Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • De beste manieren om acne en puistjes te behandelen
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

De beste manieren om acne en puistjes te behandelen

  Voor het behandelen van acne en puistjes is het belangrijk om de juiste aanpak, middelen en hulp van een expert te kiezen. In dit artikel lees je hier alles over.

  18_0926_Salicylic_Acid_INTL.jpg


  Acne en puistjes zijn niet één en hetzelfde, hoewel dit weleens wordt gedacht. Pukkeltjes, maar ook bijvoorbeeld mee-eters zijn symptomen van acne, een huidziekte die niet alleen tieners maar ook volwassenen treft. Hoe kom je van puistjes af, is dan ook een veel gestelde vraag onder verschillende leeftijdsgroepen. Wat te doen tegen jouw type acne (bijvoorbeeld cystische acne of alleen wat mee-etertjes op de T-zone, zoals bij de neus) kan verschillen van een acne peeling of thuis voldoende exfoliëren tot andere middelen tegen puistjes. Van een medische zalf tegen puistjes tot speciale huidverzorging. Puisten uitdrukken, elke dermatoloog zal benadrukken dat je dit liever wil overlaten aan professionals om littekens te voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op acne verwijderen en voorkomen, afhankelijk van jouw type acne. Niet elke soort acne is namelijk hetzelfde. Voor kleine, rode papels heb je bijvoorbeeld weer een ander anti-acne crème of tip tegen acne nodig dan voor het behandelen van een ontstoken pustel.

  Wat is acne precies

  Er bestaan verschillende vormen van acne, hieronder toegelicht.

  Cystische acne

  Cysten (ook wel onderhuidse puistjes genoemd) zijn harde, pijnlijke onstekingen die diep in de huid ontwikkelen en uiteindelijk helen (je lichaam resorbeert op den duur namelijk de infectie), maar dat een pijnlijk bultje kan vormen gedurende een aantal weken. Wat je ook doet, vermijd het om deze puisten uit te drukken. Het kan pijnlijk aanvoelen, maar deze pukkel hoort simpelweg niet via het oppervlak naar buiten te komen. Forceer je dit wel dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een acne restlitteken dat maanden aanhoudt. Snel van je puistjes af? Dan kun je een afspraak maken bij de dermatoloog voor een cortisone-injectie in de cyst, waarna deze met een paar dagen weg is.  

  Witte pukkeltjes

  In het Engels worden dit ook wel whiteheads genoemd, of gesloten comedonen. Het zijn kleine, verstopte bultjes onder de huid die niet rood uitslaan of pijnlijk aanvoelen. Het zijn simpelweg verstopte poriën die eruitzien als witte, transparante of huidkleurige bultjes onder de huid. Deze pukkeltjes zijn niet geïnfecteerd waardoor agressieve acne-producten ze alleen maar kunnen verergeren door de opbouw van een laag verdikte dode huidcellen. Probeer liever op een andere manier de talgproductie te verminderen. Het advies: exfoliëren. Door dode huidcellen op het huidoppervlak te verwijderen, zullen ook deze pukkeltjes uiteindelijk uitkomen en verdwijnen. Een diepe, porie-reinigende gezichtsbehandeling met bijvoorbeeld een acne peeling kan ook helpen om onzuiverheden uit de poriën te krijgen. Zodra de poriën zijn gereinigd, werken exfoliërende producten diep in de huid om deze schoon te houden.

  Mee-eters

  Mee-eters zijn grote, open poriën die talg bevatten dat is geoxideerd door de lucht. Dit is de reden dat ze eruitzien als een zwart puntje. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zitten er geen vuil, dode huidcellen of make-upresten in mee-eters, maar simpelweg geoxideerde olie. Het beste wat je hiertegen kunt doen: acne producten met salicylzuur. Verder kunnen retinol producten, waaronder tretinoïnezalf op recept bij de huisarts, helpen deze verstopte poriën te reinigen.

  Pustels

  Pustels ofwel puisten zijn rode, ontstoken puistjes die pus bevatten en die bekend staan als het ‘traditionele puistje’. Na het uitbreken, veroorzaken ze in veel gevallen rode of donkere littekens als je er niet goed voor zorgt. Deze type puist wel uitknijpen of toch niet? In ieder geval niet tot er een wit kopje is ontstaan. Dan kun je heel, heel voorzichtig de geïnfecteerde pus uit het kopje drukken en deze vervolgens uitdrogen met een acne zalf. Tandpasta tegen acne wordt door dermatologen niet geadviseerd. Kies voor een zalf tegen puistjes op het gezicht met antiseptische, antibacteriële ingrediënten.

  Papels

  Papels zijn rode, pijnlijke puistjes die de oppervlakte niet helemaal bereiken. Ze zijn voorbij het stadium waar bacteriën ontstekingen hebben veroorzaakt, resulterend in een geïnfecteerde vlek. In het geval van papels wil je de huid kalmeren in plaats van deze uit te drogen. Blijf dus vooral ook weg van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals tandpasta tegen puistjes. Het voornaamste symptoom van een papel is ontsteking en irritatie, dus het doel is niet uitdrogen met acne producten maar de ontsteking kalmeren met behulp van een plaatselijke cortisone crème (van de drogisterij) en ijskompressen. Deze verminderen allemaal de ontsteking totdat het pus het oppervlak bereikt en voorzichtig kan worden verwijderd. Zoek naar producten met kalmerende ingrediënten zoals groene thee, witte thee, kaolienklei en zwavel. Tip: gebruik het SkinCeuticals kleimasker tegen puistjes.

  Wat zijn de oorzaken van acne

  Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van P. acnes-bacteriën, overtollige vetten en talg die verstopt raken met dode huidcellen. Hiernaast kunnen hormonen en stress ook tot puistjes leiden. Vrouwen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van volwassen acne dan mannen. Er wordt gedacht dat veel gevallen van volwassen acne wordt veroorzaakt door een verandering in hormoonwaardes waar veel vrouwen op verschillende momenten in hun leven mee te maken krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende verschijnselen:

  ·   Menstruatie: sommige vrouwen hebben meer pukkeltjes tijdens hun maandelijkse ongesteldheid.
  ·   Zwangerschap: veel zwangere vrouwen hebben acne symptomen, met name tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
  ·   Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS): een veel voorkomende aandoening die acne, gewichtstoename en de vorming van kleine cysten in de eierstok kan veroorzaken.

  Wat zijn de symptomen van acne

  De symptomen van acne hebben we eerder al aangestipt. Hierbij nog een opsomming van herkenbare, zichtbare symptomen van acne:

  • Cysten
  • Witte pukkeltjes
  • Mee-eters
  • Pustels ofwel pukkels
  • Papels
  • Een glanzende huid ofwel T-zone
  • Roodheid
  • Grove poriën

  Acne behandelen - hoe kom je van puistjes en acne af?

  Voor het verwijderen van acne kun je verschillende kanten op, afhankelijk van jouw acne probleem. Het begint met de juiste huidverzorging.

  Producten tegen acne

  SkinCeuticals-acneproducten verminderen de opbouw van dode huidcellen om het uiterlijk van bestaande en voormalige acne-puistjes te helpen verbeteren, toekomstige puistjes te helpen voorkomen en een heldere huid te bevorderen.

  Reiniger tegen acne

  Begin met een schone lei: de Blemish + Age Cleanser is een exfoliërende gel met drie zuren (glycolzuur en twee soorten salicylzuur) om de huid voor te bereiden en om de poriën te zuiveren. De Glycolic Renewal Cleanser (met als steringrediënt exfoliërend glycolzuur) is ook een aanrader.

  Toner tegen acne

  In lijn met het Blemish + Age Defense-serum biedt SkinCeuticals ook een doeltreffende, exfoliërende toner met drie zuren om de poriën intensief te zuiveren. Een toner verfrist de huid zonder deze te ontdoen van oliën. 

  Exfoliant voor acne

  SkinCeutical-bestseller, Retinol 0.3 (vanaf hier kun je opbouwen naar hogere concentraties, zoals 0.5 en uiteindelijk 1.0), is een nachtcrème met een hoge concentratie van het actieve ingrediënt retinol om het uiterlijk van fijne lijntjes, rimpels, ongelijkmatige teint, verkleuring van de huid maar ook symptomen van acne zoals mee-eters en pukkeltjes te verminderen. Het vermindert de kans op donkere vlekken na acne (post inflammatoire hyperpigmentatie) en het heeft eveneens een mooie werking op de verbetering van de huidstructuur. Met andere woorden, het helpt littekens doeltreffend vervagen.

  Serum tegen acne

  Het serum waarmee je je dag begint - elke ochtend - is het speciaal voor de onzuivere huid ontwikkelde antioxidantserum: Silymarin CF - dit serum beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen maar voorkomt tegelijkertijd de oxidatie van overtollig talg op de huid. Hiermee vermindert het de kans op onzuiverheden en kan het zorgen voor een meer gelijkmatige, egale huidstructuur. Volwassen kunnen juist ook acne krijgen, en speciaal hiervoor heeft SkinCeuticals de Blemish + Age Defense met salicylzuur ontwikkeld. Dit gezichtsserum biedt een krachtige dubbele werking: het gaat het ontstaan van volwassen acne tegen en verbetert de zichtbare tekenen van huidveroudering. Het Phyto Corrective Serum met antiseptische werking is ook een mooi middel tegen acne.

  Crème bij acne

  Een bekend fabel als het om de behandeling van acne gaat: een vette huid met symptomen van acne zoals puistjes heeft geen moisturizer ofwel crème nodig, want deze is al vet genoeg van zichzelf. Je kunt de talgproductie alsnog helpen afremmen met de juiste moisturizer en zelfs de uitbraak van nieuwe pukkeltjes tegengaan met het gebruik van het juiste hydraterende product voor jouw huidtype. SkinCeuticals Hydrating B5 is bijvoorbeeld een heerlijk fris, vetvrij en hydraterend serum. Een huid met verhoogde talgproductie kan namelijk net zo goed vochtarm zijn. Een hydraterend product met hyaluronzuur helpt hierbij.  Terwijl SkinCeuticals’ Daily Moisture speciaal bedoeld is voor een gemengde tot vette huid en poriën helpt verfijnen. Verrijkt met antibacteriële ingrediënten zoals kaneel, kleine pimpernel en gember.

  Masker tegen puistjes

  Het zuiverende kleimasker van SkinCeuticals is een verademing voor een vette huid neigend naar acne. Het masker reinigt poriën extra diep en verfijnt de huid bij regelmatig gebruik. Gebruik twee keer per week.

  Puistjes uitknijpen

  Het is nooit een goed idee om een pukkel uit te knijpen. Het kan ‘trauma’ opleveren voor de huid, wat vervolgens weer leidt tot ontstekingen, infecties en mogelijkerwijs een litteken.

  Pukkels uitdrogen

  Dat het goed is om pukkeltjes uit te laten drogen met tandpasta of door UV-stralen van de zon is helaas een hardnekkig fabel. Het is belangrijk om ook een acne-gevoelige huid te beschermen tegen SPF. Kies voor matterende zonbescherming, zoals Mineral Radiance UV Defense SPF50+. Hiernaast kun je met tandpasta de pukkel wel uitdrogen, maar vaak raakt deze vervolgens geïrriteerd en rood. Tandpasta kan de huid extreem irriteren. De meeste formules bevatten ingrediënten zoals alcohol menthol, zuiveringszout en waterstofperoxide. Die werken inderdaad uitdrogend, maar kunnen je huidbarrière benadelen. Is je huidbarrière aangedaan dan gaat deze ter compensatie extra talg produceren, wat leidt tot verstopte poriën, puistjes, mee-eters en een vette huid.

  Acne kalmeren

  Het Phyto Corrective Serum van SkinCeuticals is hiervoor speciaal geschikt. Dit is namelijk een ontstekingsremmend middel tegen acne dat de geïrriteerde of probleemhuid direct helpt kalmeren. Terwijl aloë vera ook wel wordt getipt als plantaardig middel dat de huid helpt verkoelen en kalmeren, is deze lichte gel met antiseptische eigenschappen verrijkt met tijm- en komkommerextracten. Plus uva ursi, een plant waarvan de bladeren rijk zijn aan arbutine met een vergelijkbare chemische samenstelling als hydrochinon (tegen pigmentatie bij restlittekentjes) maar dan zonder de bijwerkingen van huidirritatie. Het helpt om roodheid van puistjes gelijk te verminderen. Knijp een onderhuidse pukkel nooit uit, want dit laat zo goed als altijd schade met littekens achter.

  Puistjes, pukkels en acne voorkomen

  Voor het voorkomen van acne wordt geadviseerd om de volgende ‘triggers’ in de gaten te houden en deze zoveel mogelijk te vermijden om acne te bestrijden:

  • Sommige cosmetische producten die te veel olie bevatten en comedogeen zijn, wat betekent dat ze de poriën verstoppen.
  • Bepaalde medicatie, zoals medicijnen met steroïden, lithium (gebruikt voor de behandeling van depressie en bipolaire stoornis) en sommige geneesmiddelen voor de behandeling van epilepsie.
  • Roken en ongezonde voeding, wat in sommige gevallen (doe bijvoorbeeld een voedselintolerantietest) kan leiden tot acne bij volwassenen.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer