Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Een reactieve of overgevoelige huid (tijdelijk)
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Een reactieve of overgevoelige huid (tijdelijk)

  Een reactieve huid lijkt op een gevoelige huid, maar meestal komen en gaan de symptomen hiervan sneller. De huid is rood, jeukt, voelt branderig aan. Lees meer.

  Een reactieve en een gevoelige huid worden ook wel als synoniem voor elkaar gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat een gevoelige ofwel reactieve huid in feite slechts een beschrijving is van een huidconditie. Een reactieve huid is geen huidaandoening waarvoor een arts een diagnose kan stellen. Doorgaans is het een symptoom van een andere huidconditie. Een aantal voorbeelden van een gevoelige huid: droogte, eczeem, contactdermatitis en rosacea. Een gevoelige ofwel reactieve huid wordt over het algemeen gedefinieerd als een huid die reageert op externe agressors, zowel in de omgeving als in de huidverzorging. De reacties van de huid zijn onder meer roodheid, droge plekken, jeuk en puistjes – hoewel het belangrijk is om te onthouden dat er verschillende niveaus van gevoeligheid zijn.

  Wat is een reactieve huid?

  Hoewel een reactieve en een gevoelige huid veel op elkaar lijken, spreken sommige mensen die hier last van hebben van bepaalde verschillen. Hoewel het dus beiden geen medische aandoeningen zijn maar enkel beschrijvingen van wat personen met een reactieve en een gevoelige huid ervaren. 

  Een reactieve huid wordt gekenmerkt door rode, hete, netelroosachtige uitslag die naar boven kan komen door externe agressors. Een reactieve huid wordt ook wel een ‘verworven gevoelige huid’ genoemd. Een reactieve huid kan namelijk razendsnel reageren, maar kalmeert ook vrij snel wanneer er een remedie zoals een verzachtende zalf wordt toegediend. ‘Agressors’ kunnen elke vorm aannemen; van specifieke ingrediënten in producten, temperatuurverandering (stijgen of dalen), levensfasen (bijvoorbeeld zwangerschap en hormonen) en fysieke materialen zoals wegwerp- of stoffen gezichtsmaskers. 

  Een gevoelige huid steekt niet af en toe de kop op, maar is meestal chronisch gevoelig. Je hebt dagelijks te maken met de gevolgen ervan. Helaas valt een gevoelige huid niet te genezen, maar je kunt de symptomen ervan wel helpen tegengaan. Een gevoelige huid wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid, eczeem, rosacea, veel gebroken haarvaatjes, een dunne, kwetsbare (ook bij aanraking) en droge huid. Vaak gaan de symptomen niet snel weg. Met de juiste huidverzorging en eventueel een laserbehandeling tegen opvallende haarvaatjes kan het wel goed onder controle worden gehouden.

  Hoe ontstaat de tijdelijke overgevoeligheid van de huid?

  Bij een reactieve huid is er dus eerder sprake van een tijdelijke in plaats van een blijvende overgevoeligheid van de huid. Een overgevoelige huid heeft ook veel te maken met de zenuwen in de huid. Dat zit zo: de buitenste huidlaag van ons lichaam fungeert als een beschermende barrière. Deze laag, het stratum corneum genaamd, bestaat uit dode huidcellen. Deze worden gesmeerd met talg, de natuurlijke olie van het lichaam, en vormen een beschermende laag over de levende cellen eronder. Wanneer deze barrière verzwakt is door blootstelling aan omgevingsinvloeden, agressieve producten of doordat het lichaam gestrest is, kan het niet goed functioneren en raken de gevoelige zenuwuiteinden net onder de huid geïrriteerd en reageren vervolgens. Daarom kan een gevoelige huid het gevolg zijn van het feit dat zenuwuiteinden vatbaarder worden voor irritatie of dat de functie van de huidbarrière wordt aangetast.

  Symptomen van een reactieve huid

  De symptomen van specifiek een reactieve huid zijn: een prikkende of brandende huid, een huid met een prikkend of branderig gevoel. Let op een branderig gevoel van de huid én jeuk. De huid kan pijnlijk aanvoelen en soms ook een prikkende jeuk ervaren over het hele lichaam. Stress kan de sensatie van een brandende huid oproepen. Het gevoel van een brandende huid zonder uitslag. Wanneer stress, paniek en angst toeslaat, kan de stressreactie van je lichaam gaan overreageren. Dit kan je zenuwstelsel aantasten en sensorische symptomen veroorzaken zoals een branderig gevoel of jeuk van de huid, met of zonder zichtbare tekenen. Je kunt deze sensatie overal op jouw lichaam ervaren, inclusief op je armen, benen, gezicht en hoofdhuid. Er is hier sprake van een overgevoelige huid, een voelbaar gevoelige huid bij lichte aanraking.

  Hoe voor een overgevoelige of reactieve huid zorgen?

  Gelukkig kan een gevoelige en een reactieve huid aanzienlijk worden verlicht met een paar eenvoudige veranderingen. Vermijd bekende ‘triggers’ zoals overmatige blootstelling aan de zon, luchtverontreiniging, temperatuurveranderingen en zeer warm of koud water. Zorg ook dat je goed slaapt, voldoende water drinkt en mentaal tot rust komt. Let ook op vrouwelijke hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of de overgang. Producten die sterke, potentieel irriterende ingrediënten bevatten, dienen te worden vermeden. Kies in plaats daarvan voor formules met ingrediënten die de gevoeligheid helpen verminderen. Zo bevat SkinCeuticals’ Phyto Corrective hyaluronzuur, komkommer, tijm en andere botanische ingrediënten, waardoor het een ideaal vochtinbrengend serum is voor een gevoelige huid. Zonbescherming, met minimaal een SPF 30, wil je dagelijks dragen. Zelfs bij bewolkt weer, aangezien blootstelling aan de zon een grote bijdrage levert aan huidirritatie. Een huidverzorgingsroutine voor een reactieve huid van SkinCeuticals:

  - Gebruik een milde cleanser en toner

  De Gentle Cleanser en herstellende toner, zoals de Equalizing Toner, kunnen hier helpen. Dit uitgebreide reinigingsritueel verwijdert onzuiverheden en bereidt de huid voor op een optimale producteffectiviteit.

  - Voorkom schade

  Het innovatieve serum C.E. Ferulic met geconcentreerde vitamine C versterkt de huid tegen invloeden van buitenaf, die vocht van de huid kunnen wegnemen. Droogte zorgt voor meer irritatie. Het helpt de zichtbaarheid van fotobeschadiging, zoals fijne lijntjes en rimpels, te verminderen.

  - Kalmeer gevoeligheden en roodheid

  Het lichtgewicht olievrije serum Phyto Corrective is verrijkt met botanische extracten om het gevoel van een geïrriteerde en een reactieve huid te verzachten en te kalmeren. Vul je routine bij uitstek tweemaal per week aan met het Phyto Corrective Masque. Dit is een kalmerende behandeling die een gevoelige huid verkoelt en verzacht. Breng een laagje Redness Neutralizer aan bij een rode huid om eveneens omgevingsfactoren te bestrijden die kunnen leiden tot het verschijnen van een vlekkerige en oncomfortabel aanvoelende huid.

  - Gebruik een vochtinbrengende crème

  SkinCeuticals’ Daily Moisture is een lichtgewicht en heerlijk vochtinbrengende crème, verrijkt met kalmerende natuurlijke extracten. Deze crème houdt de huid goed gehydrateerd en zorgt ervoor dat deze intensief gevoed aanvoelt.

  - Smeer een hoge SPF

  Mineral Radiance UV-bescherming SPF 50 is zonbescherming met hoge breedspectrum beschermingsfactor die doeltreffend helpt beschermen tegen zichtbare huidveroudering door licht en milieuschade.


  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer