Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Gevoelige huid: wat is het precies?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Gevoelige huid: wat is het precies?

  Steeds meer mensen zeggen last te hebben van een gevoelige huid, een geïrriteerde huid, een kwetsbare huid. Een gevoelig huidtype is een huid die gevoelig is geworden als reactie op iets van buitenaf, zoals een huidverzorgingsproduct, behandeling of door ruw weer. Een gevoelige huid in het gezicht kan een blijvende aandoening zijn veroorzaakt door je leeftijd, een gezichtsbehandeling of een biologische huidaandoening zoals rosacea. Wat is een gevoelige huid precies? Als je huid pijnlijk aanvoelt, flink rood of droog is of in het algemeen negatief reageert op externe factoren dan is deze aan de gevoelige kant.

  Let wel, er bestaat geen officiële medische diagnose voor een gevoelige huid. Hoewel de meeste mensen een gevoelige huid beschouwen als een huid die gemakkelijk geïrriteerd raakt. De huid ziet er niet goed uit met bijvoorbeeld veel roodheid en je hebt ook een gevoelige huid bij aanraking – of beide. Droogte, roodheid, schilfering en jeuk kunnen allemaal vaak voorkomen. Een gevoelige huid vertoont vervolgens ontstekingsreacties (zoals rode plekken) op verschillende triggers zoals allergenen, conserveermiddelen of geurstoffen. Een gevoelige huid wordt ook wel geassocieerd met huidaandoeningen, die wel als medisch worden gezien, waaronder rosacea, seborroïsch eczeem, atopie en psoriasis. Voor een gevoelige huid (wel of niet door een huidaandoening) is het belangrijk om producten voor de gevoelige huid te gebruiken geformuleerd met verzachtende, verkoelende ingrediënten om de huid te kalmeren.

  Wanneer heb je een gevoelige huid?

  De meeste mensen denken dat hun huid gevoelig is, en meestal is dat in strikte zin niet zo. Tenzij je een substantiële reactie ervaart op bepaalde ingrediënten of een reeds bestaande aandoening zoals rosacea hebt. Let hierbij op tekenen van roodheid, droogte, schilfering, puistjes en een branderig gevoel. Steken zijn ook een typische reactie van een gevoelige huid. Als je gevoelig bent voor ingrediënten zal je het waarschijnlijk meteen weten. Roodheid of irritatie treedt doorgaans namelijk snel op na gebruik van het irriterende ingrediënt. Weet je dat je huid reactief is of probeer je voor het eerst een sterker ingrediënt zoals exfoliërend retinol of glycolzuur uit? Test dan eerst op een klein stukje huid zodat je geen ontsteking over het hele gezicht riskeert. Bijvoorbeeld op de zijkant van je hals, omdat de huid daar dun is en over het algemeen reactiever. Als de huid in je nek het ingrediënt kan verdragen dan zal het over het algemeen ook geen probleem zijn om het op je gezicht te gebruiken.

  Onderliggende aandoeningen zoals rosacea, allergische reacties op producten en te veel blootstelling aan de zon kunnen een gevoelige huid triggeren. Genen spelen hiernaast ook mee. Reageert je huid op bepaalde ingrediënten of formules met jeuk, roodheid, een stekend of branderig gevoel, huiduitslag of netelroos dan zal je huid waarschijnlijk geclassificeerd kunnen worden als gevoelig.

  Dagcréme voor een gevoelige huid

  Voor een gevoelige huid kun je natuurlijk verzorging zoals dagcrème speciaal voor een gevoelige huid smeren. Er zijn weliswaar ook andere producten zoals serums en zuren die kunnen helpen bij schilfers of om de huid in het gezicht te kalmeren. Laten we beginnen met dagcrème voor een gevoelige huid.

  Wanneer je huid reageert met roodheid, een brandend gevoel en jeuk dan kan SkinCeuticals’ crème voor een gevoelige huid 2:4:2 Triple Lipid Restore of rijke, herstellende moisturizer Emollience geschikt zijn. Vochtinbrengende crèmes rijk aan natuurlijke oliën en lipiden (vetten) zijn je beste optie. Normale moisturizers zullen hydrateren, maar niet noodzakelijk een beschadigde barrière herstellen. Zoek naar vochtinbrengende crèmes met ceramiden, vetzuren, bepaalde essentiële oliën zoals lavendel en rozemarijn en niacinamide ofwel vitamine B3. SkinCeuticals’ Metacell Renewal B3 met vitamine B3 is een dagelijkse emulsie, ook geschikt voor een gevoelige huid. In de meeste gevallen kan het repareren en versterken van de vochtbarrière met onder meer lipiden roodheid en gevoeligheid elimineren (of in ieder geval sterk verminderen).

  Om de huid in het gezicht verder te kalmeren, vooral ook bij rosacea, komt SkinCeuticals’ Redness Neutralizer mooi van pas. Deze kalmerende crème vermindert de symptomen van roodheid. Aanvullend werkt het Phyto Corrective Masque intensief kalmerend met hyaluronzuur en botanische extracten.

  Serum voor de geïrriteerde huid

  Gebruik naast crème voor een gevoelige huid ook het juiste serum. Bij een geïrriteerde huid is het belangrijk om te begrijpen hoe de vochtbarrière van de huid (bij alle huidtypes overigens) een rol speelt. Wanneer deze barrière beschadigd is (door ouderdom, hormonen, genen en meer), ontstaan er kleine, onzichtbare scheurtjes in de huid waardoor vocht kan ontsnappen. Hierdoor ontstaat een droge, schilferige huid en is alleen een vochtinbrengende crème niet meer voldoende om de beschermende barrière van de geïrriteerde huid te herstellen. Kies voor een serum speciaal voor een gevoelige huid met vitamine C en antioxidanten. Zoals Serum 10 met 10% pure vitamine C en hiernaast ferulinezuur of juist Phyto Corrective, een ontstekingsremmend serum om de geïrriteerde of probleemhuid tot rust te brengen.

  Gevoelige huid: Peelings en Zonnecrème

  Ook milde exfoliërende peelings kunnen helpen bij een schilferige huid, gevoelig voor rosacea. Zuren verwijderen voorzichtig dode huidcellen terwijl ze ook hydrateren en ontstekingen en roodheid kalmeren. Het doodt bacteriën en verbetert de celvernieuwing voor een fris velletje. Sla scrub-exfoliants over, want deze zijn vaak te schurend en niet effectief genoeg. Probeer eens SkinCeuticals’ Retexturing Activator met hetzelfde huidoppervlakvernieuwende effect als een dagelijkse 20% glycolzuurbehandeling. In deze formule zit ook kombucha met antioxidantwerking en vochtaanvullend hyaluronzuur.

  Vergeet tot slot niet de huid te reinigen met een milde cleanser voor een gevoelige huid zoals reinigingsmelk Gentle Cleanser. SPF is onmisbaar voor elk huidtype, maar des te meer voor een gevoelige huid. Mensen met een gevoelige huid zijn namelijk vatbaarder ontstekingen door UV-stralen. SkinCeuticals’ Mineral Radiance UV Defense SPF 50 is een getinte zonnebrandcrème voor een gevoelige huid met 100% minerale filters en breedspectrum UVA/UVB-bescherming. Speciaal voor de kwetsbare oogzone is Mineral Eye UV Defense SPF 30 met titaniumdioxide en ceramiden geschikt.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer