Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Hoe gebroken haarvaatjes, rode adertjes in het gezicht behandelen?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Hoe gebroken haarvaatjes, rode adertjes in het gezicht behandelen?

  Bij duidelijke en zichtbare tekenen van huidveroudering denken we al snel aan fijne lijntjes en rimpels of aan een hangende huid. Natuurlijk zijn er ook tal van andere symptomen, zoals pigmentvlekken, een doffere teint en spataderen in het gezicht (gebroken haarvaatjes die als rode spinnetjes in je gezicht staan).

  Vaak wordt gedacht dat deze gebroken haarvaatjes – bloedvaten die je door het huidoppervlak heen kunt zien – alleen voorkomen op de achterkant van je knieschijven. In werkelijkheid kunnen ze ook op je gezicht (zoals aan de zijkant van je neus en pal op de bovenkant van je wangen) verschijnen. Heel soms gaan deze rode adertjes op de huid weer weg, maar meestal zijn ze permanent. Lees hier alles over het voorkomen en verwijderen van rode adertjes in het gezicht.

  Wat zijn gebroken haarvaatjes in het gezicht?

  Spataderen in het gezicht –ook bekend als telangiëctasieën – zijn in feite verwijde bloedvaten die vaak worden gezien aan de zijkanten van de neus, wangen en kin. Die zichtbare adertjes hebben meestal een afmeting tussen de 0,5 en 1 mm.
   
  Telangiëctasieën kunnen ziekte-gerelateerd zijn (door auto-immuunziekten), maar ze komen vaker voor bij mensen die last hebben van rosacea, chronisch hydrocortisongebruik en doorlopende blootstelling aan de zon. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid bovendien dunner en is het gemakkelijker om deze aderen te zien. Blootstelling aan de zon en ontstekingsziekten zoals acne of rosacea veroorzaken schade aan de wanden van bloedvaten en langdurige verwijding (door chronische ontsteking) leiden tot gebroken haarvaten. Eenmaal gebroken, zullen de aderen niet terugkeren naar hun normale grootte of zichzelf herstellen. Het komt vaker voor bij vrouwen.

  Hoe gebroken haarvaatjes in het gezicht voorkomen?

  De volgende tips om gebroken haarvaatjes te voorkomen zullen niet in alle gevallen spataderen in het gezicht voorkomen, maar ze kunnen wel de kans verkleinen dat je ze zult ontwikkelen.

  - Wees voorzichtig bij het wassen van je gezicht en gebruik lauwwarm water.
  - Breng zonnebrandcrème aan op je gezicht voordat je wordt blootgesteld aan de zon.
  - Behandel alle bronnen van huidontsteking zoals acne en rosacea snel.
  - Sport regelmatig om de bloedsomloop en de adersterkte te verbeteren.
  - Drink geen (of weinig) alcohol: aandoeningen die ervoor zorgen dat de bloedvaten in het gezicht verwijden, zoals langdurig alcoholisme, kunnen gebroken haarvaten in het gezicht veroorzaken. Na verloop van tijd verhoogt alcoholisme de bloeddruk, waardoor de aderen in het gezicht verwijden. Herhaalde verwijding vergrendelt de aderen in die positie. Gebroken haarvaten kunnen ook wijzen op leverschade, maar meestal pas na jaren en jaren van alcoholmisbruik.

  Gebroken haarvaatjes in het gezicht behandelen en verwijderen

  Er zijn een aantal opties om gebroken haarvaatjes te verwijderen, van specifieke lasers tot smeren met kwalitatieve producten met retinol ofwel vitamine A, een krachtig anti-aging ingrediënt.

  IPL (intens gepulseerd licht)

  Bij IPL, ook wel een photofacial genoemd, wordt er gebruik gemaakt van breedspectrumlicht dat helpt om bruine en donkere vlekken door blootstelling aan de zon, rosacea, ouderdomsvlekken en telangiëctasieën te verbeteren. IPL kan al deze problemen wegnemen door de vele golflengten van verstrooid licht te gebruiken om bloedvaten af te sluiten en op te lossen. Een typische IPL-behandeling duurt ongeveer 20 minuten en heeft weinig tot geen downtime, waardoor het een ideale behandeling voor even tussendoor is. Het is weliswaar niet zo geschikt voor mensen met donkere huidtinten, omdat het licht ook op de melanine in de huid gericht is waardoor er hyperpigmentatie kan ontstaan. Voor een donkere huidskleur met gebroken haarvaatjes is de Nd: YAG-laser een betere behandelmethode.

  Vbeam Prima Pulsed Dye Laser

  Dit is een van de meest succesvolle behandelingen voor spataderen en rosacea. Deze laserbehandeling maakt gebruik van intense uitbarstingen van licht die zijn ingesteld op een frequentie die bloedvaten (maar niet huidweefsel) kunnen absorberen. Zo worden bloedvaten afgebroken zonder de omliggende gebieden te beschadigen. De behandeling, die ook kan worden ingezet om pigmentvlekken, rimpels en acne aan te pakken, wordt uitgevoerd door een huidspecialist.

  KTP-laser

  Net zoals de Vbeam Prima-laser is de KTP-laser ontworpen om huidproblemen zoals spataderen in het gezicht (evenals moedervlekken en sproeten) aan te pakken zonder het omliggende huidweefsel te beschadigen. Een enkele behandeling duurt ongeveer 15 minuten, biedt weinig tot geen uitvaltijd en vereist meestal maar twee behandelingen voor volledige resultaten. Het is ook een iets betaalbaardere manier van spataderen in het gezicht behandelen.

  Retinoïden/retinol

  Hoewel behandelingen bij de huidspecialist vaak het meest effectief zijn om spataderen in het gezicht aan te pakken, bestaan er ook producten voor thuis die zich richten op zichtbare aderen. Namelijk, retinoïden. Het aanbrengen van een retinoïde/retinolcrème is een gemakkelijke (en veel goedkopere manier) om het uiterlijk van spataderen in het gezicht te verminderen. Retinoïden (en retinol) bevorderen namelijk de celvernieuwing van de huid en stimuleren de collageensynthese. Deze vormen van vitamine A staan erom bekend tekenen van veroudering, zoals hyperpigmentatie en fijne lijntjes, te minimaliseren. Bij SkinCeuticals vind je kwalitatieve retinol in verschillende percentages.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer