Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Hoe suikers en glycatie in de huid veroudering veroorzaken
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Hoe suikers en glycatie in de huid veroudering veroorzaken

  Versuikering ofwel glycatie van de huid werken vroegtijdige, zichtbare huidveroudering in de hand. Dit valt niet geheel te voorkomen, maar de vorming van AGE’s (als resultaat van glycatie in het lichaam) kan wel worden geremd.

  De wetenschap legt het zo uit: suikermoleculen in je systeem bombarderen de lichaamscellen als een meteorenregen; ze klampen zich aan vetten en eiwitten in een proces dat bekend staat als glycatie. Dit vormt geavanceerde glycatie-eindproducten (vaak afgekort tot AGE's), die ervoor zorgen dat eiwitvezels stijf en misvormd raken.

  De eiwitten in de huid die het meest vatbaar zijn voor glycatie zijn dezelfde die een jeugdige huid zo mooi vol en veerkrachtig maken: collageen en elastine. Wanneer die eiwitten zich aansluiten bij afvallige suikers, raken ze verkleurt, zwak en minder soepel. Dit zie je uiteindelijk terug in de huid als rimpels, verslapping en een doffe uitstraling. De aanwezigheid van AGE's maakt de teint ook kwetsbaarder voor agressoren zoals UV-licht en sigarettenrook. Lees hier wat je tegen AGE’s kunt doen

  Wat is glycatie ofwel versuikering van de huid?

  Glycatie is een chemisch proces dat door ons hele lichaam plaatsvindt. Tijdens glycatie vormen eiwitten en reducerende suikers, bijvoorbeeld glucose, een chemische binding tussen atomen. Dit gebeurt spontaan zonder de hulp van enzymen.

  Glycatie ofwel versuikering vindt ook plaats bij frituren en broodbakken en zorgt is verantwoordelijk voor het bruiningsproces. Gelukkig zijn de temperaturen in ons lichaam veel lager en verloopt het glycatieproces daardoor ook veel langzamer. Toch ontstaat er in de loop der jaren een opstapeling van de zogenaamde ‘geavanceerde glycatie-eindproducten’ (AGE's). Dit zijn verknoopte bundels van eiwitten en suikers.
   
  Deze opeenhoping heeft een negatief effect op cellulaire processen, omdat de verknoopte eiwitten hun beoogde functie niet kunnen uitoefenen. Hoewel versuikering annex glycatie een natuurlijk en universeel proces is dat ouder wordende weefsels aantast, wordt het verergerd door UV-straling en een verhoogde consumptie van suiker. Wil je huidveroudering tegengaan dan zorg je dus voor dagelijkse breedspectrum zonbescherming (minimaal een factor 30, zoals Brightening UV Defense SPF 30) en neem je zo min mogelijk suikers op in je dagelijkse eetpatroon. Dit zie je uiteindelijk terug in de huid.

  Wat is het verschil tussen tretinoïne en retinol?

  Retinol en tretinoïne zijn vergelijkbare ingrediënten met enkele belangrijke verschillen. Tretinoïne is net zoals retinol een retinoïde, maar in tegenstelling tot retinol is tretinoïne een concentratie van puur retinoïnezuur. Tretinoïne is alleen op recept verkrijgbaar. Raadpleeg je dermatoloog om te kijken of tretinoïne geschikt is voor jouw huidtype. Anders bieden producten met retinol als actief ingrediënt de minst irriterende en meest toegankelijke anti-aging oplossing die er momenteel is. Naast antioxidanten zoals vitamine C.

  AGE’s en huidveroudering

  Door de glycatiereactie worden zogenaamde AGE’s gevormd. Deze AGE’s belemmeren niet alleen de normale eiwitactiviteit en cellulaire functie. AGE's binden ook aan een specifieke receptor voor geavanceerde glycatie-eindproducten (RAGE) die aanwezig is op het oppervlak van veel celtypen, waaronder onze huidcellen. Deze binding van AGE's aan RAGE veroorzaakt uiteindelijk een ontstekingsreactie. AGE’s veroorzaken bovendien de vorming van vrije radicalen die leiden tot verdere RAGE-invloed. UV-blootstelling draagt, zoals genoemd, bij aan de productie van RAGE. Dit resulteert in een vicieuze cirkel van chronische ontstekingen en weefselbeschadiging.

  Huidverzorging tegen glycatie ofwel versuikering van de huid

  SkinCeuticals heeft speciale anti-aging verzorging geformuleerd die de vorming van AGE’s in de huid tegengaat. A.G.E. Interrupter is bijvoorbeeld een anti-rimpel crème die de strijd aangaat met zichtbare tekenen van huidveroudering die worden veroorzaakt door A.G.E.’s, ofwel glycatie van de huid. Deze anti-rimpel en verstevigende crème is samengesteld met 30% proxylane™-concentraat, 4% bosbessenextract en 0,2% fytosfingosine om huidverslapping door het glycatieproces tegen te gaan. Voor de kwetsbare huid rondom de ogen (die vaak het eerst veroudert omdat de huid van de oogcontouren dunner zijn dan elders op het gezicht) biedt SkinCeuticals A.G.E. Eye Complex voor zowel de ogen als de lippen. Deze zijdezachte oogcrème biedt een krachtige combinatie van proxylane, bosbessenextract en een complex van flavonoïden en synergetische peptiden die A.G.E’s bestrijden.

  Wat doet glycatie ofwel versuikering precies met de huid?

  De huid wordt aanzienlijk beïnvloed door versuikering. Collageen, het meest voorkomende eiwit in ons lichaam met een zeer langzame omzetsnelheid, wordt tijdens het verouderingsproces verknoopt met suikermoleculen. Uitgebreide verknoping van collageen en elastine door de glycatiereactie leidt tot een verstijving van deze normaliter elastische vezels in de dermis, wat de elasticiteit van de huid vermindert. Aangezien de initiële producten van de glycatiereactie zeer reactief zijn en vatbaar voor oxidatie en fragmentatie, zal een hoog niveau van glycatie leiden tot collageenfragmentatie in de huid. Deze fragmenten kunnen verder reageren met andere eiwitten en bijdragen aan een versnelde AGE-vorming. Bijkomende gevolgen van glycatie zijn een droge huid, verminderde microcirculatie en een gelige huidskleur als gevolg van de kleur van de AGE's. Het is daarom belangrijk om de vorming van AGE's in de huid tegen te gaan.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer