Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Wat is de wetenschap achter collageen voor de huid?
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Wat is de wetenschap achter collageen voor de huid?

  Salicylzuur


  Als we spreken van huidveroudering, hebben we het in feite over collageen. Of beter gezegd, een gebrek daaraan. Vrijwel elke karakteristiek gerelateerd aan een gezond ogende huid komt neer op het collageengehalte: hoe meer van dit eiwit hoe steviger, voller en frisser onze huid eruitziet. Collageen is zelfs het meest voorkomende eiwit dat in het lichaam wordt aangetroffen, en behelst zomaar 30 procent van alle eiwitten in pezen, botten en bloedvaten. Naast andere belangrijke weefsels en organen in ons lijf. Naarmate we ouder worden – en vooral als we roken, drinken en bij blootstelling aan UV – daalt onze collageenproductie. Ons collageenvoorraadje raakt langzaam op. Dit veroorzaakt rimpels, evenals verlies van volume ofwel volheid voor een jeugdige uitstraling. Wil je dit aanpakken dan dien je het verlies van collageen op de een of andere manier op te vangen. In dit artikel lees je hier alles over.

  Wat is collageen?

  Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in menselijk bindweefsel, met name in onze huid. De overgrote meerderheid van het collageen in onze huid wordt aangetroffen in de dermis (de tweede huidlaag die onder de epidermis zit), waar het ook wordt geproduceerd. Huidcellen in de dermis (fibroblasten) synthetiseren het collageen dat de rest van de dermis bij elkaar houdt, waardoor onze huid zijn onderliggende structuur krijgt. Wat betreft de structuur van dat collageen: dit ziet eruit als een soort vlecht of touw. Individuele aminozuren aan elkaar gelinkt om kettingen te vormen die samenbundelen om dikkere strengen te vormen. Die strengen draaien en rollen vervolgens om elkaar heen in drievoudige helices. Met andere woorden, collageen is een enorm en behoorlijk complex molecuul.

  Wat doet collageen in je lichaam?

  Het is een structureel eiwit en daarom zorgt collageen ervoor dat het lichaam en zijn vele organen hun unieke vorm behouden en weerstand bieden in het geval van letsel. Het collageen in de huid is niet anders. Zie het als een ‘steigertje’, die alles stevig, glad en soepel houdt. Collageen werkt samen met elastine om de huid sterk en elastisch te houden. Hierdoor wordt het ook veerkrachtiger, kan het na een stootje gelijk weer in vorm springen. Als de collageen ‘steigers’ die de huid vasthouden na verloop van tijd afbreken, wordt het huidoppervlak ongelijk en begint deze te verslappen. Dit komt tot uiting in de vorm van fijne lijntjes, rimpels, droogheid en verslapping.

  Wanneer neemt collageen af?

  Als we jong zijn, produceert ons lichaam van nature voldoende collageen waardoor ons gezicht er zichtbaar glad en gezond uitziet. Naarmate we ouder worden, loopt de hoeveelheid collageen aanzienlijk terug. Na de leeftijd van 25 jaar verliezen we collageen met de snelheid van één procent per jaar, met een snellere afname na de leeftijd van 40 jaar. Blootstelling aan de zon en andere leefstijlfactoren, zoals een dieet rijk aan suiker, kunnen collageen nog sneller doen afbreken. In alle eerlijkheid: het herstellen van verloren collageen zal niet van de ene op de andere dag mogelijk zijn. Wel kun je belangrijke ingrediënten opnemen in je huidverzorgingsroutine en dieet waardoor je het collageen in jouw huid helpt ondersteunen weer op te bouwen.

  Wat te eten voor collageen?

  Terwijl je ook supplementen kunt nemen voor een extra dosis collageen en er steeds meer onderzoeken uitkomen die bevestigen dat die wel degelijk impact hebben, is hier nog geen sluitend bewijs voor. Wel kun je op natuurlijke wijze je collageen helpen opbouwen door niet te roken en te drinken, en dus door gezond te eten. Dit zijn een aantal voedingssoorten die collageen promoten: - Vis (met de huid);
  - Rode paprika;
  - Tomaat;
  - Bone broth;
  - Besjes;
  - Citrusfruit;
  - Eieren;
  - Donkere bladgroenten;
  - Kip en biefstuk;
  - Oesters;
  - Peulvruchten.

  De beste collageen producten

  Er is een hele reeks collageenrijke producten op de markt, onder te verdelen in twee categorieën: vochtinbrengende crèmes die specifiek op collageen werken (voor zover mogelijk) en supplementen die je oraal inneemt. Het zou collageen helpen aanvullen, waardoor hydratatie en elasticiteit van de huid met fijne lijntjes en rimpels verbeteren. Toch is het lastig voor crèmes met puur collageen om echt door te dringen in de huid waar ze een verschil kunnen maken. Die ketting enorme gevlochten moleculen, waar collageen uit bestaat, zijn simpelweg te groot om je epidermis te penetreren. En daarbij zeker te groot om in de dermis terecht te komen waar pas echt verschil kan worden gemaakt. Het is niet schadelijk, het kan je huid zeker hydrateren en aangenaam doen aanvoelen maar collageencrèmes an sich doen niet veel voor je huid. Om het probleem met het grote formaat van het molecuul te omzeilen, bevatten de meeste lotions, drankjes en pillen met als hoofdingrediënt collageen eigenlijk gehydrolyseerd collageen of collageenpeptiden. In wezen is gehydrolyseerd collageen afgebroken tot kleinere ketens van aminozuren, peptiden genaamd. Deze zouden de huidcellen in buitenste huidbarrière kunnen doorkruisen en in de dermis kunnen belanden, waar ze de bouwstenen kunnen verschaffen voor fibroblasten om nieuw collageen aan te maken. Dit vind je bijvoorbeeld in SkinCeuticals A.G.E. Eye Complex, anti-rimpelcrème die e zichtbaarheid van kraaienpootjes, donkere kringen en gezwollen ogen vermindert met behulp van peptiden en flavanoïden. Maar als je collageenverlies echt wil minimaliseren dan is de meest effectieve optie: zonnebrand. Dit is de beste manier om te voorkomen dat collageen in de eerste plaats afbreekt. Hiernaast kan retinol en dus retinol-crème helpen, waarvoor het meeste bewijs bestaat dat het collageen kan helpen opbouwen.

  Wat zijn de beste collageen stimulerende ingrediënten?

  Dit is een goede vraag, want in plaats van zomaar collageen crèmes kun je ook smeren met ingrediënten die collageen ondersteunen. Retinol hebben we hiervoor al even aangestipt. Hiernaast is vitamine C een antioxidant die ook wordt gevierd vanwege diens collageen-ondersteunende eigenschappen. Dit komt omdat het lichaam vitamine C gebruikt tijdens bijna elke stap van het natuurlijke collageenopbouwproces. Sterker nog, een belangrijke reden waarom we op natuurlijke wijze stoppen met het produceren van zoveel collageen, is te wijten aan een afname van ons vermogen om voldoende vitamine C aan te maken. Het aanbrengen van actieve vitamine kan het lichaam die extra dosis geven die het nodig heeft voor een werkende collageenproductie. Een alom geliefd vitamine C-formules is SkinCeuticals C E Ferulic. Dit bekroonde serum is verrijkt met 15% vitamine C, 1% vitamine E en 0,5% ferulinezuur.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer