Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Hormonale acne: oorzaken en oplossingen
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Hormonale acne: oorzaken en oplossingen

  Er wordt vaak gedacht dat acne alleen een tienerprobleem is, maar niets is minder waar. Hormonale acne bij volwassenen komt veel voor. Dat kunnen huidspecialisten beamen. Hormonale puistjes zijn bovendien vaak nog iets intenser dan het klassieke puistje, bijvoorbeeld omdat ze onderhuids liggen. Terwijl uitknijpen weinig doet. Dat is dus ook niet de beste oplossing als je je afvraagt wat te doen bij hormonale acne.

  Hormonale acne presenteert zich meestal als pijnlijke papels en cysten onder het oppervlak en hormonale acne behandelen gaat het beste met een combinatie van lokale en orale therapieën. Dit soort inflammatoire acne kan littekens veroorzaken en daarom is het belangrijk om een oplossing te vinden voor hormonale acne. Zoek zo snel mogelijk een huidspecialist voor evaluatie en behandeling. In dit artikel lees je alles over hormonale acne en wat te doen met jouw huid.

  Wat is hormonale acne?

  De term ‘hormonale acne’ wordt gebruikt om volwassen acne bij vrouwen te beschrijven, omdat dit type een sterk hormonaal component heeft. Het komt meestal voor op volwassen leeftijd, zoals in de twintig, dertig of zelfs veertig. Hormonale acne treft zowel degenen die in hun tienerjaren cystische acne hadden als degenen die nog nauwelijks puistjes hebben gehad. 

  Hormonale acne is bijna altijd cystisch en inflammatoir van aard. Je ziet pijnlijke rode papels, puisten en diepe cysten op gezicht en lichaam. Het kan ook langdurige littekens veroorzaken (vooral als je ze probeert uit te knijpen, dus vermijd dit vooral!). In de mildste vorm presenteert hormonale acne zich met één of twee puistjes rondom de menstruatie, maar voor velen kan het de hele maand aanhouden. Het natuurlijk beloop van hormonale acne verschilt per persoon. Soms flakkert het een paar maanden op, bij anderen houdt het jaren achtereen

  Hormonale puistjes

  Hormonale puistjes volgen vaak een van de volgende scenario’s: je hebt nooit eerder een acne-gevoelige huid gehad en krijgt op volwassen leeftijd plotseling pijnlijke cysten en inflammatoire papels vooral rondom de kaaklijn. Of: je had acne als tiener en dat verdween vanzelf ofwel met isotretinoïnetherapie (best bekend als Accutane of Roaccuatene) maar op volwassen leeftijd kwamen die hormonale puistjes terug. Er zijn natuurlijk talloze variaties op deze scenario’s, maar de meeste mensen vallen in een van deze brede categorieën. 

  Ook opvallend aan hormonale puistjes is dat ze vaak op een specifiek deel van het lichaam voorkomen, vooral op de onderkant van het gezicht en het lichaam. Hormonale puistjes op de onderkant van de wangen, de kaaklijn, de kin, tussen de wenkbrauwen, op de rug, de borst en de schouders.

  Wat te doen tegen hormonale acne

  Als je je afvraagt wat te doen tegen hormonale acne dan is het eerst van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. Dat je zeker weet dat het inderdaad hormonale acne is. Een huidspecialist kan dit vaststellen en vervolgens de vraag beantwoorden: wat te doen tegen jouw hormonale acne? De volgende tekens geven ook aan dat het waarschijnlijk toch echt om hormonale acne gaat: 

  - Je acne is cyclisch, het komt dus steeds terug rondom de menstruatiecylus.
  - Je acne is pijnlijk met diepe cysten onder de huid en rode, pijnlijke papels en puisten onder het oppervlak.
  - Je rug is bezaaid met puistjes (inflammatoire papels en cysten) en andere onzuiverheden.
  - Je bent gestopt met het gebruik van orale anticonceptie (die hormonale acne kan onderdrukken).
  - Je bent overgestapt van orale anticonceptie naar een spiraaltje.
  - Je hebt overtollig gezichtshaar en ontstekingsacne (sommige mensen met hormonale acne hebben namelijk last van verhoogd testosteron).
  - Je hebt polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een klinisch hormonaal syndroom dat ook gepaard kan gaan met een verhoogde haargroei in het gezicht, vroeg dunner wordend haar aan de voorkant van je hoofdhuid, gewichtstoename en verhoogde glucosewaardes.
  - Je acne laait op door stress, want stress kan abnormale schommelingen in de hormoonspiegels en daardoor milde tot ernstige inflammatoire acne veroorzaken.

  Hormonale acne: oplossing

  Er zijn verscheidene oplossingen voor hormonale acne, die door een huidspecialist dienen te worden voorgeschreven. Het gaat dan om de volgende oplossingen die veel worden voorgeschreven en die jouw hormonale acne mogelijk kunnen onderdrukken: 

  - Spironolacton, een vorm van hormoonregulatie (waarbij testosteron-gerelateerde hormonen worden uitgebalanceerd) vooral bij cystische puistjes.
  - Oestrogeen-bevattende orale anticonceptiepillen.
  - Topische antibiotica zoals dapson, minocycline en clindamycine die een significant verschil kunnen maken in het aantal, de intensiteit en de persistentie van hormonale puistjes.
  - Benzoylperoxide op recept via de huidspecialist.  
  - Topische retinoïden (vitamine A) die helpen om de huid te exfoliëren, post-inflammatoire hyperpigmentatie te vervagen, puistjes, mee-eters en inflammatoire papels te voorkomen.

  SkinCeuticals is een voorloper op het gebied van vrij verkrijgbare retinol-producten. Met verschillende nachtcrèmes met retinol van Retinol 0.3 (geschikt voor beginners). De huid kan in het begin wat droger worden en gaan schilferen door het gebruik van retinol, maar dit betekent juist dat de retinol werkt en op den duur nemen deze bijwerkingen af.

  Hormonale acne behandelen

  Het is heel belangrijk om hormonale acne te behandelen, want het kan dus ook littekens veroorzaken die moeilijk verdwijnen. Maar begin bij het behandelen van hormonale acne bij de basis. Los van bekende middelen tegen acne zoals rozenbottelolie, tretinoïne (soms kan het wel helpen), spironolacton, anticonceptie, groene muntthee, veel water, geen suiker, geen zuivel, geen vlees, een tweewekelijkse peeling met glycolzuur, begint het allemaal bij de huid goed reinigen. 

  Hormonale puistjes kunnen specifiek zijn; door een toename van progesteron aan het begin van een hormonale cyclus kun je meer water vasthouden wat op zijn beurt de poriën onder druk zet en een smallere porievoering creëert. Tel daarbij extra testosteron vlak voor de menstruatie bij op, waardoor talg in feite dikker en overvloediger wordt. Dikkere talg, die door een smallere opening probeert te komen werkt hormonale puistjes in de hand. 

  Zorg dus voor een goede verzorgingsroutine. Begin met de Blemish + Age Cleanser, een exfoliërende gel met drie zuren om de poriën intensief te zuiveren, en sluit af met de Blemish + Age Toner. Glycolzuur is dus ook een doeltreffend ingrediënt tegen hormonale acne, dus je kunt eveneens afwisselen met een glycolzuur-reiniger, de Glycolic Renewal Cleanser met 8% glycolzuurwaarde en 1% fytinezuur. Het Blemish + Age Defense-serum is verrijkt met verschillende zuren (1.5% salicylzuur, 3.5% glycolzuur, 0.5% citroenzuur, 2% dicarbonzuur en 0.3% LHA) die de kans op puistjes en fijne lijntjes minimaliseert.


  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer