Welkom, leuk dat je je wilt aanmelden voor de SkinCeuticals-nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwtjes van ons merk!

Sluiten

Meld aan of registreer

Heb je nog geen account?

Registreer>

 • Home >
 • Alles over Glycolzuur: van cremes tot peelings
SkinCeuticals - geavanceerde huidverzorging ondersteund door wetenschap

Vind een huidverzorgingsprofessional

Alles over Glycolzuur: van cremes tot peelings

  Wat is Glycolzuur? En hoe kan het je huid mooier en gezonder maken? Lees alles over de (wetenschap achter) Glycolzuur en wat het voor je huid kan doen.

  Glycolzuur

  Wat is glycolzuur?

  Glycolzuur is een kleurloos, geurloos alfa-hydroxyzuur (AHA) afgeleid van suikerriet. Het is een soort chemische exfoliant die de verbindingen tussen dode huidcellen oplost, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Hierna wordt een gladde, jongere huid eronder zichtbaar. Het is bovendien de kleinste van alle van nature voorkomende AHA’s. Dat betekent dat het dieper en gemakkelijker in de huid kan doordringen in vergelijking met andere AHA's zoals melkzuur. AHA's zoals glycolzuur zijn in wateroplosbaar, wat letterlijk betekent dat ze oplossen in water. Aan de andere kant zijn bèta-hydroxyzuren (BHA's), zoals salicylzuur, oplosbaar in olie. Ze lossen daardoor beter op in olie en ze kunnen dieper in talgrijke poriën doordringen. AHA’s blijven weliswaar effectief. Bij correct gebruik, zoals bij een glycolzuurpeeling, kunnen ze een gemakkelijke manier zijn om een ​​gladdere, stralende huid te krijgen.

  Wat is goede kwaliteit glycolzuur?

  Glycolzuur is dus een alfa-hydroxyzuur, maar niet elke soort glycolzuur in een huidverzorgingsproduct is net zo werkzaam als de ander. De kwaliteit en effectiviteit van glycolzuur is afhankelijk van de zogenaamde ‘free acid levels’. Dit betekent dat afhankelijk van de pH-waarde en de concentratie glycolzuur er kan worden berekend wat de daadwerkelijke glycolzuurwaardes zijn in een product. Veel merken claimen hoge concentraties glycolzuur in hun producten te gebruiken, maar geven de exacte pH niet vrij. Daarin is SkinCeuticals onderscheidend; je kunt altijd de pH-waarde en het percentage glycolzuur op de verpakking vinden. Zo bevat de Glycolic 10 Renew Overnight 10% glycolzuurwaarde en de Glycolic Renewal Cleanser 8%.

  Wat doet glycolzuur voor je gezicht?

  Glycolzuur is in de eerste plaats een exfoliant. Het helpt bij het afstoten van dode huidcellen waarna het een nieuw laagje eronder onthult door in te werken op het stratum corneum (de buitenste huidlaag). Normaal, intact stratum corneum bestaat uit dicht opeengepakte lagen dode huidcellen die stevig aan elkaar zijn gehecht. Glycolzuur maakt deze verbindingen los. Het opgeloste ‘lijm’ door glycolzuur zorgt ervoor dat buitenlagen met dode huidcellen eenvoudig kunnen worden verwijderd. Aangezien glycolzuur minuscuul is, kan het hiernaast dieper in je huid komen waar het serieus werk verricht. Glycolzuur stimuleert fibroblasten in de dermis om grotere hoeveelheden collageen te produceren. Met een hogere collageenproductie voelt de huid steviger aan en worden fijne lijntjes en rimpels tot een minimum beperkt. Je huid zal ook zachter aanvoelen, meer stralen en er egaler uitzien.

  Glycolzuur peeling

  Als we het hebben over een glycolzuur peeling dan kun je kiezen voor een meer intensieve professionele peeling bij een huidspecialist of voor een peeling ofwel exfoliërend product met glycolzuur dat je thuis kunt gebruiken. In peeling producten voor thuis zitten uiteraard lagere concentraties zuren, maar ze kunnen net zo effectief zijn. 

  Bij een professionele glycolzuur peeling kun je kiezen voor een lichte of oppervlakkige peeling (met 20 tot 30% glycolzuur gedurende één of twee minuten), een medium peeling (met 35 tot 50% glycolzuur gedurende twee tot vijf minuten) of een diepe glycolzuur peeling (met 55 tot 70% glycolzuur voor drie tot max vijftien minuten). Bespreek met je huidspecialist welke het beste is voor jouw gezicht.

  Tijdens de eerste fase van de professionele glycolzuur peeling reinigt de huidspecialist de huid. Vervolgens kan de glycolzuuroplossing worden aangebracht, waarbij de ogen en de hoeken van je neus en mond worden beschermd. Tijdens de peeling kun je een licht tintelend of prikkelend gevoel krijgen. Dit is volkomen normaal en het geeft aan dat het zuur begint te werken. Bij een diepe peeling krijg je mogelijk een verdovingsmiddel terwijl de chemische stof werkt. Nadat de vereiste behandelingstijd is verstreken, wordt het glycolzuur geneutraliseerd met water of een andere oplossing. Het neutraliserende middel kan ook eerder worden aangebracht als de huid egaal rood is (wat zou suggereren dat je huid te gevoelig is voor de behandeling) of als er glazuur optreedt (de huid wordt wit door de afschilfering). Dit houdt de huidspecialist nauw in de gaten.

  Hierna zal de huidspecialist een nabehandeling voor thuis, zoals een beschermende zalf en extra hoge SPF, voorschrijven. Het wordt afgeraden om hierna nog extra thuis te exfoliëren. 

  Zoals bij elke exfoliant kun je het beste klein beginnen als je een gevoelige huid hebt of vatbaar bent voor irritatie. Kies voor een glycolzuurreiniger om je huid eraan te laten wennen in plaats van direct een glycolzuurpeeling te ondergaan als je niet zeker weet of je huid het kan verdragen. SkinCeuticals heeft een fijne toner met glycolzuur die na de reiniging de huid extra zuivert met drie zuren (LHA, salicylzuur en glycolzuur) waardoor de poriën verfijnen.

  Glycolzuur crème

  Met een glycolzuur crème voor thuis kun je de verschijning van rimpels, pigmentvlekken, melasma en acnelittekens tegengaan. Regelmatig exfoliëren kan ook helpen bij het beheersen van acne, omdat het voorkomt dat de poriën verstopt raken. SkinCeuticals’ glycolzuur crème Glycolic 10 Renew Overnight is geformuleerd met 10% glycolzuur, 2% fytinezuur, natuurlijke oliën en plantaardige ingrediënten die de helderheid van de huid en diepe hydratatie bevorderen. SkinCeuticals’ Blemish + Age Defense is geen glycolzuur crème maar een serum met glycolzuur. Het is een geavanceerde oplossing om acne bij volwassenen te elimineren en rimpels, fijne lijntjes en een ongelijkmatige teint aan te pakken. Een combinatie van 2% dicarbonzuur met bèta- en alfahydroxyzuren (waaronder 3,5% glycolzuur) voorkomt puistjes en vermindert hyperpigmentatie alsook rimpels en fijne lijntjes. Als je een exfoliant gebruikt, is het overigens heel belangrijk dat je de huid overdag beschermt tegen UV-licht. Met het peelen van de huid wordt het nieuwe velletje eronder namelijk vatbaarder voor zonlicht dus is SPF onmisbaar om je huid mooi, glad en egaal te houden. Tot slot kun je ook nog kiezen voor glycolzuur in een reiniger zoals in de Glycolic Renewal Cleanser.

  Skin Ceuticals

  Your browser isn't supported

  You can download a new browser :

  Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer