook veel acnebehandelingen) je huid gevoeliger maken voor de zon. De zonnebrandmiddelen van SkinCeuticals zijn ook geschikt voor een huid die snel last heeft van puistjes.

  Verder kun je voor een hyperpigmentatie behandeling kiezen met de juiste ingrediënten:

  - Retinoïde
  Topische retinoïden worden vaak voorgeschreven om acne te behandelen. Retinoïden helpen acne te bannen door de celvernieuwing te versnellen. Deze snelle afschilfering kan hyperpigmentatie ook helpen vervagen. Retinoïde crèmes omvatten Retin-A (tretinoïne) en Retin-A Micro, Tazorac (tazaroteen) en Differin (adapaleen). Het gegeven dat ze post-inflammatoire hyperpigmentatie verminderen terwijl ze acne behandelen, is een bijkomend voordeel. Met uitzondering van Differin zijn deze medicijnen alleen op recept verkrijgbaar. Het duurt wel enkele weken tot maanden voordat je resultaat ziet. Pas op voor overmatige droogheid, roodheid en irritatie. Dit kan hyperpigmentatie an sich activeren.

  - Alfahydroxyzuren
  Alfahydroxyzuren, en dan vooral glycolzuur, zijn een goed startpunt voor de behandeling van hyperpigmentatie door acne. Deze AHA’s helpen het natuurlijke exfoliatieproces van de huid te versnellen, wat het uiterlijk van pigmentvlekken kan helpen verbeteren. Je vindt dit ingrediënt in SkinCeuticals’ Glycolic 10 Renew Overnight met 10% glycolzuurwaarde. Zo’n leave-on-behandeling geeft betere resultaten dan afwasproducten zoals reinigingsmiddelen.

  - Salicylzuur
  Salicylzuur is ook een pigmentatiebestrijder. Niet alleen vanwege het exfoliërende effect, maar ook vanwege het vermogen om de vorming van melanine te remmen met een laag risico op irritatie. Het kan ook goed worden gebruikt op mensen met een donkere huid met zon- en ouderdomsvlekken en andere hyperpigmentatie. SkinCeuticals’ Advanced Pigment Corrector drie verschillende zuren waaronder salicylzuur voor het oplichten van pigment.

  - Niacinamide
  Ook van niacinamide, de actieve vorm van niacine (vitamine B3), is in klinische onderzoeken aangetoond dat het hyperpigmentatie vermindert door de afzetting van melanine in de huid te voorkomen. SkinCeuticals’ Discoloration Defense Serum bevat 5% niacinamide en helpt vooral ook bij het voorkomen van hyperpigmentatie.

  - Phloretin
  De mix van phloretin, pure vitamine C en ferulazuur in SkinCeuticals’ Phloretin CF verbetert de zichtbaarheid van hyperpigmentatie (door onder meer accne), fijne lijntjes en een ongelijkmatige teint. Phloretin in het bijzonder neutraliseert schadelijke vrije radicalen, verbetert de celvernieuwing en verlicht tekenen van verkleuring.

  - Behandeling bij een huidspecialist
  Hardnekkige gevallen van hyperpigmentatie door acne kunnen professioneel worden behandeld bij een huidspecialist. Behandelopties zijn verschillende chemische peelings, lasers, micronaaldbehandeling en microdermabrasie. Maar één behandeling is niet genoeg om hyperpigmentatie te verminderen. Je hebt meestal een reeks behandelingen nodig met een tussenpoos van twee tot vier weken (afhankelijk van de uitgevoerde behandeling). Je huidspecialist kan je helpen bepalen welke van deze behandelingen het meest effectief voor jouw huid kan zijn.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer