Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Alles over Salicylzuur (zalf & exfoliants)
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Alles over Salicylzuur (zalf & exfoliants)

  Wat is Salicylzuur? En hoe kan het je huid mooier en gezonder maken? Lees alles over de (wetenschap achter) salicylzuur en wat het voor je huid kan doen.

  Salicylzuur is een ingrediënt dat wordt gewonnen uit wilgenbast en een type chemische exfoliant dat bèta-hydroxyzuur (ook bekend als BHA) wordt genoemd. Salicylzuur zalf (op recept), salicylzuur crème en exfolianten met salicylzuur zijn vooral goed geschikt voor de behandeling van acne maar ook bij bijvoorbeeld een verdikte huid, hyperkeratose. Het zorgt namelijk voor een natuurlijke afschilfering. Allereerst een korte toelichting hoe puistjes ontstaan: wanneer bacteriën, vuil, talg en dode huidcellen zich vermengen met elkaar vormt er een verstopping in je poriën. Nu kan een salicylzuur peeling wenselijk zijn.

  Wat is salicylzuur?

  Salicylzuur is, in tegenstelling tot chemische exfolianten ofwel alfahydroxyzuren (AHA's), oplosbaar in olie. Dit betekent dat het door de talg heen kan dringen en diep in de poriën kan exfoliëren om verstoppingen te verwijderen. Salicylzuur werkt dus goed tegen mee-eters, maar ook bij acne littekens, fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken en zelfs bij eelt en wratten. In dit artikel bekijken we wat een salicylzuur behandeling kan doen tegen in het bijzonder acne en huidveroudering.

  Wat doet salicylzuur?

  Salicylzuur producten werken door de hoeveelheid vocht in de huid te verhogen en de stof (zie het als ‘lijm) op te lossen die ervoor zorgt dat de huidcellen aan elkaar kleven. Wat salicylzuur dus doet is ervoor zorgen dat dode huidcellen sneller worden afgeworpen. Dat betekent een hogere celomloop. Salicylzuur staat bekend als behandeling voor acne, maar het ingrediënt wordt in veel andere vormen aangetroffen. Waaronder in cleansers, toners, serums en salicylzuur peelings, met verschillende voordelen voor de huid. Je kunt het dus ook gebruiken als je last hebt van hormonale puistjes en mee-eters zonder dat je per se chronisch last hebt van huidaandoening acne.

  Salicylzuur zalf

  Topische salicylzuur, verkrijgbaar via de huisarts of huidspecialist, behandelt acne door zwelling en roodheid te verminderen en verstopte poriën vrij te maken om puistjes te voorkomen en te verkleinen. Salicylzuurzalf behandelt hiernaast ook andere huidaandoeningen door de droge, schilferige of verdikte huid te verzachten en los te maken, zodat deze eraf valt of gemakkelijk kan worden verwijderd. Een voorgeschreven salicylzuur crème kan ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld mensen met eczeem. Salicylzuur verzacht hierbij keratine, een eiwit dat in de huid wordt aangetroffen. Hiernaast kan salicylzuur in andere vormen (zoals een serum) worden gebruikt bij onder meer een naar acne-neigende huid, een huid die snel vet is en last heeft van onzuiverheden. Salicylzuur als zalf of andere exfoliant is een betahydroxyzuur (BHA) dat de exfoliatie van de huid ondersteunt, de zichtbaarheid van poriën minimaliseert en het ontstaan van acne-symptomen vermindert.

  Exfoliants met salicylzuur

  Een exfoliant met salicylzuur werkt op de bovenste huidlagen en haalt dode huidcellen weg zodat de onderliggende gezonde, stralende huidlaag zichtbaar wordt. Een goede exfoliant met salicylzuur kan tot in de poriënvoering exfoliëren, een belangrijk kenmerk van hoe BHA werkt om de poriegrootte en ontstopping te verbeteren. Daarom kun je ook zichtbaar kleinere poriën zien na het gebruik van een salicylzuur exfoliant ofwel een salicylzuur peeling. Een salicylzuur product van SkinCeuticals voor thuis is geschikt voor zichtbare tekenen van acne maar ook voor een gevoelige huid. Hiernaast is een exfoliant met salicylzuur uitermate geschikt voor een verouderende huid, voor anti-aging. SkinCeuticals Blemish + Age Defense is daarom geformuleerd met 1.5% salicylzuur, naast 2% dicarbonzuur (tegen overmatige talgproductie), 0.3% LHA (voor het verfijnen van het huidoppervlak) en 3.5% glycolzuur en citroenzuur (voor het minimaliseren van fijne lijntjes en rimpels). Het salicylzuur in deze formule werkt doeltreffend op tekenen van acne. Dit specifieke serum van SkinCeuticals, een salicylzuur exfoliant, helpt bij volwassen acne en huidveroudering met fijne lijntjes en rimpels. Dit kun je dagelijks of zelfs tweemaal daags gebruiken. In het verlengde hiervan kan de Blemish + Age Toner (na het gebruik van de juiste reiniger) dagelijks de poriën verder uitzuiveren zonder irritatie op te wekken. SkinCeuticals’ Advanced Pigment Corrector is eveneens gericht op anti-aging en vermindert hardnekkige pigmentvlekken. De 0.3% salicylzuur in deze formule dient als een exfoliërend ingrediënt om doffe, verkleurde oppervlaktecellen te verwijderen. Met regelmatig gebruik ziet de huid er stralender, frisser en daardoor jeugdiger uit.

  Voordelen van salicylzuur

  Ter opsomming alle voordelen van exfoliant salicylzuur:

  - Exfolieert dode huidcellen

  Salicylzuur is een keratolyticum. Als zodanig stimuleert het de celvernieuwing en helpt bij het afstoten van dode huidcellen. Hierdoor verbetert de structuur en mogelijke dofheid van de huid.

  - Verzacht de inhoud van verstopte poriën

  Salicylzuur kan als in olie-oplosbaar-ingrediënt de poriën binnendringen, de 'lijm' losmaken die ervoor zorgt dat de huidcellen aan elkaar kleven en de inhoud verwijderen van verstopte poriën die tot oppervlakkige acne leiden.

  - Verwijdert overtollige talg

  Salicylzuur heeft de kwaliteit tot onder het huidoppervlak te kunnen doordringen om overtollig talg uit de poriën te verwijderen en een vette huid te verminderen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een verbetering van het uiterlijk van de poriën.

  - Voorkomt puistjes en mee-eters

  Salicylzuur behandelt niet alleen bestaande puistjes, maar voorkomt ook dat onzuiverheden terugkeren naar de oppervlakte van je huid.

  - Vermindert ontstekingen

  Salicylzuur behoort tot dezelfde klasse van geneesmiddelen als aspirine (salicylaten). Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van salicylzuur helpt het bij het aanpakken van irritatie en roodheid die verband houden met puistjes.


  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer