Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Hormonale acne op het gezicht en rug: oorzaken en oplossingen
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Hormonale acne op het gezicht en rug: oorzaken en oplossingen

  Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen hormonale acne en ouderwetse puistjes. Hormonale acne is intrinsiek verbonden met je hormonen. Typisch aan hormonale acne is dat het vaak op het gezicht en hiernaast op de rug voorkomt. De hormonen die dit type acne veroorzaken, hormonale acne op gezicht en rug, zijn fluctuaties van oestrogeen en progesteron, die beiden sterk variëren gedurende de maand van de menstruatiecyclus. Bovendien kan de verhouding van elk van deze hormonen tot elkaar ook de testosteronniveaus van vrouwen beïnvloeden. Dit kan ook de oorzaak zijn van hormonale acne op gezicht en rug zoals vaak voorkomt. Ten slotte kan cortisol, bekend als het stresshormoon, deze hormonen eveneens beïnvloeden.

  Er wordt aangenomen dat hormonale schommelingen, die bij vrouwen menstruatie-gerelateerd of cyclisch kunnen zijn, een verhoogde talgproductie in de talgklier veroorzaken. Dit is hoe huidspecialisten denken dat hormonale acne begint, hoewel de werkelijke oorzaak nog moet worden vastgesteld. Lees in dit artikel over hormonale acne en waarom het vooral op bepaalde plekken verschijnt.

  Hormonale acne in het gezicht

  Hormonale acne in het gezicht ziet er op een specifieke manier uit. Je kunt hormonale acne in het gezicht herkennen aan pijnlijke cysten, in plaats van mee-eters en puistjes die je gemakkelijk kunt uitdrukken. Deze pijnlijke cysten manifesteren zich als diepere bultjes die zich onder het huidoppervlak bevinden. Deze bultjes voelen meestal zacht aan omdat ze gedurende een periode van dagen of weken talg hebben verzameld die vervolgens een ontstekingsreactie veroorzaakt. De puistjes die gepaard gaan met hormonale acne hebben de neiging om keer op keer op dezelfde plaats op te duiken en chronisch te worden.

  Deze hormonale acne heeft een inflammatoir component en daarom vereisen ze ook een klinische benadering die van binnenuit begint in plaats van ze alleen lokaal te behandelen. Dat gezegd hebbende, blijft het heel belangrijk de huid ’s ochtends en ’s avonds goed te reinigen.

  Typisch aan hormonale acne is dat het voorkomt in je volwassen jaren. SkinCeuticals heeft hier een speciale lijn voor uitgebracht: Blemish + Age Defense. Beginnend met een exfoliërend Blemish + Age cleansing gel met verschillende zuren zoals glycolzuur en salicylzuur. Voor een complete reiniging sluit je hierna af met de Blemish + Age toner. Voor het corrigeren van hormonale acne helpt ook het Blemish + Age Defense serum doeltreffend om verstopte poriën, overtollig talg en hiernaast zichtbare tekenen van huidveroudering te verminderen.

  Hormonale acne: kaaklijn

  Een van de veelbetekenende tekenen van een hormonale uitbraak van puistjes is de locatie op het gezicht. Zie je ontstoken cysten aan de onderkant van je gezicht, vooral hormonale acne op je kin en kaaklijn, dan kun je er zeker van zijn dat het waarschijnlijk hormonaal is. Huidspecialisten weten niet precies waarom deze ‘baard van acne’ zo vaak voorkomt, vooral bij vrouwen. Het komt in ieder geval neer op een te hoge talgproductie die je poriën verstopt. Dit komt omdat deze overtollige hormonen in je lichaam de talgklieren stimuleren, waarvan velen zich rond je kin bevinden. Deze overtollige talgklieren maken je huid een uitstekende plek voor dit soort puistjes. Hoewel de kin en kaaklijn veel voorkomende plaatsen zijn voor hormonale acne, kunnen de opvallende cysten ook langs de zijkant van je gezicht of in je nek opduiken.

  Hormonale acne: kin

  Hormonale acne bevindt zich, zoals gezegd, dus ook vaak op de kin. Daar komt bij dat hormonale acne op de kin kan verergeren onder invloed van stress. Cortisol, het stresshormoon, kan ook al je andere hormonen aantasten, waardoor ze helemaal uit balans raken. Vrouwen die vatbaar zijn voor maandelijkse hormonale schommelingen en hiernaast perioden van acute stress ervaren, zullen sneller een hormonale uitbarsting krijgen met diepliggende puistjes ofwel hormonale acne op de kin.

  Puistjes op het voorhoofd door hormonen

  Vooral in de jongere jaren, tijdens de puberteit, kan hormonale acne in de T-zone verschijnen. Dit omvat je voorhoofd, neus en kin. Hormonale volwassen acne vormt zich meestal op het onderste deel van je gezicht. Dit omvat de onderkant van je wangen en rond je kaaklijn. Hormonen die puistjes op het voorhoofd kunnen veroorzaken: een stijging van testosteron dat een overmatige talgproductie van de talgklieren stimuleert. Wanneer dit talg wordt gecombineerd met vuil, bacteriën en dode huidcellen, resulteert dit uiteindelijk in verstopte poriën en acne.

  Puisten in de nek door hormonen

  Puistjes in de nek, dat is vaak ook een teken van hormonale acne. Onder invloed van veranderende hormonen in het (vrouwen)lichaam duiken puistjes specifiek in de nek op. Hormonale acne manifesteert zich vaak in een cyclisch patroon, net als de menstruatiecyclus van vrouwen. Dit geldt zelfs bij postmenopauzale vrouwen, omdat deze vrouwen nog steeds maandelijkse fluctuaties in hun oestrogeen- en progesteronspiegels ervaren – zij het lager dan premenopauzale vrouwen. Hormonale puistjes hebben de neiging om ook elke maand op dezelfde plek op het gezicht of lichaam op te duiken, zoals bijvoorbeeld in de nek. Dit kan het gevolg zijn van een reeds vergrote porie door een eerder puistje. Dit kan van persoon tot persoon en van porie tot porie verschillen.

  Puisten op de rug door hormonen

  Puisten op de rug kunnen zeker worden veroorzaakt door hormonen. Het gaat dan waarschijnlijk om overmatige testosteron- en cortisolspiegels die beiden kunnen leiden tot een toename van acne en rugacne. Dit komt omdat ze bijdragen aan de productie van talg, dat wordt geproduceerd door klieren in de poriën van je huid. Sebum (talg) is ontworpen om dode huidcellen uit de haarzakjes te verwijderen. Bij te veel sebum onder invloed van hormonen kunnen er ook puisten op de rug ontstaan. Je kunt een exfoliërende cleanser, zoals de Glycolic Renewal Cleanser, op je rug gebruiken tijdens het douchen.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer